BIST9.087,53%0,08
USD32.3866%0.13
EURO35,0491%0.09
ALTIN2.326,84%0.28

İnsanlar,neden bu kadar umutsuz ?

M.Serhat Durmuş

Abone OlGoogle News
06 Şubat 2021 15:42

Kıymetli okurlarım,halka kulak vermek gerekiyor.Toplumlar uzun süre mutsuz yaşadıklarında bu durumdan kurtulacaklarına olan inançları kaybolduğunda başka bir boyuta geçerler çünkü.

Maalesef bu boyut pek haz edilmeyen ve insanları bir şeyleri değiştirme tutkularından mahrum bırakan bir vazgeçiş dönemidir.Ve çok tehlikelidir.Zira umutsuzluk mertebesi insanların akşam yatmalarını ve sabah kalkmalarının,sebep sonuç bağlantısınıda ortadan kaldırır.

Peki,6-Şubat-2021 itibariyle nedir bu sebepler diye sesli düşündüğümde ?

*8 ve 12.sınıflarda gençlerin maruz kaldığı ve hayatlarını değiştirebilecek önemdeki zor sınavlar.

*Gençlerin çareyi yurt dışındaki işlerde aramaları.Türkiye’de bulamadıkları işlerde çalışmaya başlasalar bile hayallerini gerçekleştiremeyecekleri düşüncesi …

*Ticaretle uğraşan insanların maruz kaldığı güvensiz serbest piyasa ekonomisi.Bitmeyen,banka,faiz,borç üçgeninde verilen ayakta kalma mücadelesi.

*Maaşla çalışan insanların,sürekli aldıkları para çerçevesinde yettirmeye çalıştıkları ve bitmeyen bir döngü,geçim sıkıntısı.

*Sonra emekli olur kurtulurum düşüncesinden uyanıp.Emekli olduğu halde çalışmak zorunda olan yorgun insanlar.

*Pandemik bir ortamda acaba bu virüs benide öldürürmü endişesi.

*Yada;İstanbul’da,İzmir’de heran olabilecek ve ciddi bir şekilde maddi,manevi herkesi etkisi altına alabilecek bir deprem ihtimali.

*Sonra bitmeyen bir terör ile her gün aramızdan eksilen şehitlerimiz…

Listeyi daha da uzatıp içinizi karartmak istemiyorum.Ancak eminim yukarıda yazdığım ihtimallerden en az birine maruz kalmanız sizi yeterince mutsuz ediyordur.

İşte bu mutsuzluklar işin içinden çıkılamayacak derecede beyninizi doldurduğunda artık vazgeçtiğiniz noktadır,umutsuzluk denilen mertebe…

Ve insan kolayca ulaşmaz o noktaya …

Zira ciddi üzüntülerden uzun süreli sıkıntılardan sonra ulaşılabilir bu mertebeye…

Şimdi başka bir açıdan düşünelim.Bizi mutsuz eden,ya kendimizi yeterince tanımadığımızdan kaynaklanan aşırı beklentilerse ?

‘Nosce te ipsum’ Delphi tapınağının kapısında 2400 yıl önce yazılmış olan ‘Kendini Bil…’ sözüne yoğunlaşmanızı tavsiye ederim…

Aristoteles’e sormuşlar, insanın en yüksek amacı nedir ?

Gülmüş ve mutlu olmaktır demiş…

O halde bu sürekli mutsuzluktan ulaşılan umutsuzluk durumundan kurtulmak için lütfen sizi neyin mutsuz ettiğini bulun,yani kök sebebi ve eğer ulaşamayacağınıza inanıyorsanız vazgeçin daha küçük , ulaşılabilir hedefler koyun kendinize.

Beklentinizi azaltın mesela…Minimalist yaklaşımı deneyin.

Değiştiremeyeceğiniz makro problemlerle yormayın ,

kendinizi ve hayattan beklentilerinizi sorgulayın.

Zira,Sokratesinde söylediği gibi;

‘Sorgulanmamış bir hayat,yaşanmaya değmez…’

M.Serhat Durmuş

Akit TV köşe yazarı