BIST9.716,77%-0,05
USD32.5529%0.06
EURO34,9549%-0.05
ALTIN2.440,27%0.17

Önce Hakan Fidan sonra R. Tayyip Erdoğan…

Sabri Balaman

Abone OlGoogle News
27 Ekim 2020 09:07

Türkiye’de 3-5 gündür garip bir tartışma yaşanıyor. İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, bir süredir iç karışıklıkların(!) yaşandığı İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Satuk Buğra Kavuncu’yu ‘FETÖ’cü olmakla suçladı. Üstelik Özdağ’ın, Kavuncu’nun akrabalarıyla ‘arkadaşlıkları’ olmasına rağmen…

Özdağ bununla da kalmamış, İYİ Parti›nin HDP ile ittifak yaptığını söylemiş. İl Başkanı Kavuncu, Özdağ hakkında suç duyurusunda bulunurken, Meral Akşener de, Özdağ’ı “yalancı” ilan etmişti. İstanbul’daki 39 ilçe başkanı ile 81 ilin il başkanı Ümit Özdağ’ı partiden ihraç etmek için imza topladı.

Peki, Ümit Özdağ bu açıklamaları neden yaptı?

Bu olaylar yaşandığı sırada; İyi Parti Genel Başkanı Bahadır Erdem “Meral Akşener MİT’i aradım, İstanbul İl Başkanı ile ilgili bilgi aldım” dedi.

Birbiriyle alakasız konu ve kişiler, nasıl olduysa birbiriyle alakalı hale getirildi. MİT Başkanı Sayın Hakan Fidan ve MİT, bu konunun ortasına neden atılır? Neden MİT ve Fidan politize ediliyor? Bir siyasi partinin iç karışıklığının ortasında istihbarat teşkilatı neden karıştırılır, anlamış değiliz.

Yukarıda konu ettiğimiz 2 sorunun sonuncusundan başlayalım.

Hakan Fidan ve MİT, istediği kişiyle görüşür, istediğine doğru, istediğine eksik, istediğine-istemediğine bilgi verir/vermez. Fidan’ın görüşüp görüşmediğini bilmediğimiz halde; nezaketen/devlet adabı gereği muhatap olmasından böyle bir çıkarım yapmak ve en önemlisi bu bilgiyi ‘Canlı Yayın’da kamuoyuna açıklamak; çok net bir şekilde Sayın Hakan Fidan’ı hedefe almaktır. Onun saygınlığına ve itibarına suikast düzenlemektir. İstihbarat başkanı teröristle de görüşür, çöpçüyle de görüşür, Cumhurbaşkanlarıyla da siyasi parti yöneticileriyle de görüşür, X bir kurumun başkanıyla pekâlâ görüşür. Burada yanlış olan ‘şey’ kurum ismi ve Fidan’ın ismini vererek onun adını ‘tartışılır’ hale getirmektir.

Fidan ve MİT, neden hedefte olsun sorusunun cevabı Libya’da, Irak’ta, Suriye’de, Karabağ’da, Doğu Akdeniz’de, Türkiye’deki siyasi ve askeri darbe meselelerinde gösterdiği başarılı operasyonlarda zaten saklı/açık. Bu bağlamda FETÖ’nün Erdoğan’a yönelik ilk operasyonu biliyorsunuz. ‘Hakan Fidan’ın tutuklanmaya kalkışılması’ ve ‘MİT Tırları’ meselelerinden zaten kamuoyu biliyor. Son kertede İsrail’in, Fidan’ın müsteşar olmasına karşı ‘resmen’ karşı çıktığını da düşünürsek; mesele İyi Parti’den ziyade, Fidan ve MİT’e ‘yine’ bir operasyon çekilmesiyle alakalı olduğu açıktır.Yine’den kastımız; Fidan’ın Türkiye’de FETÖ, dünyada küreselcilerle arasının iyi olmadığını düşündüğümüzde ABD seçimlerinde Biden’in ‘olası’ kazanması durumunda Fidan ve MİT’in hareket etme kabiliyetinin kısıtlanması veya mümkünse görevden alınması yüksek bir senaryo olarak karşımızda da duruyor. İşte tam olarak bu arada FETÖ+Küreselci kliği, İYİ Parti’yi araçsallaştırmış durumda.

