BIST9.524,59%-0,06
USD32.5951%0.20
EURO34,7944%0.30
ALTIN2.499,02%0.59
Sağlık

Kilo vermeye yardımcı olması için elma sirkesi kullanımı nasıl olmalı?

Son zamanlarda özellikle kilo vermeye yardımcı yönleriyle popüler hale gelen elma sirkesinin bilimsel araştırmalara dayalı zayıflama faydalarını, yan etkilerini ve nasıl kullanılacağını listeledik.

Abone OlGoogle News
08 Nisan 2021 11:36

Elma sirkesi içmenin kilo vermeye yardımcı olduğu iddiaları üzerine elma sirkesi, son zamanlarda sağlıklı yaşam trendi olarak popülerlik kazandı. Bazı küçük araştırmalar elma sirkesinin kilo vermeye yardımcı olabileceğini gösterse de uzun vadeli etkilerini ve genel sağlık yararlarını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

İşte araştırmaların elma sirkesi ve zayıflama hakkında söyledikleri ve denemeden önce bilmeniz gerekenler.

ELMA SİRKESİ KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUR MU?

Evet, elma sirkesi bazı küçük araştırmalara göre kilo vermeye yardımcı olabilir, ancak büyük olasılıkla önemli miktarda kilo vermenize yardımcı olamaz.

Elma sirkesinin etkileri üzerine şimdiye kadar yapılan çalışmalar küçük çaplıdır ve etkileri hakkında kesin sonuçlara varmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Bir 2018 incelemesi, elma sirkesinin kan şekeri artışlarını önleyebileceğini buldu. Bu, kilo alımını sınırlamaya yardımcı olabilir, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

2009 yılında yapılan küçük bir çalışmada, günde bir ila iki yemek kaşığı elma sirkesi alan obez yetişkinler, plasebo alan katılımcılardan 12 hafta içinde daha fazla kilo verdi.

2018 çalışmasında, düşük kalorili diyet uygulayan ve öğle ve akşam yemekleriyle birlikte iki yemek kaşığı elma sirkesi içen katılımcılar, 12 haftada ortalama 8,8 kilo verdiler. Elma sirkesi almayan katılımcılar düşük kalorili diyette aynı süre içinde sadece 5 kilo verdi.

Diğer çalışmalar, sirkenin tokluğu da artırabileceğini, bunun da daha az kalori tüketilmesine ve dolayısıyla kilo vermeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Bu nedenle elma sirkesi, kilo vermede mütevazı bir etkiye sahip olabilir, ancak konuyla ilgili şimdiye kadar yapılan çalışmaların sınırlı olduğu ve daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç duyulduğu unutulmamalıdır.

ELMA SİRKESİ YAN ETKİLERİ

Çoğunlukla elma sirkesinin tüketilmesi güvenlidir. Ancak, yüksek asitliği nedeniyle, bazı potansiyel yan etkiler vardır, örneğin:

- Diş minesini aşındırabilir,

- Boğazınızı ve yemek borunuzu tahriş edebilir,

- Şiddetli asit reflüye neden olabilir,

- Diyabet ilaçlarıyla etkileşime girebilir. Şeker hastalığı ilacı kullanıyorsanız, kilo vermek veya başka bir nedenle elma sirkesini denemeden önce doktorunuzla konuşun.

KİLO VERMEK İÇİN ELMA SİRKESİ NASIL KULLANILIR?

Ölçülü tüketildiğinde elma sirkesi önemli bir sağlık riski oluşturmaz. Kilo vermek için elma sirkesini denemeye karar verirseniz, işte onu tüketmenin bazı güvenli yolları:

- Bir çorba kaşığı sirkeyi bir bardak suyla seyreltin. Tadını iyileştirmek için bal ve limonlu bir fincan ılık çaya elma sirkesi de ekleyebilirsiniz.

- Elma sirkesi, zeytinyağı, bal ve sarımsakla ev yapımı salata sosu yapın.

- Potansiyel yan etkileri azaltmak için tüketimi günde bir ila iki yemek kaşığı ile sınırlayın.

- Kilo vermek için, tokluğa yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar olduğundan, elma sirkesini sabahları veya yemekten hemen önce tüketin.

Araştırmalar, elma sirkesinin herkes için kilo vermeye yardımcı olduğunu kesin olarak kanıtlamadığından, sonuçları görmek için ne kadar süre tüketmeniz gerekebileceğini gösteren veriler yoktur. Sınırlı insan çalışmaları, elma sirkesinin obez insanlarda kilo kaybını artırmaya yardımcı olabileceğini gösterse de gün ve doz önerilerinde bulunmak için daha büyük çalışmalar gerekiyor. Unutmayın; çok yönlü bir diyetin parçası olarak dahil edildiğinde, elma sirkesi kilo vermenize yardımcı olabilir.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar