Su tasarrufu dönemi: Neler yapabiliriz?

Hepimizin bildiği gibi temiz su kaynaklarımızın önümüzdeki 100 yıllık süreçte tükeneceği tahmin ediliyor. Türkiye’de ise 2030 yılına kadar tatlı su kaynaklarının tükeneceği iddiası atıldı.  Suyun insan yaşamı için ne kadar önemli olduğunu tartışılmaz.

Su azlığı yaşayan ülkeler arasındayız

TÜİK verileri, Türkiye’de kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarının 1.400 m³ civarında olduğunu gösteriyor. Ancak kişi başına düşen su miktarı 1000 m³’ün altında olan ülkeler su fakiri, 1000-3000 m³ arasında olan ülkeler ise su stresi çeken (su azlığı yaşayan) ülkeler olarak tanımlanıyor. Yani ülkemiz su azlığı yaşayan ülkeler arasında yer alıyor ve nüfusun artmasıyla beraber bu sorunun artabileceği düşünülüyor. 

Bunun önüne geçmek için de hepimize çeşitli görevler düşüyor. En başta ise su tasarrufu yapmak ve kaynakları korumak yer alıyor. Peki, su kaynaklarımızı özenli bir şekilde kullanıyor muyuz? Tükenen su kaynaklarımızı korumak için neler yapabiliriz?

Mutfakta boşa su harcamamalıyız

Evde harcanan suyun büyük bir kısmının mutfakta kullanıldığını biliyor muydunuz? Bu nedenle mutfakta yaptığınız tasarruflar hem faturalarınız hem de çevre için büyük önem taşıyor. Bu konuda dikkatli davranıp mutfakta su tasarrufu yapmak için uzmanlar önerilerde bulunuyor:

- Bulaşıklarınızı elde yıkamayın. 

- Bulaşık makinesi tam dolmadan çalıştırmayın. 

- Sebze ve meyveleri su dolu bir kap içinde yıkamaya özen gösterin. Musluğu açıp uzun süre altında tutmayın.

- Mutfağınızda su tasarruflu musluk başlığı kullanın. 

Banyodaki su harcamalarınıza dikkat edebilirsiniz

Evde sık sık su kullanılan alanlardan biri de banyolar. Duş, sifon, el-yüz yıkama gibi su harcanan durumları hesaba katarak su tüketiminizi kontrol altına alabilirsiniz. Bunu yapmak için; 

Sifon kullanımına dikkat edin. 
Tuvalet kâğıtlarını klozete atmayın. Bu iki kere sifon kullanmanıza sebebiyet verebilir. 
Tasarruflu çift basmalı (az ve çok su) sifon sistemi kullanın. Böylece gereken durumlarda az ya da çok su kullanabilirsiniz. 
Duş sürenizi kısa tutmaya özen gösterin. 
Dişlerinizi fırçalarken ya da ellerinizi yıkarken musluğu uzun süre açık bırakmayın. 
Sabunlanırken ya da şampuanlanırken suyu kapalı tutun. 
Musluklarınızın damlatmadığından emin olun. 
Çamaşır makinesi tam dolmadan çalıştırmayın. 

Teknolojik gelişmelerden faydalanabilirsiniz

Su tasarrufu konusunda etkili sonuçlar alabilmek adına yüksek teknolojiden yararlanabilirsiniz. Su tasarrufu yapmak için çeşitli markalar tarafından geliştirilen lavabo, mutfak bataryası, duş, termostatik, gömme rezervuar gibi ürünleri inceledikten sonra evinizde bunlara yer vermeyi düşünebilirsiniz. Özellikle suyun akış süresine ve hızına sizin karar vermenizi sağlayan zaman ayarlı bataryalar sayesinde geleneksel bataryaların aksine çok daha az su harcayıp tasarruf yapma şansı elde edebilirsiniz.