Ne limonlu ne de sirkeli… Kocaman bir yalan çıktı!

Uyanmak için kurduğun alarmı nihayet ertelemekten vazgeçip yataktan kalkmak üzere o ilk zorlu adımı attıysan tebrikler! Artık yeni bir güne başladın ve vücudunu buna hızlı bir şekilde hazırlaman şart. Haydi o zaman, şimdi bir şeyler içme zamanı. Ancak güne başlamanın sence en iyi yolu ne? Büyük bir bardak su, limonlu ılık su, kahve ya da yeşil çay? “Hangisi, hangisi?” diye sorduğunu duyar gibiyiz. Doğru cevap için uzmanlarımızın görüşlerine başvurmaya ne dersin? Hazırsan açıklamaya başlıyoruz!

Tabii ki öncelik yaşam kaynağımız olan su!

Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevihan Akbulut’a göre tıpkı yüz yıkamak gibi uyanır uyanmaz ilk yapmamız gereken şey su 1 bardak su içmek olmalı. Çünkü gece boyunca sıvı kaybetmeye devam ederiz ve vücudumuzun da organlarımızın, sorunsuz ve sağlıklı bir şekilde işleyişine devam etmesi için en çok ihtiyaç duyduğu şey sudur.

İç Hastalıkları Uzmanı Ozan Kocakaya “Susuzluk hissetmesek de sabahları mutlaka su içmeliyiz” diyerek şunları söyledi: "Su; besinlerin taşınmasını sağlar, atık maddeleri uzaklaştırır, vücut sıcaklığını dengeler, eklem ve organlarımızda kayganlaştırıcı etki yaratır. Sabah içilen ilk su vücudumuza açık bir 'Merak etme, sana iyi bakacağım; kontrol bizde!' mesajıdır.”

Beslenme ve Diyet Uzmanı Olcay Barış da “Çoğu uzman gibi benim de görüşüm ilk içeceğin ‘su’ olması yönünde. Enfeksiyona sebep olan maddelerin dışarı atılmasında da en büyük rolü su oynar. Bu nedenle bol su tüketimi detoksun en önemli parçasıdır” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar uyanır uyanmaz su içmenin en sağlıklı tercih olduğu konusunda hemfikir. Peki, bu suyun özellikleri nasıl olmalı? Mesela sirkeli ya da limonlu olması yaratacağı etkiyi olumlu ya da olumsuz etkiler mi? İç Hastalıkları ve Fonksiyonel Tıp Uzmanı Dr. Filiz Gültekin Tırtır bu sorunun cevabını şu şekilde verdi:

Her su değil, alkali su!

“Suyun temiz, beklememiş, mineral yönünden zengin, antioksidan seviyesi yüksek, alkali bir su olması tercih edilmeli. Damacanalarda ve su arıtma cihazlarının tanklarında beklemiş su, maalesef bu özelliklerden uzaktadır."

Alkali su nedir, nasıl yapılır?

"Vücudu alkali yapan yiyecek ve içeceklerle beslenmenin osteoporozdan kansere birçok hastalığa karşı koruyucu olduğu yapılan bazı bilimsel çalışmalarla ortaya kondu" diyen Dr. Filiz Gültekin Tırtır alkali suyun tarifini ise şöyle yaptı:

"Sabah açlığından sonra vücuda giren ilk içeceğin alkali su olması oldukça değerli. Limonlu ya da sirkeli su vücudu alkali yapma konusunda faydalıdır. Ancak hem canlı su olması ve antioksidan kapasitesi hem de yüksek mineral içeriği ile su iyonizerlerinden elde edilen alkali su, istediğimiz tüm özellikleri taşıyor."

Kahve içmeden ayılamıyorsunuz ama ya mideniz?

Sıra geldi kahveye! "Kahve içmeden ayılamıyorum" diyenler için Beslenme ve Diyet Uzmanı Olcay Barış “Bir bardak su içtikten sonra kahve içerek güne devam edebilirsiniz” derken Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevihan Akbulut’a göre de mide boşken kahve içmek; mide asit seviyesindeki yükselmeye bağlı olarak yanma hissi, hazımsızlık, uzun vadede ise reflü, ülser gibi hastalıklara davetiye çıkarabilir!

Çözüm basit: Kahvaltıyı yapın, kahveyi için

Dyt. Akbulut “Kahveyi kahvaltıdan 30-45 dakika sonra tüketmek en mantıklısı gibi gözüküyor" derken İç Hastalıkları ve Fonksiyonel Tıp Uzmanı Dr. Filiz Gültekin Tırtır da “Kahve gece boyunca gelişen sıvı açığımızı yerine koyamadığı gibi idrar söktürücü etkisiyle belki de artırıyor. Üstelik aç karna içilen kahve yarattığı tokluk hissi ile sağlıklı bir kahvaltıya engel olabilir” uyarısında bulundu.