İHTARNAME, İHBARNAME NEDİR?

İhtarname nedir?

İhtarname, Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin 98. Maddesinde “Her türlü hukuki işlemlerde muhatabına kanun, sözleşme, örf ve adetten doğan hak ve isteklerin yazılı şekilde bildirilmesi veya haber verilmesi için yapılan işlemlere ihtarname veya ihbarname denir.” şeklinde tanımlanır.1512 sayılı Noterlik Kanunun 103. Maddesinde ihtarnamede bulunması gereken hususlar sayılmıştır.

önemli not!:  İyi hazırlanmış ihtarname dava kazandırır, yanlış hazırlanmış ihtarname dava kaybettirir. İhtarnameyi noterler değil avukatlar yazmaktadır.

 

 

İhbarname Nedir?

İhbarname her türlü hukuki işlerde tarafa yasalar, hukuk kanunları ve yazılı olmayan örfi ve geleneklere dayanarak gönderilen noter onaylı haber verme belgeleridir. İhbarnamenin sözcük anlamı ise “haber verme kağıdı” olarak tanımlanmaktadır.

 

İhbarname ve İhtarname Aynı Anlama Mı Karşılık Gelmektedir?

Hem ihbarname hem de ihtarnameler noter onaylı haber verme ve bilgilendirme kağıtları olarak tanımlanmaktadır. Yani iki kavram da aynı amaca hizmet etmektedir. İkisi de noter kanununa göre hukuki kurallara dayanarak yapılmaktadır. Bu iki kavram da aynı ya da benzer amaçlara hizmet etmektedir.

 

İhbarnamede Bulunması Gereken Kurallar?

Çeşitli hukuki işlemlerde gönderilen ihbarname ve ihtarnamelerin belli başlı kuralları vardır. Bunlardan ilki ihbarname kağıdında mutlaka tarafın adı soyadı ve adresi açıkça yazılmalıdır. Hem bilgilendiren hem de bilgilenen tarafın ad ve soyadının ihbarname kağıdında bulunması şarttır. Bunun yanı sıra ihbarname gönderilen kişiyi bilinçlendirmek adına ihbar ve ihtar sebebi de açıkça ihbarname kağıdında bulunmalıdır. Son olarak da ihbarnameyi gönderen tarafın, ilgili noterin ya da avukatın da imzalarının ve noterlik mührü ile gönderim tarihinin de mutlaka ihbarname kağıdında bulunması şarttır.