Oraya da sıçradı: Avrupa alarma geçti...

Yüzyılın kabusu koronavirüs salgınındaki yeni şok dalgaları kıtalararası paniğe yol açmaya devam ediyor. Danimarka'dan sonra dört Avrupa ülkesi ve ABD'de de görülen Cluster-5 virüsüne dair Fransa'dan da korkutucu haberler geliyor.

Dünyaya diz çöktüren koronavirüs salgını, önlenemez şekilde yayılmaya devam ediyor. Dünya genelinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında tespit edilen toplam vaka sayısı 58 milyonu aştı.

Dünya genelinde virüs nedeniyle 1 milyon 379 bin 495 kişi yaşamını yitirdi, 40 milyon 192 bin kişi iyileşti.

En fazla vaka ve ölümün görüldüğü ABD ve Hindistan'da enfeksiyonlardaki önlemez artış sürerken, Avrupa'da da ikinci dalga etkisi sağlık sistemini tehdit eden ciddi boyutlara ulaştı.

Danimarka'dan yayılan mutasyona uğramış virüs şok etkisi yaratırken, uzmanlar uyarı üzerine uyarı yaparak dünyanın ikinci bir kaosla daha mücadele etmesinin çok zor olacağının altını çiziyor.

AB'ye bağlı bir sağlık ajansı, vizon popülasyonları arasında Kovid-19 bulaşmasının, virüsün insanlara geçmeden önce hızla mutasyona uğramasına yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Bu tür mutasyonlar, virüsün daha bulaşıcı ve daha ölümcül hale gelmesi, üstelik de yeniden enfeksiyon riskini artırması veya ileriye dönük aşıları etkisiz hale getirme riskini de beraberinde getiriyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ABD, İtalya, Hollanda, İspanya ve İsveç'teki çiftliklerde yetiştirilen vizonlarda da koronavirüs çıktığını resmen açıklamıştı.

Fransa Tarım Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Eure-et-Loir bölgesindeki bir çiftlikte yetiştirilen vizonlarda Kovid-19 görülmesi nedeniyle 1000 tanesinin itlaf edildiği belirtildi.

Vizonlardan elde edilen ürünlerin imha edildiğinin de ifade edildiği açıklamada, ülkedeki diğer 3 vizon çiftliğinde virüs tespit çalışmalarının sürdüğü kaydedildi.

Kürk çiftliğinde meydana gelebilecek enfeksiyonlar, 'virüsün vizonlarda daha hızlı mutasyona uğrayabileceği' anlamına geliyor.

Virüsün zamanla değişikliğe uğraması ve mutasyonların ortaya çıkması normal kabul ediliyor. Ancak virüsün insanlardan hayvanlara ya da hayvanlardan insanlara geçişi özellikle endişe verici bulunuyor.

Danimarka'da şimdiye dek 214 kişinin çiftlikte bulunan vizonlarla ilişkili SARS-CoV-2 varyantlarına sahip olduğu belirlenmişti. Bunlardan 12'si benzersiz bir varyasyona sahipti.

'Cluster 5' olarak adlandırılan bu virüsün, hem vizon hem de insanlarda nötralize edici antikorlara karşı orta derecede azalmış bir duyarlılığa sahip olduğuna inanılıyor.

Danimarka'da bulunan en az 216 kürk çiftliğinin koronavirüs ile enfekte olduğuna inanılıyor. Dünyanın en büyük vizon kürkü üreticisi Danimarka'da yeni tip virüs 200'ü aşkın insana ve diğer hayvanlara bulaştı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ABD, İtalya, Hollanda, İspanya ve İsveç'teki çiftliklerde yetiştirilen vizonlarda da koronavirüs çıktığını resmen açıkladı.

Resmi açıklamada, vizonlarda rastlanan Covid-19 türünün klinik görünümü, ağırlığı ve bulaşıcılığının koronavirüsün diğer türleriyle benzerlik gösterdiği ancak daha önce gözlemlenmeyen mutasyon terkibine rastlandığı vurgulandı.

AP ve Reuters'ın dünyaya servis ettiği fotoğraflarda, Danimarka'da itlaf edilen hayvanların kepçelerle dev çukurlara gömüldüğü görülüyordu.

Yalnızca İskandinav ülkesi Danimarka'da 17 milyon vizonun itlaf edileceği belirtilirken, Polis Şefi Thorkild Fogde, mutasyona uğrayan virüsü yok etmek amacıyla ülke genelinde binden fazla çiftlikte bulunan 17 milyon vizonun hızlı bir şekilde itlaf edileceğini aktarıyor.

Danimarka Ticaret Bakanı Simon Kollerup ise, vizon çiftliği sahiplerine ekonomik destek sağlanacağını duyurmuştu. Öte yandan Danimarka hükümeti, ülkedeki tüm vizonları öldürme kararının yasal bir dayanağı olmadığını açıkladı ve bunun için halktan özür diledi.

Beş ay önce, Danimarka'nın kürk çiftliklerindeki ilk salgınında 11 bin vizon itlaf edildi. Ağustos ayında Hollanda, kürk çiftliklerindeki bir dizi corona virüs enfeksiyonunun ardından, vizon çiftçiliğinin üç yıl sonra sonunun gelebileceğini açıkladı.

Geçtiğimiz üç ayda, bir dizi corona virüs salgınının ardından ABD'deki kürk çiftliklerinde 10 bin vizon öldü. İspanya'da ise, yüzde 90'ına corona virüs bulaştıktan sonra 92 binden fazla vizon katledildi.