Uykusuzluk baş ağrısı yapar mı?

Uykusuzluk ve baş ağrısı, baş dönmesi problemleri bir kısır döngü halinde birbirleriyle kesişebilen sağlık problemleridir. Azalan uyku süreleri birçok uyku sorununu beraberinde getirebildiği gibi aynı zamanda baş ağrısına da neden olabilmektedir. Baş ağrısı varken uyumaya çalışmak da uykuya dalmayı zorlaştırır. Yetersiz ve kalitesiz uyku ise baş ağrısının tekrarlamasına sebep olur.

UYKUSUZLUK BAŞ AĞRISI YAPAR MI?

Yetersiz ve kalitesiz uyku birçok insanda baş ağrılarına ve baş dönmelerine yol açabilmektedir. Bu durumun tekrara düşmesi de insanları uykusuzluk baş dönmesi yapar mı, uykusuzluk baş ağrısı yapar mı gibi soruların sormaya iter. Özellikle migren hastalarında otuzlu yaşlardan itibaren uykusuzluk baş ağrısı atakları yaşanmasına sebep olabilmektedir.

Ayrıca evet uykusuzluk baş dönmesine de sebep olabilmektedir, gece uykusu sırasıdna vücut fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olan bir takım hormonlar sentezlenmektedir. Gece doğru saatlerde uyumama ya da yetersiz ve kalitesiz uyuma gibi durumlarda bu hormonların sentezlenme miktarı azalacak ve vücut fonksiyonlarında sıkıntılar yaşanmasına sebep olacaktır. Bu hormonların miktarındaki azalma da baş dönmesi, baş ağrısı gibi semptomlara neden olabilmektedir.

BAŞ AĞRISI VE UYKUSUZLUĞA NE İYİ GELİR?

Baş ağrısı tipleri yaklaşık 300 farklı tiptir. Görme bozukluklarından yorgunluğa kadar birçok farklı sebepten ortaya çıkabilen baş ağrılarının en şiddetli ve en tehlikeli olanı migren ağrılarıdır. Baş ağrısını dindirmek adına içilen bazı ağrı kesiciler vardır. Bu ağrı kesiciler zamanla tehlikeli olabilmekle birlikte baş ağrısını sadece geçici olarak geçirmektedir.

Uyku problemleri de kişinin hem sosyal hem duygusal hayatını kötü etkileyebilecek boyutlarda baş ağrılarına sebep olabilmektedir. Birçok insan doktorlara danışmadan daha rahat uyuyabilmek adına bir takım uyku ilaçları kullanmaktadır ancak bir uzmanın haberi olmadan ve uzman doktor reçetelendirmeden kullanılan uyku ilaçları çok tehlikeli olabilir. İlaç kullanmadan uyku problemini çözebilmek için bazı doğal yollar bulunmaktadır. Eğer uyku düzeninizi yerine oturtamıyorsanız bu doğal çözümleri deneyebilirsiniz. İşte uykusuzluk kaynaklı baş ağrısı nasıl geçer sorusunun cevapları:

Stres, artık hayatımızın vazgeçilmez kronik problemlerinin başında gelir ve uykunun en büyük düşmanıdır. Stres sadece uykusuzluğa değil aynı zamanda sinir sisteminde problemler yaratmasıyla baş ağrısına da neden olabilmektedir. Akşam yemeği zamanında melatonin içeren, triptofan bulunduran ayran, yoğurt, kefir gibi içecekler tüketerek uykunuzu tetikleyebilir ve uyku düzeninizin düzelmesine yardımcı olabilirsiniz. Aynı zamanda ılık ballı süt de içerisinde serotonin bulundurur ve ballı sütün içindeki serotonin zaman içerisinde melatonine dönüşerek uyumanıza yardımcı olur. Uyumadan 1 saat kadar önce ılık ballı süt içmeniz de uykunuzun gelmesine yardımcı olacaktır.

Bunların yanında uykusuzluğa iyi gelen bazı şifalı otlar bulunmaktadır. Bu otlar; kedi otu, şerbetçi otu, melisa, lavanta, oğul otu ve papatyadır. Bu bitkiler ile yapılan doğal bitki çayları hem stresinizi azaltır ve rahatlama sağlar hem de uykunuzun gelmesine yardımcı olur. Eğer bu bitkileri tüketmeyi sevmiyorsanız, bu bitkilerin özlerinden elde edilen doğal yağları yastığınıza sürerek de uykunuzun gelmesine yardımcı olabilirsiniz.

Dehidrasyon da hem uykusuzluğa hem de baş ağrısına sebep olabilmektedir. Vücudumuzun dörtte üçü sudur ve gün içerisinde yeterli miktarda su almamak hem nörolojik olarak bünyemizi zorlayarak baş ağrılarına sebep olacaktır hem de gece kaliteli bir uyku uyumamızı engelleyecektir. Hem sağlıklı bir bünyeyr sahip olmak hem de uykusuzluk probleminden kurtulabilmek için günde en az 1,5 – 2 litre su içmek gerekmektedir.

Eğer bu maddeleri denediyseniz ve yine de uykusuzluktan ya da baş ağrısından kurtulamıyorsanız çok daha ciddi problemleriniz olabilir. Bu durum düzelmediği takdirde bir uzmana başvurmanızda fayda vardır.