Kalp damarları hangileridir? Kalp damarları isimleri nelerdir?

Kalp Damarları Neden Önemlidir?

 Kalp ve kalp damarlarının işlevini yerine getirememesi durumunda kalp hastalıkları ortaya çıkar. Kalp hastalıklarının altında yatan farklı nedenler vardır. Kalbe giden damarların tıkanması sonucu oluşan rahatsızlığa ise koroner kalp rahatsızlığı denir. Damarların tıkanması sürecinde herhangi bir belirti olmadığından sinsice ilerleyen bir hastalık türüdür.

 Koroner Arter Nedir?

 Arter ise atar damar anlamına gelmektedir. Atar damarların görevi ise kalbin pompaladığı kanı tüm vücut dokularına iletmektir. Tıpkı bir ağ gibi vücudun içinde dolanırlar. Atar damarın çeperi ise oldukça elastik bir yapıya sahiptir. Vücuttaki tüm organlar atar damarın taşıdığı kan ile beslenmektedirler.

 Kalp damarları hangileridir?

 Kalp damarlarının sağlıklı olması, insan sağlığı açısından son derece önemlidir. Kalbe oksijen taşıyan ve besleyen 3 temel damar vardır. Bu kalp damarları ise şunlardır;

 Kalbin arka yüzeyinde besleyen sağ koroner arter

 Kalbin ön yüzünde besleyen sol ana koroner arter

 Kalbin sol yanını besleyen sirkumfleks arter.

 Kalbi bir sağda ve ikisi solda olmak üzere 3 atardamar (koroner arter) beslemektedir. Bu damarların ve diğer damarların tümü önemlidir. Ama en önemlisi sol ana koroner arter adı verilen damardır. Çünkü bu damar kalbin 2/3’ lük kısmını beslemektedir. Bu damar kas kütleri olarak fazla olduğu için, hasar gördüğünde de risk faktörü artar. Bu damarın tıkanması kişinin ölümüne neden olabilmektedir. Sağ koroner arter ise kalbimizin çalışmasını sağlayan sinüs düğümüne akım verir. Bu damarda bir sorun olduğunda ise kalp çalışmayı durdurur. Ya da ritim bozuklukları ortaya çıkabilir.

 Kalbin sağlıklı olması büyük ölçüde damarların sağlıklı olmasına bağlı bir durumdur. Üç ana koroner artere bağlı olan büyük damarlar vardır. Bu damarlarda bir sorun yaşandığında stent takılması durumu söz konusu olabilir. Kalbin yapısı oldukça kompleks bir yapıdır. Kalbin çalışabilmesi için oksijene ihtiyacı vardır. Oksijenin dışında beslenmesi gerekir. Bunun içinde damarların işlevi oldukça fazladır.

 Kalbin odacıkları vardır. Bu odacıklar ise kanla doludur. Ama kalp beslenmesi bu kendi içinde bulunan kanla değil sağ ve sol koroner arterlerden yapmaktadır. Bu açıdan damarların sağlıklı olması çok önemlidir. Sağ koroner arter iki karıncığın arasında yer alan sağ ve sol kulakçığı kanlandırmaktadır. Bu damarlardan ayrılan pek çok kol bulunmaktadır. Damarlar tüm vücudu ve organları bir hat gibi dolaşmaktadır.

 Bu damarların tıkanması sonucunda kalp krizi yaşanmaktadır. Kan taşıdıkları kısımlarda tahribat ortaya çıkar. Bu durumun sonucunda ise kasılmalar yaşanır. Bu nedenle kalbi besleyen bu damarların açık olması önem taşır. Damarlarda plak meydan gelmesi durumunda kalp kası bozulur.

 Kalp Damarları İsimleri Nelerdir?

 Kalbe giden pek çok damar bulunmaktadır. Ama temel olan üç damar vardır. Bu damarlar tüm vücuda ve organlara kanın taşınmasını sağlarlar. Böylece organların düzenli bir şekilde çalışması sağlanmış olur. Kalbe oksijen taşıyan bu üç temel damarın isimleri ise şunlardır;

 Kalbin arka yüzeyinde besleyen sağ koroner arter

 Kalbin ön yüzünde besleyen sol ana koroner arter

 Kalbin sol yanını besleyen sirkumfleks arter.

 Kalbin damarları iki tane sol tarafta bir tane sağ tarafta olmak üzere toplam üç damardır.