BIST9.693,46%1,77
USD32.5355%0.02
EURO34,7190%0.09
ALTIN2.499,53%0.61
Teknoloji

Bakan Karaismailoğlu açıkladı! Resmen başladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "Türksat 5A uydusunun alt sistem testleri sorunsuz olarak tamamlandı ve uydunun yörünge yükseltme operasyonları başlatıldı" dedi.

Abone OlGoogle News
20 Ocak 2021 19:46

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin 5’inci nesil uydusu Türksat 5A’nın, ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü’nden SPACE X firmasına ait Falcon 9 roketiyle 8 Ocak 2021 tarihinde Türkiye saati ile 05.15te uzaya fırlatıldığını hatırlattı.

Uydu üzerindeki tüm operasyonların planlandığı şekilde sorunsuz sürdürüldüğünü belirten Karaismailoğlu, "Türksat-5A uydusunun Türkiye saati 05.48 itibari ile roketten ayrılmıştı. Ayrılmanın ardından ilk veriler Güney Afrikadaki istasyondan alınmış ve Türksat Gölbaşı yer istasyonuna aktarılmıştır. Uydunun kapsama alanımıza girmesini müteakip Türksat yer istasyonları üzerinden telemetri verileri doğrudan uydu üzerinden alınmaktadır. 

Uydumuzun yörünge yükseltmeye başlamadan önce gerçekleştirilmesi gerekli kritik adımlardan olan güneş panellerinin açılması, elektrikli itki motorlarının bulunduğu kolların açılması, itki sistemlerindeki hazırlıkların tamamlanması işlemlerinin tamamı sorunsuz gerçekleştirilmiştir. Alt sistem testleri sorunsuz olarak tamamlanması ile uydunun yörünge yükseltme operasyonları da başlatıldı. Türksat 5A uydusu 31 derece Doğu yörüngesine doğru gerçekleştirdiği yolculuğunu planladığı şekilde sorunsuz sürdürmektedir" dedi.

Karaismailoğlu, Türksat 5A uydusunun yörüngeye yolculuğu sırasında dünyaya uzaklığının değiştiğini vurgulayarak "Dünyaya en yakın olduğu uzaklık 550 kilometreyi buldu. En uzak olduğu konumda ise uzaklık 55 bin kilometreyi buldu. Uydunun Dünyaya yakın olduğu yerde hızı 3 bin 350 m/s oldu. Uydu, Dünyaya 55 bin kilometre uzak bulunduğu konumlarda ise hızı 2 bin 300 m/sye kadar çıktı" diye konuştu.

TÜRKSAT-5A’nın ardından 5B ve 6A uydularının çalışmaları tüm hızıyla sürüyor

Karaismailoğlu, 5A uydusunun ardından 5B ve 6A uydularının fırlatılmasının geleceğini ifade ederek "Şu anda imalatları tamamlanan ve testleri yapılan TÜRKSAT-5B uydumuzu da haziran ayında fırlatmayı planlıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Yerli ve milli TÜRKSAT-6A ile ilgili çalışmaların da devam ettiğine dikkati çeken Karaismailoğlu, TÜRKSAT-6A’nın da 2022’nin ilk aylarında fırlatılmasının planlandığını bildirmişti. Türkiye’nin ulaşım ve altyapıdaki başarılı çalışmalarına uzayda da devam ettiğini söyleyen Karaismailoğlu, "Dünyaya gücümüzü ve varlığımızı hissettiriyoruz. Bundan sonra da uzay ve uydu çalışmalarımız devam edecek" diye konuşmuştu.

 

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar