BIST9.079,97%3,10
USD32.3667%0.07
EURO34,9523%-0.19
ALTIN2.324,99%0.20

AFAD - İRAP toplantısı analizi :

M.Serhat Durmuş

Abone OlGoogle News
06 Mart 2021 12:22

Salı günü saat 10-00’da, Haliç kongre merkezinde Afad’ın düzenlediği , İl afet Risk Azaltma Planı (İRAP) toplantısına üniversitem adına katıldım. En çok önemsediğim ve hepimizin beklediği İstanbul depremi için devletin ne kadar işi ciddiye aldığını anlamak için dinledim tüm yetkilileri , yaklaşık 3 saat boyunca. Şimdi bu çok önemli toplantıdan yaptığım çıkarımları sizinle paylaşmak istiyorum.

*1-7 Mart deprem haftası olması nedeniyle yapılan bu toplantı Afad İl Müdürünü sunumuyla başladı. 1999 yılının afetlerle mücadelede milat olarak kabul edildiğini ve milletimizin bu konuda maddi ve manevi ciddi bedeller ödediğini özetlemeye çalıştı. Afetlerin önleme çalışmalarının daha sonra karşılaşılan olumsuz tabloyu azaltmak için ne kadar önemli olduğunu belirtti.

*İTÜ’den katılan koordinatör hoca, binaların nasıl kontrol edildiğini anlatan sunumunda riskli yapıları nasıl belirlediklerini ve bunların bir an önce yıkılmasının önemini , binaların güçlendirme seçeneğinin hem maliyet hemde süre açısından çok daha uygun olduğunu detaylandırdı.

*Esenler belediye başkanı artık depremin ne kadar yaklaştığını ve fayları konuşmanın önemli olmadığını , binaların sağlıklı bir şekilde dönüştürülmesinin önemini vurgulamaya çalıştı.

*Türkiye belediyeler birliği başkanı ise afetler konusunda önleme çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini bu konuda JİCA ile yapılan toplantılarda karşılaştığı önemli konuları detaylandırırken , pozitif enerjisiyle salonda oluşan umutsuzluk rüzgarını dağıttığına şahit oldum.

*İstanbul Valisi ise afetleri önlemek için yapılan çalışmaların , afet sonrası oluşacak hasarın maliyetini en az 7 , en fazla 11 kat azaltacağınıancak göz yaşının ve acının paha biçilemez olduğunu vurgulaması önemliydi.

*İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ise bu konunun siyaset üstü olduğunu söz konusu olanın insanların canı olduğunda devletin tüm organlarının birleşerek hareket etmesi gerektiği üzerine vurgu yaptı.

*İçişleri Bakanı ise İstanbul depreminin yaklaşmasının uykularını kaçırdığını ve ülkemiz açısından ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalıştı.

Ayrıca afet esnasında kullanılacak olan yeni bir telsiz sistemiyle , devletin kolluk güçlerinin Jandarma ve Polisin birlikte hareket edeceği DMR adındaki bir sistemden bahsederken. Bu yıl afetler konusunda eğitim için 51 milyon kişiyi hedeflediklerini söyledi. Ayrıca İstanbuldaki toplanma alanlarının sayısının 5599’a çıkarıldığını,2012-2020 yılları arasında 73,323 adet riskli yapı olarak tespit edilen binanın 62,719 adedinin yıkıldığını söyledi.

Evet bu anlatılanlar elbetteki çok önemliydi benim için ancak daha önemlisi ilk defa devletin tüm yetkili organlarının İstanbul’daki deprem riskiyle ilgili bu kadar gergin ve kaygılı olduklarına şahit oldum.

Olması gereken hava tamda buydu zira siyaset ulusal güvenlik söz konusu olduğunda birleşmeli ve vatandaşlarımızın yararına hareket etmeliydi.

AFAD’ın tüm afetler konusunda , Türkiye’de 27 adet lojistik , 55 adet destek deposunun olması herhangi bir afetle karşılaşıldığında anında müdahale ederek bu konuda eğitimli personeliyle problemleri kontrol altına alma kapasitesi beni çok mutlu etmişti.

Çalıştığım Üniversite’nin Afad Sivil Savunma Amiri olmam sebebiylede bu konuları fazlasıyla önemsiyordum.

Sanırım devletin üst makamlarında bulunan yöneticiler sonunda bilim insanlarının uyarılarının ne kadar önemli olduğuna ikna olmuşlardı .

Zira beklenen afet’in büyüklüğü ve önemi, maddi ve manevi anlamda göz ardı edilemeyecek derecede rahatsız ediciydi.

Bu konuları televizyon , gazete , youtube (Afet Yönetimi Platformu) kanalımdan sıklıkla detaylandırarak , vatandaşlarımızı bilgilendirmeye devam edeceğim.

M.Serhat Durmuş

Akit TV köşe yazarı