Brusella hastalığı nedir, nasıl bulaşır?

Enfekte gıda ya da temas gibi durumlarda da geçiş olabilir. Bir diğer adı zoonoz olarak bilinen bu enfeksiyonun bazısı vücut açısından oldukça tehlikelidir. Bunun sonucunda önemli sağlık problemi meydana gelebilir.

 Brusella Hastalığı Nedir? 

 Brusella, domuz, köpek, sığır, koyun gibi hayvanlardan insana geçebilen ve bulaşabilen bir hastalık olarak bilinir. Patojen olan bakteriler vücut içerisine enfekte olan hayvanın sütü, eti ve idrarı ile direkt bir temas sonucu ile olabilir. Bu sebepten dolayı hayvanlar veya çiğ etler ile çalışmakta olan çiftçi, veteriner ve mezbaha personelleri bu hastalık konusunda risk altında olan gruplardır. Bruselloz riskini en aza indirmek için pastörize edilmemiş süt ürünlerinden ve çiğ et tüketmekten kaçınmak gerekir. Hayvanlar ile ya da etleri ile çalışırken koruyucu eldiven ya da kıyafetleri giymek de büyük önem taşır.


 Brusella Hastalığı Nasıl Bulaşır?


 Brusella hastalığının en yaygın bilinen bulaşma yolu ayvan ürünü ya da hayvan ile temas olarak bilinir. Hastalık kişiden kişiye bulaşsa da bu çok nadir görülmektedir. Emziren anneden bebeğine geçebilmektedir. Bunların haricinde brusella bakterisini solumak, ciltte yer alan çizik ve kesik gibi açık olan yaralarda hasta olan hayvanın eti ile temas edilmesi, az pişen et ya da pastörize edilmeyen süt, cinsel temas gibi durumlarda bulaşabilmektedir. Kısacası bu hastalığın bulaşmasında soluma, açık yara ile temas etme ve ağız yolu ile bulaşmalar yer almaktadır.


 Brusella Hastalığının Tedavisi Nedir?

 Brusella hastalığına ait olan tedavi yönteminin antibiyotik olduğu bilinir. Genel olarak antibiyotik sayesinde bu hastalıklar ortadan kalkar. Tedaviler için reçete edilmiş olan ilaçların 1 buçuk ay kadar bir süre ile kullanılması gerekir. Tedaiye dirençli bir hastalık olduğundan dolayı tekrar etme olasılığı yüksektir. Bu olasılığı azaltmak için en az 6 hafta antibiyotik kullanımı sağlanmalıdır. Bu süre ise ortalama olup kişiden kişiye değişebilen ve ilaç kullanım süresinin değişiklik gösterebildiği bilinmektedir.