BIST9.746,63%1,05
USD32.5198%-0.11
EURO34,7913%-0.21
ALTIN2.425,18%-0.20
Sağlık

Koronavirüs yemeklerden bulaşır mı?

Son zamanlarda çıkan haberlerde koronavirüsün, yediğimiz yemeklerden de bulaşabileceği iddiaları yayılmaya başladı. Peki koronavirüs yemeklerden bulaşır mı?

Abone OlGoogle News
21 Ocak 2021 16:24

Koronavirüsün yemeklerden bulaştığı iddialarından sonra, oluşan bu soru işaretlerine dair bir açıklama geldi. Paketlenmiş bir üründe koronavirüsün bulaşma ihtimalinin olmadığını belirten Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof.Dr. Aynur Eren Topkaya şu açıklamalarda bulundu: “Virüsün, cam, teneke kutu, plastik ya da kağıt ambalajlarda canlı kalma süresi çok farklı. Ancak bu paketli ürünlerden çıkarılan gıdaların pişirilerek tüketileceği düşünüldüğünde koronavirüsün gıda yoluyla bulaşma riskinin olmadığını söylemek mümkün."

Paketli gıdaların üzerindeki koronavirüs kendimize bulaşabilir mi? 

Bu sorunun yanıtının da el yıkamaktan geçtiğini söyleyen Prof.Dr. Topkaya, “Dışarıdan eve girdikten sonra eller mutlaka yıkanmalı, paketlerin üzerleri silinip dolaba yerleştirdikten sonra da mutlaka eller su ve sabunla yıkanmalı. Sonuçta el yıkama ve hijyen kurallarına dikkat ettiğimiz sürece başka yerlerden koronavirüsü kendimize bulaştırma ve enfeksiyon riski çok düşük” diye konuştu.

Et ve et ürünlerinden koronavirüsü kapabilir miyiz? Buna karşı nasıl dikkatli oluruz?

Et ve et ürünlerinin de çiğ olarak tüketilmemesi gerektiğini hatırlatan Prof.Dr. Aynur Eren Topkaya, “Bazı parazitler ve gastroenterit etkeni açısından dediğimiz bazı parazitler az pişmiş ya da pişmemiş et tüketilmesi çok riskli. Hatta hazırlık aşamasından itibaren diğer patojenler açısından da çok dikkat etmek gerekir.

Bu yeni etken koronavirüs için de et ve et ürünlerini pişirmeden tüketmemek gerekiyor. Koronavirüs her türlü 60 derece ve üstüne dayanıksız olup öldüğü için et ve et ürünleri pişirildiği takdirde koronavirüs riski olmayacaktır" dedi.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar