BIST8.989,26%2,07
USD32.3292%0.11
EURO35,0778%0.02
ALTIN2.297,32%0.87
Siyaset

Nicolas Maduro Ankara’da! Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısına katıldı.

Abone OlGoogle News
08 Haziran 2022 18:48

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Venezuela ile yapılan anlaşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan basın toplantısında önemli mesajlar verdi. Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

“15 Temmuz’un ardından ilk destek veren ülkelerden biriydi”

Venezuela ve Karayipler bölgesindeki en önemli ortaklarımızdandır. Venezuela'nın 15 Temmuz’un ardından ilk destek veren ülkelerden biriydi. Biz de zor zamanlarda yanlarında olduk. Venezuela'nın maruz kaldığı kuşatmada sayın cumhurbaşkanının cesur tavrının önemi vardır.

 

“Maduro'nun Filistin konusundaki duruşu takdire şayandır”

Sayın Maduro'nun Filistin konusundaki duruşu takdire şayandır. Maduro'nun bu ziyareti iş birliğimize önem kazandırdı. İş birliğimiz daha ileri taşıma irademizi ifade ettik. Sağlık tarım ve Turizm başta olmak üzere birçok alanda iş alanı potansiyeli bulunuyor.

Mevcut rakamlar bu sene 1 milyar dolara ulaşacağımıza işaret ediyor. Hedefimiz 3 milyar dolara çıkarmaktır.

Türkiye Maarif Vakfımızın Karakas'taki 3. okulunun açılışı gerçekleştirildi. Venezuela ile kalkınma iş birliğine önem veriyoruz. THY, İstanbul-Karakas hattında haftada 7 sefer düzenleyerek köprü vazifesi görmektedir.

 

Erdoğan temmuzda Venezuela'ya gidecek

İkili ilişkilerin yanı sıra güncel meselelerle ilgili görüş alışverişinde bulunduk. Venezuela'ya karşı yaptırımlara karşı olduğumuz ifade ettim. Türkiye olarak bundan sonrada dost ülkenin yanında olacağımızı ifade etmek istiyorum. Temmuz ayı içerisinde iade ziyareti gerçekleştireceğiz. Bir kez daha Sayın Cumhurbaşkanına teşekkür ediyorum.

İsveç ve Finlandiya'ya NATO vetosu: Parlamento içinde teröristler var

Bu konuyla ilgili yanıtlarımız çok verdim. İsveç Finlandiya heyetleri geldi, görüşmeler yapıldı. NATO bir güvenlik teşkilatıdır. NATO teröre çanak tutan bir örgüt değildir. İsveç PKK, PYD, YPG gibi terör örgütlerinin cirit attığı ülke konumunda. Parlamento içinde teröristler var. Caddelerinde terör örgütü liderlerinin posterleriyle gösteriler yaptıkları sürece, polisin güvencesinde yaptıkları sürece, devlet televizyonunda teröristlerin söyleşileri yayınlandığı sürece, bunlara buyurun diyemeyiz. Aynı şey Finlandiya için de geçerli. Benzer yapılanma içerisindedir. NATO noktasında bizim geçmişte Yunanistan Fransa ile yaşadıklarımızı, şimdi bunlarla yaşamak istemiyoruz.

“Bunlar 'Rusya'ya karşı kurulu' diyorlar, bunu yemezler”

Yunanistan, NATO'ya tekrar girdi, 9 tane Amerikan üssü Yunanistan'da kurulu. Bunlar 'Rusya'ya karşı kurulu' diyorlar. Bunu yemezler. 400 milyar avro Yunanistan'ın Avrupa'ya borcu var. Buna rağmen Avrupa ülkeleri silah desteği, uçak veriyorlar. Amerika'nın aynı şekilde desteği var. Kime karşı? Benimle yaptığı görüşmede aramıza başkalarını sokmayalım demesine rağmen, görüşmemizde 2 hafta sonra Amerika'da senatoda yaptığı açıklamalarla görüşme yapmamış gibi Türkiye aleyhine konuşmalar yaptı. Sonra Davos'ta benzer şeyleri yaptı. Biz şahsiyet yoksunu siyasete evet demiyoruz.

 

“Türkiye her zaman yanımızdaydı”

Venezuela Devlet Başkanı Maduro'nun konuşması ise şöyle:

Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan bütüncül bir özet yaptı. Ben sadece şükranlarımı ekleyebilirim. Çünkü en zor anlarda pandemi zamanında Türkiye her zaman yanımızdaydı. Ekonomik istikrarımıza doğru yürümeye başladık. Venezuela yeniden doğuyor. Artık Sayın Cumhurbaşkanımız ve tüm yatırımcılara diyorum. Gelsinler. Turizm, petrol, gaz, altın için Türk yatırımcıları gelsin. Ben size bütün garantileri veriyorum. İki ülke arasındaki uçuşlar bekliyoruz ki artacak.

“Türkiye bizim için örnek teşkil ediyor”

Türkiye'nin bizim için yeniden doğan bir potansiyeli var. Dünyanın önde gelen ekonomilerinden. 700 yıldır kimliği olan bir ülke. Diplomatik alanda büyük bir tesir alanı var. Yeni dünya için bir potansiyel. Dünya için barışın tesisini istiyoruz. Bu anlamda Türkiye bizim için örnek teşkil ediyor. Venezuela artık kendini toparlamaya başlıyor. Tüm ülkenin vücudu işkenceye maruz kaldı. Ama artık vücut şaha kalkıyor. Biz petrol olarak ilk rezerviz. Gaz olarak 4.sıra rezervimiz. Dünyadaki 2.sıraya yükseliriz gaz rezervinde. Artık su üretebileceğiz. Farklı bir dünya için savaşma gücümüz var. İş birliğimiz barış iş birliğidir.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar