BIST9.693,46%1,77
USD32.5355%0.02
EURO34,7190%0.09
ALTIN2.499,53%0.61
Sağlık

Dikkat! Bu kanser türü belirti vermiyor

Günümüzde çok sık görülen ve genellikle belirti göstermeyen böbrek kanserinin tedavisi nasıl sağlanmaktadır? Üroloji Uzmanı Op. Dr. Fethi Ahmet Türegün, böbrek kanseri hakkında merak edilenleri anlattı.

Abone OlGoogle News
11 Haziran 2021 23:41

Böbreklerin ana görevi kanı süzüp idrar oluşturarak vücuttan atık maddeleri uzaklaştırmak ve mineral dengesini sağlamaktır. Böbrekler, vücudumuzun her iki yanında, karın arka bölgesinde bulunur.

Böbrek kanserleri, ürolojik kanserler arasında prostat ve mesaneden sonra 3. sırada görülür. Yetişkin kanserlerinin yaklaşık %3’ünü oluşturur. Daha çok erkeklerde ve 50-60 yaşlarında görülür.

Sigara kullanımı, obezite ve yüksek tansiyonun böbrek kanseri riskini artırdığı kanıtlanmıştır. Ayrıca kronik böbrek yetmezliği, ağrı kesicilerin aşırı kullanılması, doğuştan olan bazı böbrek hastalıkları (at nalı böbrek ve polikistik böbrek hastalığı gibi) ve bazı sistemik hastalıklarda (von Hippel-Lindau sendromu gibi) böbrek kanserinin daha sık görüldüğü bilinmektedir.

Bu şikayetler varsa dikkat;
Böbrek kanserinde klasik üçlü belirti olarak bilinen; idrarda gözle görülür kanama, yan ağrısı ve ele gelen kitledir. Ancak bu belirtiler hastaların %10-15’inde görülür. Hastaların çoğunda herhangi bir belirti yoktur ve çoğu böbrek tümörü başka bir nedenden dolayı yapılan görüntülemelerde tespit edilmektedir. Ancak, ilerlemiş tümörlerde bazı belirtiler olabilir.
Bunlar;
-İdrarda kan
-Sırt ağrısı - yan ağrısı
-Yanlarda veya karında ele gelen kitle
-Kansızlık
-Karın ağrısı
-Kilo kaybı ve istemsiz zayıflama
-Metastaz yerine göre şikayetler (nefes darlığı, kanlı öksürme gibi)
Böbrek kanserinin tanısı nasıl konur?
Böbrek kanserlerinin çoğu rastlantısal olarak tanı almaktadır. Günümüzde görüntüleme yöntemlerinin ve check-up programlarının yaygınlaşmasıyla hastalık daha sık ve erken evrede tanı almaya başlamıştır. Genellikle karın için yapılan ultrasonda böbrekte kitle görülmektedir. Tanı ve evrelemede ultrasona ek olarak bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans (MR) da kullanılmaktadır. Ayrıca gerektiği durumlarda şüpheli kitlelerden biyopsi alınabilir. Bazı kan tetkikleri yapılabilmektedir.


Tedavi süreci nasıl ilerlemektedir?
Böbrek kanserinde en etkili tedavi cerrahidir. Ancak bu tedavi seçiminde, süreç ve yöntemde bazı faktörler göz önüne alınır. Hastanın sağlık durumu, kanserin evresi, kitlenin böbrekteki konumu ve büyüklüğü, kitlenin metastaz yapıp yapmadığına bakılarak tedavi planlanır.

Cerrahi tedavide kitlenin yeri ve büyüklüğüne göre böbreğin tamamının ya da kitlenin olduğu kısmın çıkarılması seçeneği değerlendirilir. Böbreğin korunarak kitlenin çıkarılması seçeneği cerrahi tedavide ilk düşünülmesi gereken yöntemdir. Bu işlemler açık ya da kapalı cerrahi (laparoskopik ya da robotik) yöntemlerle yapılmaktadır.

Cerrahi için uygun olmayan bazı seçilmiş hastalarda radyofrekans, ablasyon, kriyoterapi gibi yöntemler de uygulanmaktadır.

Böbrek kanseri tedavisinde kemoterapi ve radyoterapinin kullanımı çok sınırlıdır. Kemoterapiye dirençli bir tümör olduğu için metastatik hastalarda farklı ilaçlar kullanılmaktadır. Radyoterapi ise ancak metastatik lezyonların tedavisinde (kemik, beyin) faydalı olmaktadır.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar