BIST8.972,40%1,88
USD32.3297%0.12
EURO35,0384%-0.09
ALTIN2.282,04%0.20
Gündem

3 haftada bıçakla yapıyor! Rusya ABD'den sipariş yağıyor

Girişimci Mehmet Tarık Yıldız 'T' biçimli tarihi eserlerden esinlenerek yaptığı ürünlere yurtdışından sipariş yağıyor.

Abone OlGoogle News
25 Şubat 2021 10:03

Göbeklitepe'deki kazılarda ortaya çıkarılan yabani hayvan figürlü, 'T' biçimli dikili taşlar ile ören yerine ait hediyelik eşyalar yerli ve yabancı turistin ilgi odağı oluyor. Bu ilgiyi fırsata dönüştüren genç girişimci Mehmet Tarık Yıldız, Göbeklitepe'deki kazılarda ortaya çıkarılan taşların benzer biçimli minyatürlerini ören yerinin hemen dışında kalan arazilerden topluyor. 

Yıldız, ören yerindeki taşlarda bulunan yılan, tilki, kuş ve akrep gibi hayvan figürlerinin küçük boyutlularını kendi topladığı taşlara işledikten sonra eskitme yöntemiyle boyuyor. 

Yıldız, 20 santim ile 1 metre arasındaki boyutlarda değişen minyatür eserleri, sosyal medya aracılığıyla satışa sunuyor.

Mehmet Tarık Yıldız, Göbeklitepe kazı alanına yaklaşık 800 metre mesafedeki Örencik Mahallesi'nde oturduğunu, bölgeye yönelik turist akınını fırsata dönüştürmek için uzun süre düşündüğünü söyledi. Yıldız, Göbeklitepe hediyelik ürünleri yapıp satmaya karar verdiğini belirtti.

Yıldız, bu amaçla 2 yıl önce el becerisini de kullanarak tarlalardan topladığı taşlara ören yerindeki şekilleri çizmeye başladığını dile getirdi. Yıldız, yakın çevresinin yaptığı eserleri beğenmesi üzerine satışa karar verdiğini anlattı.

Yıldız,"Göbeklitepe'de bulunan figürlü taşların minyatürünü yapıyorum. Ben de 12 bin yıl önce insanlar nasıl taşları işliyorsa bende doğal taşlarla o işi yapmaya çalışıyorum. Oldukça zor ve yorucu bir iş ama severek yapıyorum. Göbeklitepe çevresinde bulduğum taşlara, aynı şekilleri çizip ortaya koymaya çalışıyorum" dedi. 

Yıldız, hediyelik ürünlere yerli ve yabancı turistin yoğun ilgi gösterdiğini, özellikle sosyal medya aracılığıyla verilen siparişleri yetiştirmeye çalıştığını ifade etti. Taşlarla yaptığı minyatürleri bir hafta da bitirdiğini anlatan Yıldız, "Yurt dışından çok fazla sipariş geliyor. Şu anda Polonya'dan bir talep geldi ve onu yapıyorum. Bazen bıçakla, bazen falçata kullanarak çalışıyorum." diye konuştu. 

Yurtdışından sipariş yağdığını anlatan Yıldız "İnce işçilik istediği için çok zaman alıyor. Büyük tapınakların yapılması bazen 2-3 hafta sürebiliyor. Amerika, Rusya, İngiltere gibi çok farklı ülkelerden ciddi talepler var. Yurt dışında bu tür tapınaklar ve taşlar çok yoğun ilgi görüyor" ifadelerini kullandı.

Yıldız, pandemi sürecinde daha küçük minyatür eserlere yoğunlaştığını ve bu süreçte 1500 civarında eser ortaya koyduğunu ifade etti. Yıldız, daha büyük boyutlu eserlerin ortalama tamamlanma süresinin 20 günü bulduğunu ifade ederken, minyatür eserleri 30 lira ile 5 bin lira arasında sattığını söyledi.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar