BIST9.524,59%-0,06
USD32.6001%0.22
EURO34,7869%0.29
ALTIN2.501,65%0.69
Teknoloji

Görüntüler paylaşıldı! Mars’ta hortum çıktı

Rus uzay ajansı Roscosmos tarafından Mars'ta yaşanan hortumların görüntüleri paylaşıldı.

Abone OlGoogle News
28 Şubat 2021 15:17

Mars hakkında yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Rus uzay ajansı Roscosmos, Mars'ta yaşanan hortumların görüntülerini paylaştı. Rus uzay ajansı Roscosmos, Rusya-Avrupa ortak ExoMars-2016 misyonu kapsamında Mars yörüngesinde bulunan Trace Gas Orbiter uzay aracının çektiği görüntüyü internet sitesi üzerinden paylaştı.

Roscosmos'un internet sitesinde yer verdiği haberde devasa hortumlara ve toz kasırgalarına yer veriliyor. Mars yüzeyinde sürekli meydana geldiği söylenen bu olayların görüntüleri 45 saniye farkla çekilmiş. 27 Şubat 2019 tarihinde, Rusya-Avrupa ortak misyonu ExoMars-2016’ya ait araçtaki CaSSIS kamerasının kaydettiği bu görüntülerde hortumlar görülebiliyor.

Söz konusu hortumların Mars'ın güney yarımküresindeki 70 kilometrelik kraterin içinde hareket ettiği ve ardında koyu bir iz bıraktığı söyleniyor. Verilen bilgiler ışığında hortumlardan birinin saniyede yaklaşık 4 m/s, diğerinin saniyede 8 m/s hızla ilerlediği aktarıldı.

 

Bilim insanlarının da sıklıkla ifade ettiği gibi Mars'ın atmosferi ve iklimi sebebiyle sürekli kasırga ve hortum gibi hava olayları gerçekleşiyor. Mars'ta gerçekleşen bu hava olayları Dünya'ya oranla çok daha büyük olsa da kısa süreli olduğunun altı çiziliyor.

NASA’dan panaromik görüntü

Mars bunun akabinde NASA'nın Perseverance uzay aracı sebebiyle gündeme geldi ve konu hakkındaki gelişmeler de merakla takip ediliyor. Mars'taki Perseverance aracının keşif gezisinin 2. haftası olan 21 Şubat - 27 Şubat 2021 için çektiği görüntüler arasında ‘haftanın resmi’ belli olmuş ve ondan kısa bir süre önce de Mars'ın panaromik görüntüsü paylaşılmıştı. NASA'nın paylaştığı yüksek çözünürlüklü fotoğraf, Mars yüzeyine dair fikir oluşturmaya yardımcı oluyor.

 

Hortum görüntüsünü daha önce de NASA paylaşmıştı

Mars’ta görülen hortum olayına ilişkin ilk görüntüler Rus ajansının paylaştığı görüntüler değil. Daha önce de NASA tarafından söz konusu hortuma ilişkin görüntüler paylaşılmıştı. 30 Ağustos 2020’de paylaşılan görüntülerde "Mary Anning" ismi verilen sahada çıkan hortumun yaklaşık 500 metre yol aldıktan sonra kaybolduğu belirtildi.

 

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar