BIST9.524,59%-0,06
USD32.5951%0.20
EURO34,7944%0.30
ALTIN2.499,02%0.59
Sağlık

Çayın yanlış demlenmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Her evde demlenen tadıyla keyif veren siyah çay, ülkemizde her yaştan insanın severek tükettiği bir içecek olarak biliniyor. Ancak çayın yanlış demlenmesi halinde çok ciddi sağlık sorunlarına sebep olabileceğini biliyor muydunuz? Yapılan bir araştırmada yanlış demlenen bir çayın insan sağlığında çok ciddi olumsuz etkilere neden olabileceği kanıtlanmıştır.İşte çayı demlerken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar...

Abone OlGoogle News
23 Nisan 2021 14:32

Türkiye'nin vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan siyah çay ile ilgili yapılan bir araştırma görenleri şaşkına çeviren sonuçlar ortaya koymuştur. Uzmanlar çay demlemenin düşünüldüğünden çok daha ciddi bir mesele olduğunu ifade ettiği bu araştırmada yanlış demlenmesi halinde çayın kanser gibi hastalıklara zemin hazırlayacak kadar tehlikeli olabildiğini öne sürdü. İşte çay demlerken dikkat edilmesi gereken o püf noktalar!

YANLIŞ DEMLEME SAĞLIK SORUNLARINA DAVETİYE ÇIKARTIYOR
Türk mutfağının geleneksel içecekleri arasında çay çok önemli bir yere sahip. Bitki çayları her ne kadar sağlığımız için çok yararlı olsa da çayın yeri ve önemi her zaman farklıdır.
Ancak yanlış şekilde demlediğiniz çayla çeşitli sağlık sorunlarına davetiye çıkabilirsiniz.

ÇAYIN ACI OLMAMASI VE UZUN SÜRE DAYANMASI
Çayın acımaması ve uzun süre dayanması için demlemiş olduğunuz çayı ocak üzerinde bekletmemenizi öneririz. Bu durum çayın acımasına sebebiyet verebilir.

OCAK ÜZERİNDEN ALIN
Bu nedenle çay iyice demlendikten sonra muhakkak ocak üzerinden alınmalıdır. Aksi taktirde başta gastrit ve ülser olmak üzere midede meydana gelebilecek hasarlara sebebiyet verebilir.

YÜKSEK ISIYA MARUZ BIRAKMAYIN
Çayı demlerken veya demledikten sonra yüksek ısıya maruz bırakmamalısınız Yüksek ısıda kalan ve demlenen çay insan sağlığı için büyük tehdit oluşturabilir.

KANSER RİSKİ VAR
Sürekli yüksek ısıda ve kaynar bir şekilde içilen çay ilerleyen zamanlarda kanser hastalıklarına sebebiyet verebilir.

BURUK BİR TAT BIRAKIR
Dışarı da içtiğimiz çayların yüksek ısıya maruz kaldığı nasıl anlarız diyorsanız, acımaya yüz tutmuş ağzınızda fazla buruk bir tat bırakmasından anlayabilirsiniz.

KAYNAMAMIŞ SU İLE DEMLEYİN
Çayı muhakkak kaynamamış su ile demlemeniz gerekir. Aşırı bir şekilde kaynamış su çaya döküldüğü zaman çayın içerisinde bakteri oluşmasına sebebiyet verebilir. Çayın tadının acıması da genellikle bu sebeplerden meydana gelmektedir.

ÇAY RUTUBET ALIR
Çay demlerken yapılan bir diğer hata ise daha henüz çay suyu sıcakken üst demliğe çay koyulmasıdır. Bu yöntemle çay rutubet alır ve henüz demlikteyken bayatlar.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar