BIST9.079,97%3,10
USD32.3472%0.17
EURO35,1082%0.11
ALTIN2.309,26%1.39
Sağlık

Türkiye dahil onlarca ülkede kabusu yaşatan “Alfa” varyantının sırrı çözüldü

Türkiye dahil olmak üzere 50’den fazla ülkede görülen ve baskın mutasyon haline gelen Alfa varyantının sırrı yapılan çalışmalar neticesinde ortaya çıkarıldı.

Abone OlGoogle News
08 Haziran 2021 16:44

Geçtiğimiz aralık ayında İngiltere'da ortaya çıkan alfa varyantı, Türkiye de dahil olmak üzere 50’yi aşkın ülkeye yayıldı. Nisan ayında ise birçok ülkede baskın mutasyon haline geldi. Bilim insanları son çalışmalarında orijinal virüsü bastıran ve her yerde kâbus haline gelen Alfa varyantının sırrını ortaya çıkardı.

Koronavirüs salgını alınan tüm önlemlere ve aşılama kampanyalarına rağmen yayılmayı, yeni vakalar ve can kayıpları yaratmayı sürdürüyor. Yeni bir araştırmanın çarpıcı sonuçları ise 'varyant' kâbusuna açıklama getiriyor.

Birkaç aydır salgınla ilgili en çok duymaya başladığımız tabirlerden biri olan 'varyant' ya da 'mutasyon'lar ise bilim insanlarının kâbusu ve üzerinde en çok kafa yorduğu şeylerden birine dönüşmüş durumda.

Dünyanın birçok farklı ülkesinde ortaya çıkan ve Kovid-19'un değişikliğe uğrayarak daha bulaşıcı ve/ya öldürücü hale geldiğini anlatmak için kullanılan varyant terimi en çok da İngiltere'den yayılarak dünyayı etkisi altına almış durumda.

Bağışıklık sistemimizden kaçıyor

ABD’de yapılan yeni bir çalışma, koronavirüsün orijinal halinden daha bulaşıcı olan mutasyonlu virüsün insanların bağışıklık sisteminden kaçabildiğini ortaya çıkardı. Yapılan çalışmada bilim insanları, alfa varyantının bağışıklık sisteminin ilk savunmasını devre dışı bırakarak virüsün vücutta hızla çoğalmasına neden olduğunu keşfetti.

Bu durum Alfa varyantını sadece diğer tüm varyantlardan güçlü kılmakla kalmayıp, aynı zamanda alfa varyantıyla enfekte olan insanların hastalığı daha ağır semptomlarla geçirmesine neden oluyor.

4 ayda dünyada yayıldı

İngiliz araştırmacılar, Aralık ayında ülkelerinde yeni bir mutasyonlu koronavirüsün yayıldığını keşfetmişti. Alfa adı verilen varyant nisan ayına kadar, Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkede baskın varyant haline geldi.

Alfa varyantı o dönemden beri dünyadaki en çok yayılmış ve en baskın haldeki mutasyon olma özelliğini sürdürüyor.

ABD’de California Üniversitesi San Francisco (UCSF) tarafından yapılan yeni bir çalışma alfa mutasyonun, insan vücudundaki ilk bağışıklık savunmasını devre dışı bırakarak varyantın çoğalması için daha fazla olanak tanıdığını ortaya koydu.

Yale Tıp Fakültesi'nde virolog olarak görev yapan Dr. Maudry Laurent-Rolle, durumu çok etkileyici olarak değerlendiriyor ve şunları söylüyor: Başarılı bir virüs, bu ilk savunma sisteminin ötesine geçmelidir. Bunu yapmakta ne kadar başarılı olursa, virüs de o kadar iyi durumdadır.

Diğerlerinden farklı 23 mutasyonu var

Araştırmacılar, alfa varyantının onu diğer koronavirüslerden ayıran 23 mutasyona sahip olduğunu belirterek, varyant İngiltere'de artmaya başladığında bu genetik değişiklikleri incelemeye ve neden diğer mutasyonlu koronavirüslerden daha hızlı yayıldığına dair açıklamalar aramaya başladı.

Araştırmacılar, koronavirüsü kaplayan ve onun hücreleri istila etmesine izin veren başak proteinini değiştiren dokuz mutasyona odakladı. Bu mutasyonlardan biri, virüsün hücrelere daha sıkı bağlanmasına yardımcı olarak ve potansiyel olarak başarılı bir enfeksiyon şansını artırıyor.

Ancak alfa varyantı insan bağışıklık tepkisini de etkiliyor. Bilim insanları insan akciğer hücrelerinde koronavirus üretti ve alfa ile enfekte olan hücreleri koronavirüsün daha önceki varyantları ile enfekte olanlarla karşılaştırdı. Böylece alfa varyantı içeren akciğer hücrelerinin, bir dizi bağışıklık savunmasını çalıştıran bir protein olan interferonu önemli ölçüde azalttığı ortaya çıktı.

Öte yandan alfa hücrelerinde, normalde interferon tarafından çalıştırılan savunma genlerinin, diğer varyantlarla enfekte olmuş hücrelere göre daha sessiz olduğu anlaşıldı.

Görünmez hale geliyor

Araştırmacıların vardığı sonuca göre "Alfa varyantı kendini görünmez hale getiriyor". Alfa ile enfekte olmuş hücrelerin, “Orf9b” adlı bir genin çok fazla kopyasını (virüsün diğer versiyonlarından 80 kat daha fazla) yaptığı anlaşıldı. Alfa varyantının çok daha fazla Orf9b proteininin üretimini zorlayan bir mutasyon taşıdığı bulundu. Bu proteinler, insan Tom70 proteinlerini toplayarak, interferon üretimini ve tam bir bağışıklık tepkisini azaltıyor.

Böylelikle saldırıya karşı korunan virüsün kendi kopyalarını oluşturma olasılığı haliyle daha yüksek oluyor. Araştırma ekibi bu durumu şöyle tanımlıyor: "Cehennem başlıyor. Alfa ile enfekte olmuş kişiler diğer varyantlara göre daha güçlü bir tepki gösteriyor. Viral yüklü mukusları, sadece ağızlarından değil burunlarından da döküyorlar. Bu nedenle, alfa varyantı daha fazla insana kolayca bulaşabiliyor”.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar