BIST9.524,59%-0,06
USD32.647%0.36
EURO34,7944%0.30
ALTIN2.502,15%0.71

Washington’da gizli Suriye heyeti!

ArzuErdoğral

Abone OlGoogle News
28 Eylül 2021 13:28

Türkiye kazan-kazan anlayışına dayalı olarak ülkelerin sınırlarını bilen bir dış politikaya sahipken, ABD ve Fransa gibi işgal ve sömürgeci bir ülke değildir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’deki Birleşmiş Milletler (BM) toplantısı sonrası ABD Başkanı Joe Biden ile ilişkilerinin iyi olmadığını belirterek “kötü bir başlangıç yaptık” dedi.

ABD, PKK’nın Suriye kolu PYD’nin ana omurgasını oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’ne (SDG) 177 milyon dolarlık yardım sağlayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu duruma tepki gösterdi.

İdlib'de gerginliği azaltma anlaşmasına rağmen Suriye’de görev yapan Rus savaş uçakları ise Türk Silahlı Kuvvetleri Birlikleri’nin bulunduğu Afrin'e bağlı Basile köyünü bombaladı.

Oyun kurucu güçlü ülkeler çıkarları doğrultusunda bir bölgede rekabet ederken başka bölgede ittifak kurabiliyor.

Pakistan’a rağmen ABD ve Rusya Afganistan konusunda anlaşma sağlamış olabilir mi? Evet böyle bir durum söz konusu.

Suriye’de “Türkiye, Rusya ve İran” ittifakı ise Rusya’nın İdlib’e saldırısı neticesinde, 29 Eylül'de Soçi’de gerçekleşecek olan görüşmelerin mutlaka gündem maddelerinden olacaktır.

Suriye Rejimi'ne de İdlib'e ve sivil halka yönelik saldırılarda bulunmasının önünü açarak Rusya’nın PYD-PKK ile müzakere ettiği haberleri sonucunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin’nin görüşmesi istenildiği gibi sonuçlanmaz.

Suriye'de özerk yapılara izin vermeyen Rusya, Türkiye'nin Suriye’deki varlığına karşı PKK/YPG ve türevlerine bir tür imtiyaz vermeyi planlıyor. Bunun için Suriye’de Esed’in denetimi ve gözlemi şart koşuluyor. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise bu duruma sıcak bakıyor.

Rusya'nın, İdlib'deki krizi azaltmak için Türkiye ile daha önce imzaladığı anlaşmaları feshetmeyi

planladığı iddialarını da yabana atmak yanlış olur.

Lübnan-Suriye arasında bir zirve tasarladıkları bilgileri üzerinde de durmak gerekiyor.

En çarpıcı olansa Washington’da gizli bir Suriye heyetinin varlığı iddiası!

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin arasında gerçekleşmesi planlanan görüşmeler öncesinde Suriye merkezli konularda Türkiye elini güçlendirdi.

Oyun bozma gücü ve kapasitesi hayli fazla olan Türkiye, İdlib’e stratejik noktalara ek kuvvetler gönderirken PKK/YPG ve mülteci kozuna yönelik cevabını, Kırım ve Ukrayna üzerinden veriyor.

İki lider arasındaki görüşmelerde doğal gaz ihracatı ve ithalatı da masada olabilir. Putin’in en sevdiği konulardan biri olan gaz, Rusya açısından stratejik kabul ediliyor.

Özellikle eksen değişiklikleri Türkiye'yi çok yıpratsa da bazı yorumlarda “öldük, bittik” şeklinde açıklamalar yapılması kimsenin faydasına değildir.

Bırakın da tüm oyunlara karşı devletimizin gücünü seyredelim.

ArzuErdoğral

Akit TV köşe yazarı