Gelelim Özdağ, bu çıkışı niye yapıyor sorusuna. “Libya’da yaşamını yitiren MİT mensubuyla ilgili Meclis’te yaptığı açıklamalar nedeniyle hakkında düzenlenen dokunulmazlık tezkeresi yüzünden “baskıya maruz kalmış olabileceği” iddiası dile getiriliyor. Diğer bir gerekçe ise, Özdağ’ın baştan beri Kavuncu’nun il başkanlığına karşı çıkmasına karşın, teşkilat ve genel merkezden destek bulamamasının yarattığı kızgınlık olarak gösteriliyor.” Medyada bunlar iddia ediliyor. Özdağ, aynı zamanda Kavuncu dayısı ve CIA ile birlikte çalışan eski MİT’ten bile kovulmuş Enver Altaylı’nın arkadaşı. Altaylı, FETÖ’yü Orta Asya’da desteklemiş bir istihbaratçı. Özdağ›ın, İYİ Partiye yönelik bir operasyonun parçası olduğuna ihtimal verilmiyor. Nitekim Özdağ bu çıkışıyla Kavuncu’yu parlattı. İYİ Parti’yi medyada öne çıkardı. MİT ve Hakan Fidan’ı bir kez daha tartışılır hale getirdi. Kendisinin de PR’ını yaptı. Partisinden kovulup-kovulmaması tartışılsa da; bir şekilde, bir el Özdağ’ı Türk Milliyetçisi siyasal sisteme ‘entegre’ tekrar ediyor. Hatırlarsınız MHP’de liderlik yarışı veya muhalif kliğin başını hep Özdağ çekmiş. Ancak bir şekilde partinin ekran yüzü olmaya devam etmiştir.

Özdağ›ın Kavuncu hakkında, neden şimdi “FETÖ’cü” iddiasında bulunduğu da tartışılıyor. Ancak Özdağ bu konuşmayı AK Parti’ye ‘sözde’ yakın CNN TÜRK’te dile getirdi. Üstelik özel bir programda. AK Parti medyası da oldukça geniş bir yer ayırmış durumda. Hatta Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, 21 Ekim’de Akşener’in bilgi aldığı devlet görevlilerinin Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan olduğunu yazdı. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem de bu iddiayı ‘canlı yayın’da doğruladı.

Oldukça karışık ve dağınık bir konuyla karşı karşıyayız. Bu olayların Türkiye iç siyasetini yeniden dizayn edeceği aşikâr. Bu savaşın MİT içindeki bir savaşın çıktısı olarak da görebiliriz. Bizlerin ancak 3-5 yıl sonra anlayacağı kesin. Şimdiden söyleyelim ve Şiddetli bir şekilde uyaralım. 1. Bu tartışma MİT’i ve Hakan Fidan’ı hedef alıyor. Yavaş yavaş önce politize ediliyor. Kurum ve Müsteşar, ardında bir olay/vaka ile görevden alınması istendiği görülüyor. 2. İYİ Parti ve Ümit Özdağ bu operasyonun aracısı/fedaisi olmuş durumda. Desteği istihbarat servislerinden ve siyasi partilerden aldığı açık. 3. AK Parti medyası isteyerek/istemeyerek bu operasyonun/savaşın bir platformu olmuş, Hakan Fidan’ı istemeyen AK Parti içindeki AKP’liler, CIA’nin MİT içindeki unsurlarıyla ‘paralel’ çalışıyor olabilir. 4. Sonuncusu da Fidan’ın elemine edilmesi, Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedefe koyulması anlamı taşıyacağından; bir siyasi dizayn ile koltuğundan legal/illegal olarak görevinden alınması istenmektedir. Bu olay, ABD başkanlık seçiminin Türkiye siyasal dizaynının istihbarat içindeki iç savaşıdır. ALLAH, Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve MİT müsteşarı Hakan Fidan’ın yardımcısı ve yakın uzak fitne merkezinden muhafaza etsin. Sayın Fidan ve MİT’e operasyon çeken, İYİ Partili veya bazı partili sözde siyaset mühendisleri, belli ki bir siyasi dizaynın alışverişini yapıyorlar. Ancak bu mühendislik çalışmasıyla değil Türk siyasetini dizayn etmek, legodan bile bir bina inşa edemezsiniz ve bu operasyonun altında ezileceksiniz. Vesselam…

Sabri Balaman

Akit TV köşe yazarı