Lokma tatlısı nasıl yapılır?

Malzemeler:

Hamuru için:

1,5 su bardağı un

1 su bardağı ılık süt

Yarım paket kuru maya

Yarım çay kaşığı toz şeker

1 tutam tuz

1 tatlı kaşığı sirke

Şerbeti için:

1,5 su bardağı su

1,5 su bardağı toz şeker

1 yemek kaşığı bal

Kızartmak için:

4 su bardağı ayçiçek yağı

Hazırlanışı:

Öncelikle tatlının şerbetini hazırlıyoruz. Çünkü lokma tatlısı kızardıktan sonra direkt olarak soğuk şerbete atılmalıdır. Şerbet ne kadar soğuk olursa o kadar iyi olacaktır.

Derin bir tencerenin içerisine toz şekeri ve suyu alıyoruz ve şeker iyice eriyene kadar karıştırıyoruz. Balı da ekleyerek karıştırmaya devam ediyoruz ve ocağın altını açıyoruz. Ara ara karıştırmaya devam ederek şerbetin kaynamasını bekliyoruz. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra 3-4 dakika daha ocakta tutuyoruz ve daha sonra altını kapatarak şerbeti soğuması için kenara alıyoruz.

Şerbet soğurken hamuru yapmaya geçiyoruz. Hamur için verilen tüm malzemeleri derin bir karıştırma kabının içerisine alıyoruz ve öncelikle bir çırpma teli yardımıyla iyice çırparak karışmalarını sağlıyoruz. Daha sonra iyice yoğuruyoruz.

Hamuru hazırladıktan sonra en az bir yarım saat bir köşede mayalanması için bırakıyoruz.

Hamur mayalandıktan sonra derin bir tencerenin içerisine bütün yağı alıyoruz ve kızdırmaya başlıyoruz. Daha sonra hamurdan parçalar alarak yağa atıyoruz. Bunun için yağlı bir kaşıktan ya da sıkma torbasından faydalanabilirsiniz. Sıkma torbasından sıkarken ucundan çıkan hamurları yağlı bir makasla keserek hızlıca hamurları kızartabilirsiniz.

Kızaran lokmaları direkt olarak şerbetin içerisine atıyoruz. 30 saniye kadar (en fazla 1 dakika) şerbetin içerisinde bırakıyoruz ve sunum tabağına alıyoruz. Tüm hamur bitene kadar böyle devam edebilirsiniz! Afiyet olsun!