BIST9.808,97%0,89
USD32.5164%-0.16
EURO34,9342%0.23
ALTIN2.432,35%0.38
Sağlık

Kronik stres hastalıkların oluşumunda büyük etken

Uzman Psikolog Merve Ilıcan, kronik stresin bağışıklık sistemini zayıflatarak, hastalıkların oluşmasına zemin hazırladığını söyledi.

Abone OlGoogle News
10 Haziran 2021 12:53

Kronik, yani uzun süreli stres bağışıklık sistemimizi zayıflatarak hastalıkların oluşumunda direncimizin düşmesine zemin oluşturarak sağlıkla ilgili davranışlarımızı etkilemektedir. Kronik stres vücudumuzdaki sinir sistemini olduğu gibi etkisi altına alarak çeşitli hastalıklara da doğrudan davetiye çıkarabiliyor. Kronik, yani uzun süreli stres bağışıklık sistemini zayıflatarak hastalıkların oluşumunda direncin düşmesine zemin oluşturarak sağlıkla ilgili davranışları etkilediğini kaydeden Uzman Psikolog Merve Ilıcan, konu hakkında önemli bilgiler paylaştı.


“TETİKLEDİĞİ SORUNLARDAN KORUNMAYA FAYDA SAĞLIYOR”
Ilıcan, yapılan araştırmalarda bazı kişilik özelliklerinin ve psikolojik faktörlerin kronik strese yol açabileceğini söyleyerek, “Buna bağlı olarak da bağışıklık sistemimizin baskılanarak hastalıkların ortaya çıkma riskini artırabileceğini göstermektedir. Bunların farkında olmak stresle başa çıkmayı kolaylaştırarak, stresin tetiklediği sağlık sorunlarından korunmaya fayda sağlıyor. Bu kişilik özellikleri ve psikolojik faktörler ise, karşılanmayan ve görmezden gelinen duygusal ihtiyaçlar, mükemmeliyetçilik, hayır diyememek, aşırı fedakârlık, önceliğe başkalarını koyarak benliği görmezden gelmek, duyguları bastırmak, öfke kontrolsüzlüğüdür. Stresin bağışıklık sistemi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak ve ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarına karşı önlem alabilmek için stresle baş etmeyi öğrenmek gerekmektedir.” dedi.


DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Ilıcan, stres ile başa çıkmak için dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili şunları söyledi: “Sağlıklı ve düzenli beslenmek, uyku düzeni oluşturmak, düzenli spor ve egzersizler yapmak, gevşeme teknikleri rutini oluşturmak, stresi oluşturan faktörleri fark etmek, anlamak ve ortadan kaldırmaya ya da uyum sağlamaya yönelik farkındalık geliştirmek, sosyal desteği artırmak, kontrol edebileceklerimiz ve edemeyeceklerimizin farkına varmak ve kendinize zaman ayırarak hobiler geliştirmek ve sosyal aktivitelerde aktifleşmek. Bu önerilerin yanı sıra stres günlüğü tutarak, yaşanılan stresi, başa çıkma şekillerini, stres oluşturan yaşantılarla alakalı düşünceleri, duyguları ve davranışları not alarak stres farkındalığı artırılarak kişinin bu faktörlerdeki payı azaltılabilir. Alınan tüm önlemlere rağmen stres ile baş etmede istenilen etki yaratılamıyorsa, psikolojik destek almak en etkili yoldur.”

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar