BIST8.718,11%-1,25
USD32.3365%0.08
EURO35,1804%0.05
ALTIN2.244,46%0.04
Gündem

Dünyanın en büyük nüfusuydu: Hızla eriyorlar!

Çin'de uzun yıllar aile planlaması politikası uygulanırken, çocuk sahibi olmak isteyen çiftler arasında yapılan araştırma sonucu kısırlık oranının arttığı belirtildi.

Abone OlGoogle News
18 Haziran 2021 09:36

Çin'de, nüfus artışını dengelemek için 1979'dan bu yana tek çocuk politikası uygulanıyor.

Bu uygulamayla doğum oranları azalırken, çocuk sahibi olmak isteyen çiftler arasında yapılan son araştırmalar ise doğurganlık oranının da azaldığını gösterdi.

2020'DE KISIRLIK ORANI YÜZDE 18

South China Morning Post'un haberine göre, Çin'in önde gelen üreme sağlığı uzmanlarından, Pekin Üniversitesi 3 Nolu Hastanesi Başhekimi Çiao Cie öncülüğünde yürütülen araştırmanın sonuçları, ülkedeki her 5,6 çiftten birinin bebek sahibi olamadığını ortaya koydu.

Bir yıldan fazla korumasız cinsel ilişkide bulundukları halde bebek sahibi olmayan çiftlerin kısır olarak tanımlandığı araştırmanın bulgularına göre, ülkede 2007'de yüzde 12 olan kısırlık oranı 2020'de yüzde 18'e çıktı.

KISIRLIK SORUNU ÖNEMSENMİYOR

Sonuçları tıp dergisi The Lancet'te yayınlanan araştırmada, Çin'de uzun yıllar devam eden çocuk sahibi olma kısıtlamasına dayalı aile planlama politikası nedeniyle kısırlık sorununun önemsenmediğine dikkat çekildi.

KISIRLIK ORANI ORTA YAŞLI YETİŞKİNLERDE DAHA FAZLA

Araştırmacılar, çocuk sahibi olma kısıtlamaları gevşetilse de sanayileşme ve kentleşmenin getirdiği hayat şartlarının genç yetişkinleri çocuk yapma planlarını ertelemeye zorladığı ve bu yüzden orta yaşlı yetişkinlerde kısırlık sorununa daha fazla rastlandığı belirtildi.

Ciangsu eyaleti Siyasi Danışma Kurulu Üyesi Sun Şi, bu yılın başında, 2016'da ülkenin farklı bölgelerinde yüzde 12,5 ile yüzde 15 arasında değişen kısırlık oranlarından hareketle 2025'te kısırlık oranının ülke genelinde yüzde 18'e çıkacağı tahmininde bulunmuştu.

Çiao ve meslektaşlarının bulguları, söz konusu orana beklenildiğinden daha erken ulaşıldığını gösteriyor.

DOĞUMLAR VE DOĞURGANLIK AZALIYOR

Çin'de 2020 sonunda düzenlenen 10 yıllık nüfus sayımı sonuçlarına göre, Çin nüfusu 2010-2020 yıllarında yıllık ortalama binde 5,3 artışla yaklaşık 72 milyon arttığını ortaya koymuştu. Nüfus artış hızı, önceki 10 yıla göre binde 0,4 azaldı.

Ülkede 2020'de yaklaşık 12 milyon bebek dünyaya gelirken doğumlar önceki yıla göre yüzde 18 azalmıştı.

Kadın başına doğum oranı 2010'da 1,6 iken, 2020'de ise 1,3'e gerilemişti.

DOĞURGANLIK ORANI NÜFUSUN YENİLENMESİ İÇİN YETERSİZ

Doğurganlık oranı, uzun yıllardır nüfusun yenilenmesi için gereken 2,1 oranının altında kalıyor.

Tüm bu göstergeler, Çin nüfusun azalma ve yaşlanma yönelimine girdiğinin işareti olarak yorumlanıyor.

ÇOCUK SAHİBİ OLMA KISITLAMASI ESNETİLECEK

Çin, nüfus artış hızındaki yavaşlama ve azalan doğum sayıları nedeniyle 1980'den beri nüfus artışını dizginlemek amacıyla uygulanan çocuk sahibi olma kısıtlamasını esnetme yolunda yeni adımlar atıyor.

İktidardaki Çin Komünist Partisinin Merkez Komitesi Politbürosu, 31 Mayıs'ta yaptığı toplantıda, Çinli ailelere en fazla iki çocuk hakkı tanıyan resmi politikayı terk ederek üçüncü çocuğa sahip olmak isteyen çiftleri destekleme kararı almıştı.

KISIRLIK, KÜRESEL OLARAK DA YAYILIYOR

Öte yandan kısırlık yalnızca Çin'de görülen bir problem değil.

ABD'li danışmanlık şirketi Frost & Sullivan'ın hazırladığı raporda 1997'de yüzde 11 olan küresel kısırlık oranının 2018'de yüzde 15,4'e kadar çıktığı bildirilmişti.

Raporda ilk çocuk sahibi olma yaşının ilerlemesi, sağlıksız yaşam tarzlarının yaygınlaşması ve çevre kirliliği kısırlığın artışının sebepleri arasında sayılmıştı.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar