Bangladeş'ten ABD'ye 'tarifeleri ertele' mesajı

Bangladeş'te geçici hükümete "başdanışman" sıfatıyla başkanlık eden Muhammed Yunus, ABD Başkanı Donald Trump'a mektup yazdı.

Yunus, Bangladeş'in, Trump'ın "ticaret gündemine tam destek için gerekli tüm adımları atacağına" yönelik güven vermek amacıyla mektup yazdığını bildirdi.

Mektubunda, ABD'nin Bangladeş'e yönelik uygulayacağını açıkladığı yüzde 37'lik karşılıklı tarifelerin üç ay ertelenmesi çağrısı yapan Yunus, ülkesine yönelik tarifelerin "yeniden düşünülmesini" istedi.

Yunus, "Belirli test gereksinimlerini ortadan kaldırıyoruz. Paketleme, etiketleme ve sertifikasyon gereksinimlerini rasyonalize ediyoruz. Gümrük prosedürlerini ve standartlarını basitleştirmek gibi ticareti kolaylaştırma önlemleri alıyoruz" ifadesini kullandı.

Bangladeş, küresel bazda Çin'den sonra ikinci büyük hazırgiyim ihracatçısı konumunda. ABD 2024'te 8,4 milyar dolarlık ihracatla Bangladeş'in en büyük ihracat noktası ve bunun 7,34 milyar doları hazırgiyimden ürünlerinden oluşuyor.