BIST9.115,57%0,39
USD32.3718%0.08
EURO34,9960%-0.06
ALTIN2.326,10%0.25
Yerel

Ekipler denetime çıktı, yüzlercesi yumurta bırakmaya geldi

Tokat’ta denetime çıkan İlçe Tarım ve Orman müdürlüğü su ürünleri birimi görevlileri yüzlerce sazan balığının sular altında kalan ekili alanlara yumurta bırakmasını görüntüledi.

Abone OlGoogle News
29 Nisan 2022 11:56

Tokat’ın Almus ilçesinde denetime çıkan İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri yüzlerce sazan balığının sular altında kalan ekili alanlara yumurta bırakmasını görüntüledi.

Tokat’ın Almus ilçesinde baraj gölünde geçtiğimiz yıl su seviyesinin düşük olması nedeni ile bazı vatandaşlar boş kalan alanlara buğday tohumu ekti. Buğday tohumları yeşerirken, barajda su seviyesi yükselmeye başladı. Su seviyesinin yükselmesi ile birlikte ekinler bir kısmı sular altında kaldı. Sular altında kalan ekinler ise sazan balıklarının yuvası oldu. Denetime çıkan İlçe Tarım ve Orman müdürlüğü su ürünleri biriminde görevli Su Ürünleri Mühendisleri Fatih Hikmet Argün ile Şevkiye Akgümüş yüzlerce sazan balığının sular altında kalan ekili alanlara yumurta bırakmasını görüntüledi.

 

Sürü halinde geldiler, yumurtalarını bıraktılar

Almus İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yavuz Selim Kepenek, denetime çıkan ekiplerin belgeselleri aratmayan görüntülere şahit olduğunu kaydetti. Avlanma yasağı olduğu dönemde sazanların yumurtalarını bıraktığı anın belgesellik görüntüleri aratmadığını belirten Kepenek, “Yaklaşık olarak son 10 yıldır bu görüntüyü ilk defa yakaladık. Daha önceki görüntülerde ırmak yatağında bireysel yumurtlamalar şeklindeydi ama bu sene sürü haline geldiler. Bir günde neredeyse yumurtlamayı bitirip geri döndüler diyebiliriz. Vatandaşlarımız yumurtlama döneminde 30 Haziran'a kadar duyarlılık gösterip sazanlarımızı avlamazlarsa gelecek nesiller için yeni yavrulara bu sene merhaba diyeceğiz” dedi.

 

Ekili anlar yuvaları oldu

Müdür Kepenek, barajda geçtiğimiz yıl su seviyesinin düşmesi ile boşalan arazileri vatandaşların tarımsal üretim için ektiğine dikkat çekerek “Bu ekinlerin içerisinde balıklar için çok güzel yavrulama, yumurtlama alanları oluşmuş oldu. Su yükselmesiyle birlikte de ısınan tarla suyu ısıttı ve balıkları yumurta için buraya çekmiş oldu. Bu ekilen tarlalar balıkları için cazibe merkezi oldu” diye konuştu.

 
 

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar