BIST9.140,28%0,66
USD32.3876%0.13
EURO35,0427%0.07
ALTIN2.327,00%0.28
Teknoloji

Turkcell yazışmalarınız üzerinden psikolojinizi belirleyecek

Turkcell mühendislerinin, kullanıcıların yazışmaları üzerinden psikolojik durum analizi yapacak bir sistem için patent başvurusu yaptığı ortaya çıktı.

Abone OlGoogle News
19 Ocak 2021 14:43

Turkcell mühendislerinin, kullanıcıların yazışmaları üzerinden psikolojik durum analizi yapacak bir sistem için patent başvurusu yaptığı ortaya çıktı.

BT Dünyası'ndan Kemalettin Bulamacı'nın haberine göre, Turkcell'e bağlı mühendislerin yaptığı patent başvuruları incelendiğinde dikkat çekici sonuçlara ulaşıldı.

Bu doğrultuda 2020 yılında 134 patent başvurusunda bulunan Turkcell mühendislerinin başvuruları arasında, kullanıcı mesajlarına göre müzik önerisinde bulunan ve kullanıcıların psikolojik durumlarını analiz eden sistemlere ait patentler de yer alıyor.

Müzik önerisi sisteminin başvurudaki kısa açıklaması şu şekilde:

"Bu buluş, kullanıcıların mobil cihazları üzerinde kullandıkları mesajlaşma uygulamasındaki yazışmalardan doğal dil işleme (NLP-Natural language processing) ile duygu durumunun belirlenmesine ve belirlenen duygu durumuna göre kullanıcıya müzik önerisinde bulunulmasına imkân sağlayan bir sistem ile ilgilidir."

Psikolojik durum analizi sisteminin başvurudaki kısa açıklaması ise şu şekilde:

"Bu buluş, mobil cihaz kullanıcılarının telekom verisinin psikoloji modelleri ile analiz edilmesi sayesinde kullanıcıların psikolojik durumlarının belirlenmesine imkan sağlayan bir sistem ile ilgilidir."

Bulamacı, haberinde paylaştığı listede diğer patent başvurularının başlıklarına da yer verdi. Bu başvurularda, kullanıcı bilgilerinin gizliliğini ihlal etme potansiyeli bulunan sistemlerin varlığı dikkat çekti.

Kullanıcıların son dönemde WhatsApp'ın güvenlik güncellemesinden rahatsız olarak geçtiği uygulamalar arasında Turkcell tarafından geliştirilen BiP de bulunuyordu. BiP, birçok bilişim ve siber güvenlik uzmanı tarafından güvensiz bir yazışma programı olmakla eleştiriliyor. (Mepa News Teknoloji)

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar