BIST9.079,97%3,10
USD32.3654%0.07
EURO35,0820%0.18
ALTIN2.325,11%0.20
Sağlık

Ölümcül P1 varyantı mutasyona uğradı! “Antikorlardan kaçıyor, aşılar etkisiz kalabilir”

Bilim insanları tarafından yürütülen bir araştırma sonucu Brezilya’yı kırıp geçiren P1 varyantının mutasyona uğradığı ve oluşan mutasyonun 2,5 kat daha hızlı bulaştığı belirlendi.

Abone OlGoogle News
15 Nisan 2021 13:54

Bilim insanları, yeni bir çalışmada Brezilya’da uluslararası alarmı artıran ölümcül yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının arkasındaki P1 varyantının antikorlardan daha iyi kaçmasını sağlayacak şekilde mutasyona uğradığını açıkladı.

Araştırmacılar bu durum nedeniyle orijinal koronavirüsten 2,5 kat daha hızlı bulaşan mutasyonlu virüsün salgının şiddetini artırabileceği konusunda uyardı. Bununla birlikte, AstraZeneca ve Çinli Sinovac tarafından geliştirilen aşıların P1 varyantına karşı etkili olduğu kanıtlandı. Ancak, daha fazla mutasyonun bu durumu riske atabileceğini ifade edildi.

Virüsü daha dirençli hale getirebilir

Brezilya Halk Sağlığı enstitüsü Fiocruz tarafından ülkede dolaşan varyantlarla ilgili yürütülen yeni bir araştırma, koronavirüsün P1 mutasyonun hücrelere girmek ve enfekte etmek için kullandığı başak proteininde değişiklikler buldu.

Bilim insanları, bu değişikliklerin virüsü, başak proteinini hedef alan aşılara karşı daha dirençli hale getirebileceğini ve Latin Amerika’nın en kalabalık ülkesindeki salgının şiddetini daha fazla artırabileceğini söyledi.

“Antikorların tepkisinden kaçmak için bir kaçış mekanizması var”

Araştırmanın yazarlarından biri olan ve P1 varyantının ortaya çıktığına inanılan Amazon şehri Manaus'ta çalışan Felipe Naveca, "Virüsün antikorların tepkisinden kaçmak için yarattığı başka bir kaçış mekanizması olduğuna inanıyoruz" dedi.  Naveca, değişikliklerin daha agresif Güney Afrika varyantında (B.1.351) görülen mutasyonlara benzer göründüğünü ve buna karşı yapılan çalışmaların bazı aşıların etkinliğini önemli ölçüde azalttığını gösterdiğini açıkladı.

“Ne kadar çok enfekte, o kadar çok mutasyon ve varyant riski”

"Bu durum özellikle endişe verici çünkü virüs evriminde hızlanmaya devam ediyor. Çalışmalar, P1 varyantının orijinal corona virüse göre 2,5 kat daha bulaşıcı olduğunu ve antikorlara daha dirençli olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Brezilya'daki dolaşan corona virüsün ilk genom dizilimini yöneten Sao Paulo Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Ester Sabino ise, P1 varyantında meydana gelen mutasyonların, hızlı bulaşma hızı göz önüne alındığında şaşırtıcı olmadığını belirterek, "Şu anda Brezilya'da oldukça yüksek bir bulaşma hızı var. Virüs ne kadar çok insanı enfekte ederse,  yeni mutasyon ve varyant riski de o kadar artar" dedi.

14 mutasyon meydana geldi

Naveca da dahil olmak üzere Fiocruz araştırmacıları, geçtiğimiz günlerde farklı bir soydan P1'e inen ve ülkenin kuzeydoğusunda tespit edilen ve ilk olarak Güney Afrika varyantında belirtilen E484K değişikliği de dahil olmak üzere 14 defans mutasyonu taşıyan yeni bir varyantı tanımladı.

Aşıları riske atabilir

Bununla birlikte, şimdiye kadar AstraZeneca ve Çinli Sinovac tarafından geliştirilen aşıların P1 Brezilya varyantına karşı etkili olduğu kanıtlandı.  Ancak Sabino, daha fazla mutasyonun bunu riske atabileceğini söyledi.

(Kaynak: ntv.com.tr)

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar