BIST9.079,97%3,10
USD32.3674%0.07
EURO34,9545%-0.18
ALTIN2.325,16%0.20
Sağlık

Tedavi edilmeyen şeker hastalıklarına dikkat!

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Kapran, Dünya Sağlık Örgütü’nün şeker hastalığını 21. Yüzyıl’ın pandemisi ilan ettiğini, dünyada 463 milyon şeker hastası olduğunu belirterek dünyada her yıl yaklaşık 4 milyon 200 bin kişinin diyabet ya da diyabete bağlı hastalıklardan hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Üstelik, kontrol altına alınmayan ve tedavi edilmeyen şeker hastalığına bağlı olarak hastaların kör olma riski var! Konu hakkındaki detaylar haberimizde...

Abone OlGoogle News
20 Kasım 2021 17:18

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) rakamlarına göre şeker hastalığının en hızlı arttığı ve nüfusunun yüzde 15’inin diyabet olduğu ülkelerden biri Türkiye. Türkiye’deki şeker hastası sayısının 10 milyona yaklaştığı tahmin ediliyor. Ancak hem pandemi koşulları hem de doktora gitmeyen hastalar sebebiyle gerçek diyabetli hasta sayısı tam olarak bilinemiyor.

Şeker hastalığının en fazla etki ettiği organlardan biri gözlerimiz. Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Kapran bunu şu şekilde açıklıyor:

"Şeker, gözlerde kanama yaparken, göz arkasında da su birikmesine neden oluyor. Bu sebeplerle hastaları tespit edemeyince göz rahatsızlıklarını tedavi etmemiz de çok zor oluyor"

Şeker hastalığı ile görme sorunları arasındaki ilişkinin bir diğer önemli kısmı ise şu: Şeker hastalığı gözde geri döndürülemez hasarlar bırakıyor. Bu da kişilerin kör olma riskini artırıyor.

Prof. Dr. Kapran, konuyu şu şekilde açıklıyor:

Görme kayıplarına karşı şeker hastalığının erken ve zamanında tedavisi çok önemli.

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Kapran sözlerine şeker hastalığına bağlı olarak Türkiye'de 1 milyon kişinin kör kalma riski bulunduğunun altını çizerek başlıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:

“Şeker hastalarının göz tedavisinde ortaya çıkan görme kaybı oranını geri döndürmek mümkün olmuyor ama tedaviye başladıktan sonra daha fazla görme kaybı yaşanmasını engelleyebiliyoruz.

Örneğin bir şeker hastasının görme oranı yüzde 50 azaldı diyelim. Yapacağımız tedavi ile gözdeki görme kaybı oranını yüzde 50 de tutmaya çalışıyoruz. Ancak kaybedilen görme oranı geri gelmiyor maalesef.

Yaptığımız iğne ya da lazer tedavisiyle yüzde 80 başarı oranıyla görme kaybını durdurabiliyoruz. Ama hastalığa ne kadar geç müdahale edilirse, görme o seviyede kalıyor.

Bu nedenle şeker hastalığının erken ve zamanında tedavisi çok önemli. Şeker daha fazla ilerlerse ağır ameliyatlar yapılması gerekiyor, göz içinde meydana gelen kanamaların temizlenmesi gerekiyor.”

Şeker hastalarının her yıl göz doktoruna gitmesi gerekiyor

Şeker hastalarının gözlerinde bir şikayeti olmasa bile her yıl göz doktoruna gidip göz bebeğini büyüttürerek ayrıntılı bir retina muayenesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Kapran, bunun nedenini şu şekilde açıklıyor:

“Çünkü hasta çok iyi görebilir ve bu nedenle gözün rahatsızlığı anlaşılmaz. Ancak bunlar yavaş yavaş başlayan bulgulardır. O yüzden şeker hastaları yılda bir kez mutlaka göz doktoruna gitmeli”

Türkiye'deki göz doktorları şeker hastalığına bağlı görme kayıplarına karşı çok bilgili

Göz hastalıkları uzmanlığının yanı sıra Türk Oftalmoloji Derneği'nin genel başkanlığını da yürüten Prof. Dr. Kapran, son olarak ülkemizde de bu konuda çok fazla yetişmiş doktorlar olduğunu, hekimlerin çok bilgili olduğunu, TOD’un bu alandaki yeni bilgileri eğitimlerle üyelere verildiğini ve yurtdışındaki gelişmeleri, ülkemizde yaşanan vakaları çok yakından takip ettiklerini ifade ediyor.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar