BIST9.524,59%-0,06
USD32.5946%0.20
EURO34,6569%-0.08
ALTIN2.523,87%1.59
Gündem

Son Dakika: Dünya bu açıklamaya kilitlenmişti İran duyurdu: Uçağı kazara vurduk

Son dakika: İran'daki uçağın füzeyle düşürüldüğü anın görüntüleri yayınlamasının ardından peş peşe açıklamalar gelmeye devam ediyor. Ukrayna Dışişleri Bakanı Vadym Prystaiko, ABD'nin kendileriyle "çok önemli veriyi" paylaştığını duyurdu. Bu açıklamanın ardından NATO, ABD ve Ukrayna'dan peş peşe açıklamalar geldi. İran Ordusu, Dışişleri Bakanı Zarif ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise uçağın kazara vurulduğunu açıkladı.

Abone OlGoogle News
11 Ocak 2020 14:04

Son dakika haberi:İran'da düşen yolcu uçağına ilişkin açıklamalar gelmeye devam Ediyor. ABD Başkanı Donald Trump, İran'da düşen ve 176 kişinin ölümüne neden olan Ukrayna Havayolları'na ait uçakla ilgili açıklamaları dünya gündemine oturmuş, ardından birçok ülkeden açıklamalar gelmişti.

Günün en dikkat çeken açıklaması Ukrayna Dışişleri Bakanı Vadym Prystaiko'dan geldi.

İRAN'DAN SON DAKİKA AÇIKLAMASI: KAZARA VURULDU

İran, havalandıktan sonra kısa bir süre sonra füzeyle vurularak düşürüldüğü iddia edilen uçakla ilgili açıklama yaptı. İran Ordusu, Ukrayna uçağının insan hatası nedeniyle kazara vurulduğunu duyurdu. Ordu, felaketin sorumlularının derhal adalete teslim edileceğini aktardı.

İRAN'DAN ARKA ARKAYA AÇIKLAMALAR

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Üzücü bir gün. Silahlı Kuvvetler tarafından yürütülen iç soruşturmanın ön raporu: ABD maceracılığının kriz zamanı neden olduğu insan hatası felakate yol açtı. Halkımıza, tüm kurbanların ailelerine ve etkilenen diğer uluslara, derin üzüntülerimizi, özürlerimizi ve başsağlığı dileklerimizi sunuyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de, "Silahlı kuvvetlerin soruşturma sonucu, insan hatası sebebiyle ateşlenen füzelerin, Ukrayna uçağının düşmesine ve 176 masumun ölmesine sebep olduğu sonucuna varmıştır. Ukrayna uçağının düşürülmesi büyük bir trajedi ve affedilmez bir hatadır. Düşüncelerim ve dualarım tüm yas tutan ailelerle birlikte. En içten taziyelerimi sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Toplantıda elde edilen ilk bulguların incelenmesinin ardından Ukrayna uçağının düşme nedeninin açıklanacağı ifade edildi.

NATO'DAN KRİTİK İRAN AÇIKLAMASI


İran'dan düşen Ukrayna Havayolları'na ait uçakla ilgili konuşan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Uçak, İran savunma sistemleri tarafından düşürülmüş olabilir" dedi.

Brüksel'de Orta Doğu gündemiyle olağanüstü düzenlenen AB dışişleri bakanları toplantısına katılan Stoltenberg, basına açıklamalarda bulundu.

'ÇATIŞMA KİMSENİN ÇIKARINA DEĞİL'

Stoltenberg, "Orta Doğu'da çatışma kimsenin çıkarına değil." değerlendirmesinde bulunarak, Avrupa ve Kuzey Amerika'nın birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın NATO'nun Orta Doğu'da daha fazla rol üstlenmesi için çağrıda bulunduğunu anımsatan Stoltenberg, ittifakın bu konuda ne yapılabileceğini dair çalışmalar yürüttüğünü aktardı.

Stoltenberg, Ukrayna Havayolları'na ait yolcu uçağının İran tarafından düşürülüp düşürülmediğine ilişkin soruya ise şu şekilde yanıt verdi:

"Elimizdeki istihbarat hakkında detaylı bilgi veremem. Ancak NATO müttefiklerinden gelen istihbari bilgiler uçağın İran hava savunma sistemi tarafından düşürülmüş olabileceğine işaret ediyor. Bu bilgilerden şüphe duymamız için bir neden bulunmuyor. Bu nedenle tüm gerçekleri ortaya koyan detaylı bir soruşturma yapılması gerekiyor."

POMPEO'DAN YENİ AÇIKLAMA:

Kameraların karşısına geçen ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, 'Ukrayna uçağının İran füzesiyle düşmesi muhtemel'' ifadelerini kullandı.



UKRAYN'DAN DÜŞEN UÇAKLA İLGİLİ SON DAKİKA AÇIKLAMASI: SORUMLULARDAN TAZMİNAT İSTEYECEĞİZ

Tüm bu gelişmelerina rdından Ukrayna Dışişleri Bakanı Vadym Prystaiko yaptığı açıklamada, ''Düşen uçağın soruşturması uluslararası koalisyon kurulmasını istiyoruz. Düşen uçağın karakutusunun nerede analiz edileceği İranlılarla kararlaştırılacak. Uçak füzeyle düşüldüyse sorumlulardan tazminat isteyeceğiz'' ifadelerini kullandı.

ABD EN ÖNEMLİ VERİYİ PAYLAŞTI

Ukrayna Dışişleri Bakanı Vadym Prystaiko, ABD'nin düşen uçak ile ilgili, "çok önemli veriyi" Ukrayna ile paylaştığını duyurmuştu.



Prystaiko açıklamasında "Devlet Başkanımız Zelensky ile birlikte ABD'li temsilcilerle görüştük. Kendi uzmanlarımız tarafından incelenmek üzere ABD'li temsilcilerden çok önemli bir veri aldık. ifadelerini kullandı.


TRUMP 'İÇİMDE KÖTÜ BİR HİS VAR' DEMİŞTİ

Trump, "Çok kötü bir hissim var. Birileri hata yapmış olabilir" ifadelerini kullanmış, uçağın düşüşüyle ilgili şüpheleri olduğunu belirtmişti.

'İRAN'A GİDEN UÇAĞA BİNMEYİN' UYARISI

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Ukrayna uçağının Tahran’da düşmesinin ardından, vatandaşlarını, İran'a giden veya bu ülkeden kalkan uçaklara binmemeleri konusunda uyardı.

İran'da düşen yolcu uçağı füzeyle vurulmuş! Görüntüler yayınlandı

Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı'ndan havalanan Boeing 737 tipi yolcu uçağı, dün sabah kalkıştan kısa süre sonra düşmüş, uçaktaki yolcu ve mürettebattan oluşan 176 kişi hayatını kaybetmişti.

UKRAYNA ÇAĞRIDA BULUNMUŞTU

Zelenskiy, Tahran'da düşen Ukrayna Havayolları'na ait yolcu uçağının füzeyle vurulma ihtimalini göz ardı etmediklerini belirterek, "Ancak bu henüz kanıtlanmadı. ABD, Kanada ve Birleşik Krallık hükümetlerine kazaya ilişkin ellerindeki kanıtları paylaşma çağrısı yapıyoruz." ifadelerini kullanmıştı.



Uçağın düşmesinin ele alındığı kaydedilen açıklamada, Zelenksiy'nin ABD'ye soruşturma sürecindeki önemli desteğinden dolayı teşekkür ettiği belirtildi.

İRAN HÜKÜMETİ YALANLAMAYA DEVAM EDİYOR

Dünyanın bir anda gündemine düşen iddiaların ardından İran'dan resmi açıklama gelmişti.

 

İran Hükümet Sözcüsü, "Uçağın düşürüldüğü iddiası Tahran'a karşı psikolojik bir savaştır. Vatandaşları ölen ülkelerin temsilcilerini İran'a davet ediyoruz"açıklamasında bulundu.

AB'DEN YENİ BİR ÇAĞRI GELMİŞTİ

AB düşen İran'da yaşanan uçak kazasının "bağımsız ve güvenilir" bir soruşturmaya tabi tutulmasını talep etti.

Avrupa Komisyonu sözcüsü Stefan de Keersmaecker yaptığı açıklamada,"Yapılan soruşturmanın Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü kuralları çerçevesinde, kamu güvenliğini gözetir, bağımsız ve güvenilir olması çok önemli"dedi.


 

 

KAYNAK: HABER7 / AJANSLAR Yedi Gündem Abone Ol

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar