BIST9.693,46%1,77
USD32.5355%0.02
EURO34,7190%0.09
ALTIN2.499,53%0.61
Siyaset

Ukrayna’daki üçlü zirve sonrası Erdoğan, Zelenskiy ve Guterres’ten ortak açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres bir araya geldi.

Abone OlGoogle News
18 Ağustos 2022 18:55

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski’nin daveti üzerine günübirlik çalışma ziyareti için Lviv’de.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk olarak Zelenski ile görüştü. İkili görüşmenin ardından BM Genel Sekreteri Antonio Guterris’in katılımıyla üçlü görüşme gerçekleştirildi.

Yaklaşık 40 dakika süren zirvede tahıl anlaşması, Ukrayna-Rusya savaşının diplomatik yollarla sona erdirilebilmesine yönelik atılabilecek adımlar ve Rusya’nın kontrolündeki Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki durum ele alındı. Öte yandan Türkiye ve Ukrayna arasında altyapı inşası için anlaşma imzalandı.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres bir araya geldi. Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ve BM Genel Sekreteri Guterres ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

İşbirliğimizi ve dayanışmamızı ilerletmeyi ele aldık. 6 aydır devam eden görüşmelerin ana konusunu teşkil etti. Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne desteğimizi bu vesileyle bir kez daha vurguladık. Dün gece Harkiv'de 9 sivilin öldüğü, 35 kişinin yaralandığı füze saldırısıyla ilgili taziyelerimi ilettim. Yaşanan can kayıplarından duyduğumuz üzüntüyü bir kez daha ifade ettim.

 

“Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz”

Nükleer santraldeki çatışmalardan endişe ediyoruz. Yeni bir Çernobil yaşamak istemiyoruz. Ukrayna'nın yanındayız, yanında olmaya devam edeceğiz. Ukrayna'ya 98 TIR insani yardım malzemesi gönderdik. 325 bin Ukraynalıya ülkemizde geçici olarak ev sahipliği yaptık.

Savaşın Ukrayna'dak fiziki yıkımın neden olduğu durumu ele aldık. Ukrayna'nın yeniden imarı için gereken desteği vereceğimizi Zelenski ile paylaştık. 3'lü görüşmenin odak noktası savaşın nasıl nihayete erdirileceği oluşturdu.

 

“25 gemi 625 bin ton tahılı dünya pazarına ulaştırdık”

1 ay önce BM- Ukrayna-Rusya -Türkiye, tarihi nitelikte bir ortak çalışma örneğini sergiledik. Ukrayna tahılının ihracını mümkün kılan mutabakatın olumlu yansımalarını dünya hissetmeye başladı. 1 Ağustos'tan bu yana 25 gemi 625 bin ton tahılı dünya pazarına ulaştırdık, ulaştırıyoruz. Bugünkü temasta faaliyetlerin artırılarak, sürdürülebilmesi için atılacak adımlar üzerinde durduk.

"Savaş müzakere masasında sonlandırılacak"

Diplomatik sürecin canlandırılması için uluslararası toplumun destek vermesine özellikle işaret ettik. Savaşın en nihayetinde müzakere masasında sonuçlandırılmasını ümit ediyorum. Zelenski ve Guterres de bu konuda aynı fikirdeler. Tüm mesele müzakere masasına giden en kısa ve adil yolu tespit etmektir. Mart ayında İstanbul'da şekillenen parametreler üzerinden müzakerenin canlandırılabileceğine inanıyorum. Bu hedefe yönelik her türlü desteği vermeye tekrar arabulucu rolünü oynamaya hazırız. Görüşmede, savaş esirlerinin mübadelesi konusu ve girişimlerimizi ele aldık. Bu konuyu önemsediğimizi ifade etmek istiyorum. İnanıyorum ki burayı takip edenler esirlerin mübadelesi ne oldu sorusunu cevaplamaya çalışıyorlar.

Ayrıntılar Geliyor…

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar