BIST9.079,97%3,10
USD32.3663%0.07
EURO35,0291%0.03
ALTIN2.323,54%0.13
Yaşam

Battaniye sayesinde 80 bin TL kar etti: Kimse yetiştiremiyor

HATAY'da yaşayan 41 yaşındaki Müyesser Binicioğlu ve 61 yaşındaki Kemal Binicioğlu kurdukları sistem sayesinde 80 bin TL kar etti.

Abone OlGoogle News
23 Nisan 2021 16:42

İlçeye bağlı Fatikli Mahallesi'nde zeytin ticareti ve bahçe işleriyle uğraşan 5 çocuk sahibi Müyesser ve Kemal Binicioğlu çifti, 4 yıl önce hobi olarak zeytin fidanı üretmeye başladı. Başarılı olduklarını düşünen aile, fidanların ticaretini yapmaya karar verdi.

Bu yıl 50 metrekarelik arazilerine sera kurmaya karar veren çift, iklimlendirme sistemiyle birlikte 150 bin TL yatırım maliyetiyle karşılaştı.

Bu maliyeti düşürmek için fikir üreten aile, fidanları elektrikli battaniyeyle ısıtıp denemeler yaptı.

Uyguladıkları yöntemde başarılı olan aile, zeytin ve zeytinyağıyla meşhur bölge için büyük önem taşıyan halhalı ve saurani cinsi zeytin fidanlarını, 70 bin TL'ye mal ettikleri serada seri şekilde üretip, satmaya başladı.

Müyesser Binicioğlu, eşi Kemal ve çocukları ile beraber bu işi severek yaptıklarını, kendileri için doğal bir terapi haline geldiğini söyledi. Altınözü’nde zeytincilik ile ilgilenen kişi sayısının oldukça fazla olduğunu belirten Binicioğlu, “Hatay’da zeytin fidancılığı işini binlerce kişi yapıyor. Önemli olan farkını ortaya koymak, biz de bodur halhalı zeytin türü fidanı ile bu başarıyı sağladık." dedi.

"Bodur halhalı fidanlarını köklendirirken belirli bir ısı yakalamamız gerekiyor" diyen Binicioğlu "Bu ısıyı elektrikli battaniye ile sağlıyoruz. Isı sağlamamız gerekiyordu, çözüm yolu olarak denedik ve oldu. Akabinde fidanların standart bir ısı istediği fikrine vardık." diye konuştu.

Kurduğu sistemden bahseden Binicioğlu "Kökün gece-gündüz 20 derece sıcaklıkta kalması şart. Nemlendirmesi 75 derece olması lazım. Nem düştüğü zaman kök kurur. Battaniyenin altında ise strafor var. Sistem amatörce ama zamanla daha modern şeyler yapmayı düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Fidan yetiştirme işinde bu seviyeye gelmek için ailece çok emekler verdiklerini aktaran Binicioğlu, "Zeytin fidanlarımız filizlendi, güzel netice aldık. Deneyerek, yanılarak, tekrar deneyerek, pes etmeyerek bu seviyeye geldik. Yaptığımız iş çok maliyetli. İlk başta başaramadık, fidanlarımız heba oldu." ifadelerini kullandı.

"Pes etmedik" diyen Binicioğlu "İkinci ekimimizde bu yıl güzel sonuçlar aldık. Zeytin fidanı dışında, ceviz, badem, nar gibi birçok fidan daha yetiştirebiliyoruz ama hiçbir destek almıyoruz. Destek verilirse, bu işi daha da büyütüp, çok kişiye istihdam sağlamak isteriz." dedi.

Kimsenin zeytin fidanı yetiştirmediğini belirten Binicioğlu "Bodur halhalı dediğimiz zeytin fidanının patentini almak istiyoruz. Zor yetişen bir fidan türüdür. Kimse neredeyse yetiştiremiyor. İlk yıldan verim alacağız, bodur fidanlarımız altı ayda filiz verdi." ifadelerini kullandı.

Sözlerinin sonunda Binicioğlu "Biz onu filizden alıyoruz, filiz dediğimiz zeytin tanesi verecek olan yer. Onu ektiğimiz için aynı yılda ürün veriyor ve bu sürekli böyle devam ediyor. Ocak, Şubat ayları herkes sobasının dibinde ısınırken biz köy köy gezip, sağlıklı, kusursuz ağaçlardan filiz alıyoruz" dedi.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar