BIST9.094,53%0,16
USD32.3844%0.12
EURO35,0520%0.10
ALTIN2.326,40%0.26
Teknoloji

Bitcoin madencileri ekran kartı krizine neden oldu

Kripto para madencileri, Bitcoin’in 50 bin doların üzerine çıkmasıyla ekran kartlarına hücum ederek global stokları tüketti.

Abone OlGoogle News
07 Nisan 2021 16:04

Bilgisayarlarda görüntünün ekrana aktarılmasını sağlayan ekran kartları ayrıca kripto para madenciliği için de kullanılıyor. Bitcoin’in son aylardaki yükselişi nedeniyle kripto para madencileri dünya genelinde ekran krizine sebep oldu. Tüm stokların tükendiği pazarda üreticiler müşterilerine 4 ay sonraya gün vermeye başladı. Karaborsaya düşen ekran kartlarının fiyatları son 6 ayda 3 kat artış gösterdi. Sektör temsilcileri ikinci el fiyatlarının sıfır fiyatına yaklaştığını ve normalleşmenin Temmuz’u bulabileceğini öngörüyor.

FİYATLAR 3 KATINA ÇIKTI

İncehesap.com Kurucu Ortağı Nurettin Erzen de tedarik sıkıntısı nedeniyle tüketicilerin ekran kartı bulmakta zorluk çektiğini söyledi. İncehesap'ın stoklarında ekran kartının görünür görünmez sipariş edildiğini dile getiren Erzen "Sistemde 5 tane ekran kartı olsa kavga çıkıyor. Ürün kapış kapış gidiyor. Piyasada ürün sıkıntısı yaşandığı için 2020 Ekim ayından bu yana fiyat 3 kat arttı. O yüzden bilgisayar fiyatları da bir yılda 2 kat arttı" diye konuştu.

TÜRKİYE'DE 500 BİN DÜNYA GENELİNDE 60 MİLYON

Dünyada geçen yıl 60 milyon ekran kartı satıldı. Bu rakam Türkiye'de ise 500 bin. Global üreticiler sıkıntıyı aşmak için sadece madencilere özel grafik kartlar çıkardı. Ekran kartı kıtlığı ikinci ele de yansıdı. İkinci el satış platformlarında ekran kartlarının fiyatı birinci elle yarışıyor. Sektör temsilcileri tüketicileri bu platformlardaki sahte ilanlara karşı uyarıyor.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar