BIST9.693,46%1,77
USD32.5868%0.18
EURO34,7668%0.24
ALTIN2.508,62%0.97
Gündem

3 ilde kırmızı alarm: Artık yönetilemez duruma gelebilir

Türkiye genelinde Kovid-19 tedbirleri yeniden uyguılanmaya başlamışken bir çok kentten pozitif vaka sayılarınn arttığına ilişkin haberler de gelmeye devam ediyor.

Abone OlGoogle News
30 Kasım 2020 00:25

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde Trabzon’un da aralarında bulunduğu 15 ilde vaka sayılarının yüzde 50 ile yüzde 100 arasında arttığını belirtmesinin ardından Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hastane sadece Covid hastalarına hizmet vermeye başladı.

Eskişehir'in risk haritası da son 1 ayda kentin neredeyse tamamında 'yüksek risk' anlamına gelen kırmızı renge boyandı. Adıyaman'da ise bir günde 135 ev karantinaya alındı.


ADIYAMAN'DA 135 EV KARANTİNAYA ALINDI

Adıyaman'da, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında 135 ev karantinaya alındı.

Valilikten yapılan açıklamaya göre, kent merkezinde bazı kişilerin Kovid-19 test sonuçlarının pozitif çıkması üzerine, İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla, farklı mahallelerdeki 135 evde karantina tedbirleri uygulanmaya başlandı.

ESKİŞEHİR’İN RİSK HARİTASI, SON 1 AYDA KIZARDI

Eskişehir, koronavirüs vakalarının artış göstermesi nedeniyle son 1 ayda 'Hayat Eve Sığar' mobil programındaki risk haritasında 'çok riskli bölge' anlamına gelen kırmızı boyandı. Sadece son 10 günde 125 kişinin hayatını kaybettiği şehirde 780 kişi hastanede, yaklaşık 5 bin 800 kişi ise evlerinde tedavi görüyor. 

Eskişehir'de koronavirüs vakalarındaki artış endişeye neden olmaya devam ediyor. Yaklaşık 875 bin nüfuslu kentte mart ayından bu yana 125’i son 10 günde olmak üzere toplam 427 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Koronavirüs tedavisi yapılan Yunus Emre Devlet, Şehir Hastanesi ve Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanelerinin pandemi servislerinde 185’i yoğun bakım olmak üzere yaklaşık 780 kişi koronavirüs tedavisi görüyor. Test sonuçları pozitif olmasına karşı ciddi belirtisi olmayan 5 bin 800 kişi ise evlerinde tedavi ediliyor.

HES RİSK HARİTASI KIZARDI

Eskişehir'deki koronavirüs vakalarındaki artış Sağlık Bakanlığı'nın HES mobil uygulamasına da yansıdı. Eskişehir'in risk haritası son 1 ayda kentin neredeyse tamamında 'yüksek risk' anlamına gelen kırmızı renge boyandı.

Eskişehir'de genel olarak maske zorunluluğuna uyulduğu gözlenirken, özellikle tramvay ve halk otobüsleri gibi toplu taşıma araçlarında sosyal mesafe kuralına dikkat edilmemesi ise endişe yaratıyor.

'İYİCE RENKLİ OLMUŞUZ, KÖTÜYE DOĞRU GİDİYORUZ'

HES mobil programı üzerindeki risk haritasını görenler ise bu durumu tedbir almayanların bir sonucu olarak değerlendiriyor.

Hasan Yılmaz, risk haritasında kentin tamamının kırmızı olmasını "İyice renkli olmuşuz, kötüye doğru gidiyoruz" diyerek yorumlayıp, "İnsanların dışarı çıkmaması lazım. Bu cumartesi geçen haftaya göre biraz daha iyi. Eskişehir'in haritasını Doktorlar ve Hamamyolu caddelerinden görürsünüz. Ama manzara çok kötü. Dediğim gibi felaket" dedi.

'RİSKİN BİLİNCİNDEYİZ AMA HAYAT DA DEVAM EDİYOR'

Özel şirkette çalışan Gürkan Tomsuk da riskin farkında olduklarını ancak ister istemez insanlarla temas halinde bulunduklarını kaydederek, "Üzülüyorum. İnsanların bu virüsle savaşması kötü bir şey. 

Aslında evde oturmamız gerekiyor ama şu an dışarı çıkmak zorundayız. Hayat devam ediyor. Ben özel sektörde çalışan bir insanım. Sadece bir gün iznim var. Bu günde de kendi ihtiyaçlarımı sağlamak zorundayım. İşe gidip gelirken zaten dışarı çıkıyoruz. Bir sürü insan ile zaten temas halindeyiz. Şu görüntü gerçekten içler acısı bir durum. Yeri geliyor bizlerin de kurallara uymadığı anlar oluyor. Tam uyuyoruz, diyen yalan söyler. Çünkü ister istemez bir yerler dokunuyoruz. 

Şu an elimde bir poşet tutuyorum ama 1 dakika önce bunu başkası tutuyordu. Bana bunu veren insan tutuyordu. Ben şu an elimi dezenfekte etmedim, risk altındayım. Bunun bilincindeyiz ama hayat da devam ediyor. Yapabileceğimiz en savunmalı şekilde kendimizi korumaya çalışıyoruz. Allah'a şükür başımdan böyle bir şey geçmedi, inşallah da böyle bir hastalığa yakalanmam" diye konuştu.

'HARİTA, İNSANLARIN İHMALKARLIĞINI HATIRATIYOR'

Haritayı görünce insanların ihmalkarlığını hatırladığını kaydeden Gözde Tunca ise "İnsanların ihmalkarlığını öne sürüyorum. Biz de evimizde Covid-19'a yakalandık. Bünyesi sağlam olan insanlar bunu grip gibi atlatıyor.

Kendi babamdan örnek verirsem bunu 5 günde atlattı. Kendinize iyi bakın, sigara içmeyin ve olabildiğince C vitamini alın. İki hafta boyunca mümkün olduğunca dışarı çıkmayın. Bu hastalığı bu şekilde atlatırsınız. Bu kadar kırmızılık olmaz. 

Bu ihmalkarlıktan oluyor. Erken teşhis de çok önemli. Babam olduğundan bir gün sonra hastaneye yollayıp test yaptırdık. 5 gün içerisinde atlattı. Patronu ya da çevresindeki insanlar ise hala daha atlamadı. Bu hastalık için erken teşhis çok önemli" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz günlerde Trabzon'un da aralarında bulunduğu 15 ilde vaka sayılarının yüzde 50 ile yüzde 100 arasında arttığını belirtmesinin ardından Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki poliklinik hizmetleri kaldırılırken, hastane sadece Covid hastalarına hizmet vermeye başladı.

Trabzon'da artan vaka sayıları dolayısıyla Trabzon İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Usta, vatandaşlara çağrıda bulunarak tedbirlere uyulmasını isteyerek "Sayılarımız maalesef yüksek; Bizi asıl korkutan, vakalarımızın yükselme trendinde olması. Vakalar gücümüzü, kapasitemizi aşacak düzeye doğru gidiyor" dedi.

SAYILARIMIZ CİDDİ BOYUTLARA ULAŞMAYA BAŞLADI

Trabzon’da son günlerde vaka artışlarının Türkiye sıralamasında öne doğru çıkmaya başladığını hatırlatan Usta, “Sayın Bakanımızın paylaştığı gibi Türkiye’de maalesef önlere doğru çıkmaya başladık. 

Bizim de sayılarımız ciddi boyutlara ulaşmaya başladı ve gittikçe de artan bir trendimiz var. Maalesef bu bizi hem üzüyor; hem kaygılandırıyor, hem de sağlık çalışanlarının yükünün bir o kadar daha artmasına yol açıyor. Sayılarımız maalesef yüksek. 

Sayılarımız göreceli korkutma olayı. Şöyle düşünebiliriz; biz gerçekten şuanda üstesinden gelemeyeceğimiz bir sayı ile karşı karşıya değiliz. Bu sayılar bir çok ilimizde çok daha büyük sıkıntılara yol açabilir. Bizi asıl korkutan yükselme trendinde olması. 

Gücümüzü, kapasitemizi aşacak düzeye gelinmesi, o sınırlara doğru yol alıyoruz. Çok da yaklaştık. Dolayısıyla ondan sonraki süreç yönetilemez bir boyuta gelebilir. Bizim kaygımız, korkumuz o düzeyde” dedi.

HASTANE, COVID HASTALARINA HİZMET VERİYOR

Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki poliklinik hizmetlerinin kaldırıldığı ve hastanenin artık tamamen Covid hastaları için düzenlendiğini belirten Usta, “Covid hastalarını yönetebilmek için özel donanımlar gerekiyor.

Hem personel açısından hem birimler açısından. Diğer hastalarla bir arada yönetemiyorsunuz, bulaşıcılığın çok yüksek olmasından dolayı. Biz de mekânları ayırmaya çalışıyorduk. Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanemizde 3-4 kat derken şimdi tümünü çevirmek durumunda kaldık. Orada bütün ildeki Covid hastalarını özellikle yoğun bakım koşullarında olanları yönetmeye gayret ediyoruz. Diğer hastalara artık alan bırakamayacağımızı gördüğümüz için oradaki poliklinik hizmeti de dahil olmak üzere onları Numune ve diğer hastanelere kaydırmak durumunda kaldık.

Hizmet anlamında ameliyat olsun diğer hastaların servis hizmetleri olsun onları da özel hastaneler, fakülte, Fatih Devlet, Haçkalı Baba gibi hastanelerimizde planlama dahilinde gidermeye gayret ediyoruz” diye konuştu.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar