800 milyondan fazla insan açlık sınırı altında ama israf durdurulamıyor!

3 milyar insanın yeterince beslenmediğini ve 2050’da bu rakama 2 milyar insanın daha ekleneceğini belirten Birpınar dünyada israf edilen yiyeceklerle ilgili çarpıcı rakamlar da paylaştı. Birpınar’ın paylaştığı rakamlara göre dünyada üretilen gıdaların yüzde 40’ı israf ediliyor, bu da yılda 1,5 milyar ton yiyeceğin çöpe gitmesi manasına geliyor. Oysa dünyada yılda üretilen 4,5 milyar ton yiyecek doğru şekilde dağıtılsa bu miktarda gıda 9 milyara kadar insanı sağlıklı şekilde doyurabilir. Oysa şu an ki eşitsiz dağılımda dünyanın yüzde 11’i ciddi manada açlık çekiyor ve hatta açlıktan ölüyor.

 

Birpınar yazısında Türkiye’deki rakamlardan da bahsetti. Ticaret Bakanlığı’nın 2018’de açıkladığı Türkiye İsraf Raporu verilerine göre ülkemizde günde 6 milyon ekmek çöpe atılıyor. Toplam üretimin yüzde 7’sine denk gelen bu miktar yılda 1,5 – 2 milyar adet ekmek manasına geliyor. Bir başka açıdan bakıldığında ise çöpe atılan ekmeği üretmek için 880 milyar metreküp su harcanıyor. Çöpe giden bu su İstanbul’un 2,5 yıllık su ihtiyacını karşılayabiliyor.

Tüm bu bilgiler ışığında Türkiye’nin 0 Atık projelerine sımsıkı sarılmasını belirten Birpınar, Emine Erdoğan’ın başlattığı ‘0 Atık’ projelerinin önemine değinirken bu projenin dünyada bir First Lady tarafından başlatılan ilk ciddi çevreci program olduğunu belirtti.
Birpınar’ın Zero waste, zero hunger: Most urgent campaign to embrace (Sıfır atık, sıfır aç: Sımsıkı sarılmamız gereken en önemli kampanya) başlıklı yazısının tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz: