İslamiyette sağ taraftan başlamak neden önemli?

Allah-u Teala (c.c) insanoğlunu hiçbir zaman başıboş bırakmamıştır. Yarattıklarının nasıl yaşaması gerektiğini onlara bildirmiştir. En küçük elektronik aletin bile kullanma kılavuzu olurken yaratılan canlıların en üstünü olan insanların elbette yaşam rehberi vardır. Bizler ise mümkün olduğunca kutsal kitabımız olan Kuran-ı Kerim ayetleriyle ve Peygamber Efendimiz (SAV)'in hadisleriyle yolumuzu çizmeye çalışıyoruz. Fani dünyanın geçici zevklerinin sona erdiği ve artık ebedi hayata geçeceğimiz ahiret hayatında mahşer günü amel defterini sağ taraftan almak ne güzel bir müjde olur. Nitekim İnşikak suresinde ‘Kime kitabı sağından verilirse, hesabı çok kolay bir şekilde görülecek’ ayeti zikredilmektedir.

Müslümanların ilk örnek alması gereken kişi Sevgili Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV), hayırlı işlere önce sağ tarafla başlamıştır.  Bunların içinde abdest ve gusül abdesti almak, yemek veya içmek, üzerini giyinmek de vardı. Hz. Aişe annemiz (ra)’den rivayet edildiğine göre ‘Resûlullah, (abdest, gusül gibi) temizlikten, saçını taramaya hatta ayakkabısını giymeye varıncaya kadar bütün işlerinde sağdan başlamayı severdi.’ (Buhari, Müslim). Hz. Aişe (ra) ‘dan başka bir rivayette: Resûlullah sağ elini temizlik ve yemek yemek için, sol elini de tuvalette temizlenmek ve benzeri kirli işler için kullanırdı. (Ebû Dâvûd)  

Çocuklarımızın bakımında dahi bizlere yol sunan Sevgili Peygamberimiz (SAV) cennetten gelen emanetlerimizin bakımında ilk önce sağ taraftan başlamamız gerektiğini söylemiştir. Ümmü Atiyye’den (ra) rivayet edildiğine göre; Hz. Peygamber, kızı Zeyneb’i (ra) yıkayacakları zaman kendilerine “Yıkamaya sağ tarafından ve abdest azalarından başlayın.” buyurmuştur. ( Buhârî, Müslim) Yukarıda bahsedilen birkaç hadis-i şerif örneğinden anlaşılacağı üzere, vücudumuzun sağ tarafını hayır ve güzellik için sol tarafını ise temizlik için kullanmalıyız.

KURANDA SAĞ TARAFIN ÖNEMİ...

Sağ tarafın önemi Kur'an-ı Kerim'de şöyle zikredilmektedir: Vakıa suresinin 8. âyet-i kerimesinde (Eshab-ül-meymene) ifadesi geçmektedir. Meymene, sağ, sağ kol, sağ taraf, bereket gibi anlamlar çağrıştırmaktadır. Eshab-ı meymene, sağcı manasındadır. Cennete gideceklere verilen isimdir.