BIST9.722,09%0,80
USD32.5833%0.05
EURO35,0058%0.44
ALTIN2.422,85%-0.01
Kültür - Sanat

Tarihin en zengin imparatorlukları

İşte tarihin en zengin imparatorlukları:

Abone OlGoogle News
05 Mayıs 2021 11:18

Roma İmparatorluğu

Hem insan sayısı hem de varlıklarıyla Roma İmparatorluğu'nun ne kadar büyük bir serveti olduğunu düşünemiyoruz bile... Roma bir medeniyeti fethettiğinde tüm varlıklarına el koymuştur. Tarihçiler, Roma İmparatorluğu'nun 2. yüzyılın ortalarında gücünün zirvesindeyken 65 milyon kişiyi yönettiğini tahmin ediyor. Bu da o zamanki dünya nüfusunun %21'ini oluşturuyor!

Bizans İmparatorluğu

Roma İmparatorluğu, Doğu ve Batı Roma olarak ikiye bölündükten sonra Batı Roma yıkıldı ve bundan sonra sadece Bizans İmparatorluğu olarak tanınan Doğu Roma geç antik çağdan orta çağ dönemine kadar gelişmeye devam etti. Bizans İmparatorluğu'nun Batı Roma yıkılırken ayakta kalmasının başlıca nedeni imparatorluğun zenginliği ve istikrarlı, çeşitli ekonomisiydi. Para birimi, para sistemi, vergi sistemi ve gelişmiş kredi ağlarının hepsi Batı'nınkinden çok daha üstündü.

MÖ 4000’li yıllarda yerleşim kurarak bir uygarlığa dönüşen Mısır’ın hikayesi çok gizemli… Kendilerini tanrının oğlu olarak kabul eden firavunları, mumyaları, kendine özgü yapıları ve kültürü ile hala büyük bir sırra sahip. İmparatorluğun hayal edemeyeceğiniz kadar çok olan serveti vardı. Firavunlar, rahipler ve daha az ölçüde, yazarlar, mimarlar, mühendisler ve diğer ayrıcalıklı esnaf arasında sosyal piramidin tepesinde yoğunlaşıyordu. Mısır'ın muazzam zenginlikleri, bugün hala ayakta duran piramitlerde bulunan firavunların hazinelerinde de görülüyor.

Pers İmparatorluğu

Antik çağlarda imparatorluğun gücü ve zenginliği yönetiminde olan insan sayısıyla ölçülüyordu. Pers İmparatorluğu, MÖ 480'de 49.4 milyon kişiyi yönetmesiyle biliyor. O zamanlar Dünya'da 112 milyondan biraz fazla insan olduğu tahmin ediliyor. Bu da o zamanki dünya nüfusunun % 44'ünün Pers İmparatorluğu'nun yönetiminde olduğunu gösteriyor.  

Mezopotomya

Mezopotamya’yı anlamak için Mezopotamya'daki yaşamı, medeniyetin sosyal yapılarını, yaptıkları yenilikleri ve kültürel gelişimleri iyice anlamak gerekiyor. Buna kaynağa yolculuk diyebiliriz. İnsanlık tarihindeki en ünlü ve zengin imparatorluklardan bahsederken Mezopotomya eklemeden geçilmez. Mezopotomya birleşik bir imparatorluk değildi, Sümerler, Persler, Babilliler, Asurlular ve Akadların içeriyordu. Mezopotomya birçok medeniyetin temelini oluşturdu. Mezopotomyalılar, dünyaya birçok yeni icat kazandıran bir toplumdu

Osmanlı İmparatorluğu

Fatih Sultan Mehmet'in 1453'te Bizans İmparatorluğu'nun başkentini fethetmesiyle Osmanlı bir imparatorluk haline geldi. Osmanlı İmparatorluğu, büyüklüğünün yanı sıra, imparatorluğun inanılmaz zenginliği gayrimenkullerinden geliyordu. Osmanlı İmparatorluğu, Avrupa ile Asya arasındaki kara ve su yollarını ve aralarında gerçekleşen tüm ticaret ve seyahatleri kontrol ediyordu.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar