Fırtınalı havalarda dünya uzaydan nasıl görünüyor?

Özellikle sıcak havalarda yağan yağmurlarda oluşan şimşek çakmaları, bizim gördüğümüzden çok daha fazlasını dünyanın üst katmanlarında yaşıyor. Yapılan araştırmalar sonucunda dünyanın üstünde çok daha büyük doğa olayları gerçekleştiği gözlemlendi.

Fırtınalı hava koşullarından kaynaklanan elektrik yüklerini araştırmak için tasarlanan Atmosfer - Uzay Etkileşimleri Monitörü (ASIM), hava olaylarına ve özelliklerine yeni bir ışık tutuyor. ASIM bulgularını bir makaleyle birlikte yayınlayan bilim insanları, fırtınalı bir havada stratosferin üzerinde beş yoğun mavi flaşın oluştuğunu açıkladı.

Oluşan bu mavi ışığa bilim insanları 'Elf' adını verdi

Yayınlanan makalede, ASIM’in Pasifik Okyanusu’nun yakınında bir bulutun üzerinde 10 mikrosaniye boyunca yoğun bir ışığa sahip olan ve yukarı doğru hareket eden mavi bir enerji yakaladığı açıklandı. Yakalanan bu enerji, ultraviyole emisyon halkalarına sahip yeni ışıklar ortaya çıkardı. NASA, ortaya çıkan bu enerji topluluğuna Elf adını verdi. 

Son derece hassas bir teknolojiye sahip olan ASIM’ın bu verileri yakalaması, bilim insanlarının Dünya’nın hava durumu sistemlerini inceleyebilmesi için büyük önem taşıyor. Araştırmacılar, ASIM’den alınan bu verilerin Dünya atmosferindeki sera gazı yoğunluğunu bile etkileyebileceğini düşünüyor.