BIST9.079,97%3,10
USD32.3654%0.07
EURO35,0155%-0.01
ALTIN2.323,92%0.15
Sağlık

Hacamat, sülük ve hipnoz gibi uygulamalar yüksek lisans ve doktora müfredatına girdi

Türk Tabipleri Birliği, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nin uygulamasına tepkili: Bilimsel dayanağı olmayan uygulamalar müfredatta olmamalı

Abone OlGoogle News
27 Şubat 2021 13:41

Hacamat, sülük, hipnoz ve ozon terapi gibi uygulamalar Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin müfredatına girdi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Etik Kurulu ise "Eğitim müfredatları içinde kanıtı eksik, bilimsel dayanağı olmayan uygulamalara yer verilmesi uygun değil” görüşünde.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre hacamat ve sülük gibi uygulamalar Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nin hem yüksek lisans hem de doktora programı müfredatına alındı. TTB Etik Kurulu Üyesi Profesör Doktor Gülriz Erişgen “Öğrencilerimize, kanıta dayalı tıp uygulamalarının önemini vurguluyoruz, bilimsel kanıt olmadan uygulama yapmamaları gerektiğini söylüyoruz” dedi.

TTB Etik Kurulu, bu uygulamaların meşru zemine çekilmesinin nedenleri olarak; Resmi Gazete’de geleneksel ve alternatif tıp ile ilgili uygulamaların yayımlanması, geleneksel ve alternatif tıp konulu kongrelerin devlet protokolü ve bürokrasisi içinde yer almasını gösteriyor.

Türk Tabipleri Birliği’ne göre Tıbbi Nebevi kongreleri ile modern tıbbın dinsel söylemle sorgulanması sonucu bu uygulamalar dini pratik ile ilişkilendiriliyor. Prof. Erişgen, hacamat, sülük ve ozon terapisi gibi uygulamaların hastaların sağlık hizmetine ve tıbbi uygulamalara ulaşmalarının önüne geçmemesi ve alternatif olarak önerilmemesi gerektiğini söylüyor.

Sağlık kurumları içinde bu uygulamalara yer verilmesinin uygun olmadığını vurgulayan Erişgen, “Her zaman kanıta dayalı tıp uygulamalarının önemini vurguluyoruz. Öğrencilerimize mesleki uygulamalarının yararlılığı ile yarar ve zarar oranı konusunda bilimsel kanıtlar olması gerektiğini öğretiyoruz. Eğitim müfredatında bilimsel dayanağı olmayan uygulamaların yer almasını doğru bulmuyorum” ifadelerini kullanıyor. 

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar