BIST8.890,74%1,98
USD32.3427%0.10
EURO35,1134%-0.14
ALTIN2.239,23%-0.19
Gündem

Emniyetten ‘polis intiharları’na ilişkin ilk açıklama geldi

Türkiye Emniyet Genel Müdürlüğü, "1 ay içinde 20 polis intihar etti" haberlerinin ardında, "2021 yılında geçmiş yıllara kıyasla intihar oranlarında bir artış söz konusudur” açıklamasını yaptı.

Abone OlGoogle News
17 Haziran 2021 20:10

Türkiye basınında son zamanlarda emniyet personellerinin intihar haberleri gündeme gelmiş, bir ay içinde 20 tane polisin intihar ettiği iddia edilmişti.

Emniyet Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı basın açıklamasında, "Teşkilatımızdaki her personelimiz bizim için kıymetlidir. Emniyet Teşkilatı ailesinin değerli bir üyesidir. Dolayısıyla her kayıp bizim için üzüntü kaynağıdır. Bu gerçekten hareketle Emniyet Teşkilatı olarak 2017'den bu yana konuyla ilgili kapsamlı çalışmalar ve araştırmalar yapılmaktadır "denildi.

İHA’nın haberine göre, yapılan çalışmalar neticesinde ortaya konulan sebepler dikkate alınarak Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından çoğu ilk kez gerçekleştirilen bir dizi önleyici uygulamanın hayata geçirildiği kaydedildi.

Açıklamada, “Personelimizin psikolojik iyilik halini artırmak, psikolojik değişimleri karşısında bilgi sahibi olmasını sağlamak ve psikolojik destek uygulamaları konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla aşağıda sırasıyla belirtilen adımlar atılmıştır. Tüm personelimizi her yıl en az bir defa psikolojik değerlendirmeye tabi tutma uygulaması başlatılmıştır” ifadelerine yer verildi.

3 Mayıs 2021 tarihinde yürürlüğe giren “Emniyet Teşkilatı Rehberlik ve Psikolojik Danışma Uygulamaları Yönetmeliği” ile düzenli bireysel görüşmelerin hukuki zemine oturtulduğu, psikologların yetki sınırları ile rehberlik uygulama esasları belirlendiği, psikolojik değerlendirme formlarının uzman görüşleri çerçevesinde yenilendiği bilgisine yer verilen açıklamada, “Teşkilatımızdaki tüm rehberlik ve psikolojik destek uygulamalarının daha etkin ve kapsamlı takibi amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez Teşkilatı bünyesinde Rehberlik ve Psikolojik Danışma Şube Müdürlüğü kurulmuştur" denildi.

"Bin personele en az 1 psikolog"

2010 yılında 105 olan psikolog sayısının 2020 ve 2021 yıllarında yapılan yoğun psikolog alımları ile 278'e ulaştığına dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi:

"Aile hekimliği uygulamasını rol model olarak aldığımız bu uygulamadaki hedefimiz, bin personele en az bir psikolog sayısına ulaşmaktır. Personelimize evlilik yıldönümlerinde bir gün izin kullandırılması uygulaması getirilmiş, uygulamanın başladığı Şubat 2020 tarihinden itibaren 64 bin 136 personelimiz bu izni kullanmıştır. Covid-19 salgını sürecinde personelimizin ihtiyaç duyduğu anda ulaşabilmesi amacıyla "Psikolojik Destek Hattı" ve "Nöbetçi Psikolog" uygulaması başlatılmış ve halen devam etmektedir. Üniversitelerimizin Psikoloji, Psikiyatri ve Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümlerinden öğretim üyelerinin tavsiyeleri ve danışmanlığıyla 2021 yılı başı itibarıyla "Öğren - Fark Et - Yardım Et Projesi" başlatılmıştır."

"Çeşitli eğitimler düzenleniyor"

"Bu proje ile personelimizin psikolojik iyilik halini arttırmak, rehberlik ve psikolojik destek uygulamaları hakkında bilinç oluşmasını sağlamak, rehberlik ve psikolojik destek birimlerinde yürütülen hizmetlerin sonuçlarını ölçülebilir hale getirmek, polisimizin aile ve iş yaşantısına, sosyal çevre uyumuna ve ilişkilerine, stresi yönetebilmesine ve iletişim becerilerine pozitif yönde katkı sağlamak amaçlanmıştır. Polis Radyosu'nda ruh sağlığı konularında düzenli olarak bilgilendirici programlar yapılmaktadır. Gerek kendi psikologlarımız, gerekse üniversiteler ve ilgili diğer kurumlar ile işbirliği yaparak "Ruh Sağlığı, İletişim Becerileri, Empati, Stres Yönetimi, Öfke Kontrolü, Aile İçi İletişim, Problem Çözme Becerileri, Bütçe Yönetimi, Finansal Okuryazarlık" gibi konularda eğitimler düzenlenmektedir.

Bu kapsamda son 4 yılda 330 bin 927 personele eğitim verilmiştir. Teşkilat personeline yönelik motivasyonu ve kurumsal aidiyet duygusunu arttırıcı sosyal etkinlikler yapılmaktadır. Tüm sıralı amirler, personeli ile ilgilenmesi, moral ve motivasyon artırıcı çalışmalarda bulunması, iletişimini güçlü tutması konusunda bilgilendirilmiştir. Evlilik, doğum, hastalık ve vefat gibi durumlarda personelimiz yalnız bırakılmayarak, gerekli maddi ve manevi destek verilmektedir."

"Geçmiş yıllara kıyasla intihar olaylarında artış var"

"2010 yılında teşkilatımızda görev yapan personel sayısı ile 2020 yılı personel sayısı karşılaştırıldığında yüzde 43,5 artış olmasına rağmen intihar oranlarında artış meydana gelmemiştir" denilen açıklama şöyle devam etti:

"2021 yılında ise geçmiş yıllara kıyasla intihar oranlarında bir artış söz konusudur. Bu durum tarafımızca kesinlikle doğal karşılanmamakta ve her bir ferdimizin kaybı derin üzüntüye sebep olmaktadır. Polislik doğası gereği stresli, travmatik olaylara ilk elden müdahale edilen ve silahlı olarak görev yapılan bir meslektir. Yapılan araştırmalar ışığında dünyadaki birçok gelişmiş ülke polisleri ile kıyas yapıldığında 2009 - 2018 yılları arası intihar hızı ortalaması Fransa'da 34,92, Portekiz'de 19,54, Avustralya'da 16,9, İngiltere'de 16,44, Japonya'da 16,1 ve ABD'de 16 iken ülkemizde ise bu ortalamanın 15,17 seviyelerinde olduğu görülmektedir. 2017'den itibaren yapılan yoğun çalışmalar sonucunda 2017 yılında yüz binde 20 olan intihar oranı 2020'de yüz binde 11'e düşmüştür. Teşkilat olarak bu konuyu sıkı takip etmekte ve çalışmalarımızı aralıksız sürdürmekteyiz. 2021 yılındaki artış diğer yüksek yıllardaki seviyeye ulaşmasa da bu artışın nedenlerini belirlemek üzere gerekli çalışmaları yürütmekteyiz."

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar