BIST9.484,53%-0,42
USD32.6013%0.22
EURO34,7993%0.33
ALTIN2.496,95%0.50
Gündem

Yine çıldırdılar! Pişkinliğin son noktası...

Amerikan AP haber ajansı Kelbecer'den çekilen Ermenistan askerlerinin yeni oluşan sınırda giriştikleri provokasyonu fotoğrafladı, CNN ve Al Jazeera'ya muhabirlik yapan isim ise Ermenistan'ın savaşta kaybettiği askerlerin gerçek sayısını yazdı. Fransa Senatosu'nun kabul ettiği kepaze karar büyük tepki çekerken, Fransızların arkasına saklanan Ermenistan'dan akılalmaz açıklamalar geldi.

Abone OlGoogle News
26 Kasım 2020 17:40

Dağlık Karabağ'da yaşadığı bozgunun ardından diz çöken Ermenistan'dan gelen yeni haber, savaş sırasında gizlenen korkunç sırrı ortaya koydu. Fransa'da alınan skandal karar Ermenistan'ı yine şımarttı.

İşgalci Ermenistan Dağlık Karabağ'da Ağdam ve Kelbecer'i esas sahiplerine teslim etti, Azerbaycan ordusu karlı dağları aşarak zafer mührünü vurdu.

10 Kasım anlaşmasına göre iade edilen Kelbecer'e girilen yerlerden biri Göygöl ilçesine bağlı Toğanalı köyüydü, Azerbaycan birlikleri bu noktadan geçti.

France 24'ün deneyimli muhabiri Catherine Norris-Trent, gördüklerini "Azerbaycan Kelbecer'e birlikler ve askeri araçlar gönderiyor. Bu sabah konvoyda 20'den fazla kamyon saydık" sözleriyle anlattı.

Rus barış güçleri de Kelbecer bölgesinin Azerbaycan'a devri sırasında üçlü anlaşmanın uygulanmasını izledi, Rusların Azerbaycan askerleriyle buluştuğu görüntü TASS ajansı tarafından yayınlandı.

Diplomasi ve siyasi alanda ise Fransa'nın attığı skandal adımın yankıları var. Fransa Senatosu, yeryüzünde hiçbir ülkenin, hatta Ermenistan'ın bile tanımadığı işgalci Dağlık Karabağ'ın tanınmasını isteyen bir tasarıyı kabul etti.

Paris yönetimine tavsiye niteliğindeki kararın herhangi bir bağlayıcılığı bulunmuyor ancak Ermeni lobisinin hakim olduğu Senato'da 305 'evet', 1 'hayır' oyu kullanıldı. 30 senatör ise çekimser kaldı.

Türkiye'nin de kınandığı önerge, Senato'daki Bruno Retailleau, Patrick Kanber, Hervé Marseille, Éliane Assassi ve Guillaume Gontard olmak üzere beş siyasi parti grup lideri tarafından teklif edildi.

Senato Dışişleri Komisyonu Başkanı Christian Cambon, kararı Fransa'nın Ermeni halkıyla 'dostluğunun ve dayanışmasının' bir sembolü olarak gördüklerini belirtti, Senatör Patrick Kanner tanımanın 'sadece sembolik değil, aynı zamanda görev olduğunu' savundu.

Senato'daki oylamaya Fransa lideri Emmanuel Macron mesafeli yaklaşıyor. Macron hafta sonu "Uluslararası hukuka göre Dağlık Karabağ bölgesi Azerbaycan toprağıdır. Egemen devletin talebi olmadıkça da müdahale etme hakkınız yoktur" ifadesini kullanmıştı.

Fransa'nın Azerbaycan Büyükelçisi Zacharie Gross, Twitter hesabından paylaştığı mesajda "Dağlık Karabağ'ı tek taraflı olarak tanımak Fransız hükümetinin politikası değildir" mesajını paylaştı.

Karar beklendiği gibi Azerbaycan ve Türkiye'den çok sert tepki gördü. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, "Bu karar Azerbaycan için sıradan bir kağıt parçasından başka bir şey değildir" ifadesini kullandı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, kararın 'yasal bir gücü olmadığını' hatırlatıp "Ancak kararın siyasi önemi göz önüne alındığında, böyle bir kararın arabuluculuk yetkisine sahip bir ülke tarafından kabul edilmesi, ülkenin tarafsızlığını ciddi şekilde sorgulamaktadır" açıklamasını yaptı.

Türk Dışişleri ise bu sabah resmi açıklama yaptı, "Fransa Senatosu’nun Azerbaycan’a işgalden kurtardığı kendi topraklarından çekilmesi çağrısında bulunması ciddiye alınamayacak kadar gülünç, tarafgir ve gerçeklerden kopuk bir anlayışın tezahürüdür" dedi.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar