BIST9.139,00%0,65
USD32.3884%0.14
EURO35,0229%0.02
ALTIN2.326,71%0.27

Depremi beklerken , binalarda güçlendirme seçeneği

M.Serhat Durmuş

Abone OlGoogle News
15 Mart 2021 10:16

İstanbul’da 2000 yılı öncesinde yapılmış bina sayısı yaklaşık 788,800 adet. Beklediğimiz büyük İstanbul depreminde bu binaların 194,000 tanesinde ciddi hasar oluşacağı öngörülmektedir. Bu nedenle özellikle bu tarz binalarda gerekli analizler yapıldıktan sonra yıkılabileceklerin tamamının yıkılması şartıylakurtarılabilecek olan binaların güçlendirilmesi en hızlı ve en ekonomik çözüm gibi duruyor.

Maalesef 2000 yılı öncesi yapılmış binalar İstanbul’un toplam yapı stoğunun %68’ini oluşturuyor. Bu binaların %83’ü betonarme , %15’i yığma , %66’sı ise 1-4 katlı binalardan oluşuyor.

Öncelikle İnşaat Mühendisleri bina güçlendirmesinden bahsediyorsa ne anlamamız gerekiyor onu irdeleyelim isterseniz.

Hasarlı yapı elemanlarının , hasarlarının giderilmesi amacıyla uygulanan onarımdan sonra , performansının iyileştirilmesini sağlamak üzere binaya yapılan müdahaledir.

Bu müdahalede öncelik sırası;

-Yapılması gerekenler ve karar

-Laboratuvar çalışması ve zemin etüdü

-Statik analiz

-Maliyet analizi

-Uygunluk analizi

olarak öngörülmektedir .

Birazda güçlendirme yöntemlerinden bahsedelim isterseniz ;

*Klasik yöntemler;

-İlave betonarme , perde vs.

-Kolon , kiriş mantolama

-Çelik ile güçlendirme

*Kompozit yöntemler;

-Lifli polimer kullanarak güçlendirme

-Tekstil donatılı harç kullanarak güçlendirme

*İleri yöntemler;

-Sismik izolatör sistemi

-Sismik sönümleyici kullanarak güçlendirme.

Anlatılanlar biraz teknik gibi dursada tüm seçeneklere yer vermeye çalışıyorum. Bu nedenle kafanızın karışmasına gerek yok aslında. Sizin binanız için en uygun seçeneği güçlendirme konusunda bakanlık tarafından yetkisi olan bir firma detaylı olarak anlatacaktır. Bunların dışında ,diğer detayları bilmenize gerek yok aslında .

Ancak maalesef güçlendirme seçeneğinin toplumda iyi anlaşılamadığını üzülerek belirtmek istiyorum. Sanki siz bu uygulamayı yapınca bina yine kullanılmaz hale gelecek ve yapılanlara boşa gidecekmiş gibi bir algı var. Oysa mühendislik teknolojileri , hesaplama yöntemleri , modelleme imkanları inanılmaz bir seviyeye ulaştı . Bu nedenle bu tarz yanlış algılar sizi bu seçeneği uygulamaktan vazgeçirmesin bence.

Ayrıca son yayınlanan genelgeyle daire başına verilen kredi miktarı 200,000 Tl çıkarıldı. KDV oranı %1’e düşürüldü. Ayrıca kredi geri ödeme zamanı çok düşük bir faizle 120 ay.

Güçlendirme seçeneğinin diğer bir avantajı ise binayı yıkıp yeniden yapma maliyetinin 1/3 tutarında. Ayrıca zaman açısındanda ciddi bir avantajı var. Binayı yıkıp tekrar yapma süresinin 1/3 süresinde bu uygulama yapılabiliyor.

AFAD’ın düzenlemiş olduğu İRAP toplantısında en çok vurgulanan konu güçlendirme seçeneğinin hızlı , ekonomik ve güvenli oluşuydu.

Bu nedenle güçlendirme seçeneğini bende fazlasıyla önemsiyorum.

Deprem güçlendirme derneği (DEGÜDER) başkanı Sinan Türkkan ile bu konuyla ilgili daha önce 2 program yapmıştık. Kendisini ve çalışmalarını takdir ediyorum. Bu konuda ciddi emek veren firmaların bir araya gelerek kurduğuDEGÜDER deprem konusunda yeterince bilgive tecrübeye sahip kaliteli mühendislerinden oluşan bir yapı.

Binanız için hızlı , ekonomik ve güvenli bir çözüm arıyorsanız güçlendirme seçeneğini size tavsiye ediyorum.

M.Serhat Durmuş

Akit TV köşe yazarı