BIST9.524,59%-0,06
USD32.5788%0.15
EURO34,6752%-0.03
ALTIN2.525,26%1.64
Gündem

Molla Mahmud Aslani hoca hakka yürüdü

Kuzey Makedonya Müslümanlarının İslami kimliğini korumasında önemli pay sahibi olduğu belirtilen Molla Mahmud Efendi Aslani'nin 89 yaşında vefat ettiği duyuruldu. 

Abone OlGoogle News
22 Haziran 2021 16:41

Arnavutların çoğunlukta olduğu Tetova (Kalkandelen) şehrinde yaşayan ve hafız yetiştirmekle ünlü Molla Mahmud Efendi Aslani'nin 89 yaşında vefat ettiği açıklandı.

Molla Mahmud Efendi Aslani yarım asırdan uzun süredir Tetova şehri başta olmak üzere Kuzey Makedonya'daki İslami eğitim faaliyetleriyle ülkedeki Müslümanların İslami kimliğini korumasında önemli bir şahsiyet olarak görülmekteydi.

Molla Mahmud Efendi Aslani kimdir? 

15 Mart 1932'de dönemin Yugoslavya Krallığı sınırları içerisinde bulunan Tetova (Kalkandelen) şehrinde dindar bir Arnavut ailede doğan Molla Mahmud Efendi Aslani, Tetova Medresesi'nde küçük yaşta eğitime başladı.

2. Dünya Savaşı'yla Yugoslavya'da iktidara gelen Tito rejimi 1946-1950 döneminde peş peşe yasaklarla Yugoslavya genelinde İslami eğitim ve pratiklere büyük darbe vurdu. Yugoslavya'da bu dönemde Bosna-Hersek'teki Gazi Hüsrev Bey ve İbrahim Paşa medreseleri dışında tüm medreseler kapatıldığından Tetova Medresesi'nin de kapısına kilit vuruldu. Yugoslavya genelinde çarşaf, İslam şeriatı mahkemeleri yasaklandı, Kur'an eğitimine dahi büyük sınırlamalar getirildi.

Bu baskı ortamında Mahmud Aslani kapatılan Tetova Medresesi hocalarının yasaklı özel derslerine gizlilik içerisinde devam etti, hafız oldu ve Arapça öğrendi. Aynı gizlilik içerisinde Tetova'da gençlere eğitim vermeye başladı.

1960'lı yıllarda Tito rejiminin Arap dünyası ile ilişkilerinin artması üzerine Yugoslavya genelinde Müslümanlar üzerindeki baskılarda hafiflemeler görüldü. 1967'de Molla Mahmud Efendi Aslani dini eğitim çalışmalarını açık hale getirdi, Tetova'daki Alaca Camii'nde ders vermeye başladı. Bununla birlikte Molla Mahmud Efendi Aslani ve talebelerine yönelik baskılar sürdü.

Talebelerinin aktardığına göre 1967'den itibaren Molla Mahmud Efendi Aslani halka çeşitli seviyelerde dini eğitim verdi.

Kur'an, Arapça, dini bilgiler eğitiminin yanı sıra yüzlerce hafız yetiştirdi. Kuzey Makedonya Müslümanlarının birliğinde, Yugoslavya döneminde ve sonrasında Müslüman olmayan yönetimin baskılarına karşı mücadele vermesinde pay sahibiydi.

Yugoslavya'nın dağılmasının ardından Molla Mahmud Efendi Aslani diğer ülkelerden Müslümanlarla da iletişime geçme imkanı bulmuş ve dış ziyaretler gerçekleştirmişti.

Molla Mahmud Efendi Aslani'ye Suudi Arabistan'ın Cidde şehrindeki Uluslararası Hafızlık Teşkilatı tarafından 2012 yılında "dünyanın en iyi muallimi" unvanı ve ödülü verilmişti.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar