BIST9.098,16%0,20
USD32.374%0.09
EURO35,0000%-0.05
ALTIN2.326,02%0.24
Gündem

Bu sabah Türkçe tweet attı, Yunanistan… Macron iyice çıldırdı!

Fransa ve Yunanistan'dan Türkiye'ye yönelik yeni tehditler peş peşe sıralanırken, Fransız lider nefretini bu kez Türkçe bir Twitter mesajıyla gösterdi.

Abone OlGoogle News
19 Eylül 2020 12:26

Doğu Akdeniz'deki bilek güreşinde Türkiye karşısında hezimete uğrayan Yunanistan ve en önemli müttefiki Fransa'dan yeni açıklamalar var.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Avrupalı mekvidaşlarından gerekli olması halinde Türkiye'ye karşı uygulanacak muhtemel bir yaptırım listesi hazırlanmasını istedi.

Yunan Kathimerini, Dendias'ın söz konusu talebi Çekya'nın başkenti Prag'da Tomas Petricek'le düzenlediği basın toplantısında dile getirdiğini bildiriyor.

Yunan Dışişleri Bakanı, "Şimdi Türkiye'ye yaptırım istemiyoruz" ifadesini kullandı fakat Ankara'nın yeniden eski adımlarına dönebileceğini ileri sürdü.

Aşırı sağcı Dimokratia gazetesinin mide bulandırıcı manşetinin ardından Türk Dışişleri Bakanlığı'nın Ankara'daki Yunanistan Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırması da, yine Kathimerini'de yer alıyor.

Türkiye'nin Barbaros Hayreddin Paşa gemisi için Kıbrıs açıklarında 18 Ekim'e kadar sürecek yeni NAVTEX ilanı da, yine Yunan medyası tarafından sayfalara taşındı.

Ethnos gazetesi ise, Brüksel'deki NATO binasında Türk ve Yunan askeri heyetlerin dördüncü kez buluştuğunu, 24 Eylül'de beşinci görüşmenin gerçekleşeceğini aktarıyor.

Güney Kıbrıs'a destek ziyaretinde bulunan Fransa'nın Avrupa İşleri Bakanı Clement Beaune, Türkiye'ye karşı yaptırımlarla ilgili tüm araçları etkinleştirmeye hazır olması gerektiğini savundu.

Avrupa'dan son haftalarda birçok isim destek için Güney Kıbrıs'a gitmiş durumda. Bunlar arasında Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel de var.

Akdeniz'e kıyısı olan AB ülkelerini 10 Eylül tarihinde bir araya getiren Fransa lideri Emmanuel Macron ise, Türkiye'ye karşı nefretini bu kez Türkçe bir Twitter mesajıyla gösterdi.

Macron, resmi hesabından "Ajaccio'da, Türkiye'ye net bir mesaj gönderdik: iyi niyetli, naiflik olmaksızın sorumlu bir diyaloğu yeniden açalım. Bu çağrı bundan böyle Avrupa Parlamentosu’nun da çağrısı. Görünüşe göre de işitilmiş. İlerleyelim" yazdı.

Macron söz konusu MED7 zirvesinde çizgiyi aşan cümleler kurmuş, Türkiye'nin bölgede artık bir ortak olmadığını ve AB olarak Ankara'ya net bir mesaj verilmesi gerektiğini savunmuştu.

Yunan basını, hafta başında ABD'nin İncirlik Hava Üssü'nde depoladığı 50 nükleer savaş başlığını Girit Adası'ndaki Suda Üssü'ne taşımaya hazırlandığı yönündeki söylentilerin arttığına hafta başında dikkat çekmişti.

Washington Examiner'a konuşan ABD Senatosu Dış İlişkiler alt komitesine başkanlık eden Wisconsin Senatörü Ron Johnson ise, "İncirlik'e ne olacağını bilmiyoruz. En iyisini umuyoruz ancak en kötüsünü de planlamalıyız" demişti.

Washington Examiner'ın haberinde "ABD Donanması, Yunanistan'ın Girit adasındaki Suda Körfezi'nde bir üs tutuyor ve Washington ile Ankara arasındaki gerilimle birlikte üssün önemi artıyor" cümlesi öne çıkmıştı.

Tüm bu gelişmeleri ise doğrudan ABD Savunma Bakanlığı yalanladı. Anadolu Ajansı'na konuşan Pentagon sözcüsü Yarbay Thomas Campbell, ABD'nin İncirlik Hava Üssü'den taşınma gibi bir planının olmadığını söyledi.

Yarbay Campbell, "ABD, Türkiye hükümetinin davetiyle on yıllardır İncirlik Hava Üssü'nü kullanıyor, NATO müttefikimiz Türkiye ile güçlü ortaklığımızın kanıtı devam edecek" dedi.

Yunanistan'ın en büyük adası Girit'teki Suda üssü, Doğu Akdeniz'de suların ısınmasıyla neredeyse bütün yaz boyunca gündemdeydi. Üs, önce iki Fransız Rafale jetinin inmesiyle haber oldu. Ardından Birleşik Arap Emirlikleri de aynı üsse savaş uçağı yolladı.

Doğu Akdeniz'de müttefikleri Fransa, İtalya ve Güney Kıbrıs'la Ağustos ayında tatbikat yapan Yunanistan, Türkiye'nin azılı düşmanı Birleşik Arap Emirlikleri ile de yine Girit semalarında tatbikata girişti.

Fransız Le Figaro gazetesi, Yunanistan'ın Türkiye korkusuyla büyük bir silahlanma programı ilan ettiğini sayfasına taşıdı. Habere göre, Yunanistan Fransa'dan 18 Rafale jeti satın alacak, bunların altısı yeni ve 12'si ise ikinci el.

Le Figaro, Fransız hava kuvvetlerinin ilk etapta ikinci el Rafale jetlerini Mirage 2000'lerin yerini alması içni göndereceğini, ardından yeni üretim jetlerin teslim edileceğini yazdı. Fransız gazetesinde yer alan bir başka analizde ise, Yunanistan'ın alacağı Rafale jetlerinin Doğu Akdeniz'deki güç dengesini değiştireceği ileri sürüldü.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 12 Ağustos tarihinde Doğu Akdeniz'e asker göndereceğini ilan etmesinin üzerinden 24 saat geçmeden, Yunanistan ve müttefiki Fransa Girit açıklarında ortak tatbikata girişmişti.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar