BIST9.524,59%-0,06
USD32.5059%0.11
EURO34,7426%0.25
ALTIN2.497,45%1.43
Gündem

ABD ve Yunanistan Batı Trakya'da ateşle oynuyor! Tanklar...

Doğu Akdeniz'de Yunanistan ve Güney Kıbrıs'a açık şekilde destek veren isimler, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun ziyaretinin ardından adaya gidiyor. ABD ile geçen hafta hava tatbikatı başlatan Yunan ordusu ise, bu kez Batı Trakya'da tanklarla gövde gösterisine girişti.

Abone OlGoogle News
14 Eylül 2020 13:58

Doğu Akdeniz'deki Oruç Reis sismik araştırma gemisi bakım için Antalya'ya gelirken, Yunan medyasında yine Türkiye ve gerilim manşetlerde.

Kathimerini gazetesi Başbakan Kiryakos Miçotakis'in 'olumlu ilk adım' dediğini sayfalarına taşırken, ABD ve AB'den gerilimin düşürülmesi için yoğun baskı geldiğini aktardı.

Alman yayın organı Deutsche Welle, ABD'nin Doğu Akdeniz krizinde arabulucu olan Almanya ile aynı pozisyonda olduğunu ve Berlin yönetimini desteklediğini yazdı.

DW, Güney Kıbrıs'ı ziyaret eden Mike Pompeo'nun gerilimin azaltılması için Almanya ile paralel adımlar attığını belirtip ABD Başkanı Donald Trump'ın Türk ve Yunan taraflarıyla telefon görüşmeleri yaptığını aktarıyor.

Türkiye'nin ABD'ye yaptığı 'Kıbrıs'taki tarafsızlık politikasına geri dön' çağrısını da sayfalarına taşıyan Kathimerini, son dönemde Türkiye karşıtı açıklamalarıyla dikkat çeken kritik ismin de adayı ziyaret edeceğini bildiriyor.

Bu isim, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel. Michel, AB'nin 24-25 Eylül'deki zirvesinden önce bu hafta Çarşamba günü Güney Kıbrıs'a destek ziyaretinde bulunacak ve Rum lider Nicos Anastasiades ile görüşecek.

Yunan medyası, bu hafta içinde Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg ve Fransa'nın Avrupa İşleri Bakanı Clement Beaune'nin de Güney Kıbrıs'a gideceğini yazıyor.

Geçen hafta dört ABD savaş uçağının katılımıyla Atina yakınlarında tatbikat başlatan Yunanistan, bugün ise Batı Trakya'da provokasyona girişiyor.

Yunan medyası, ABD ve Yunan tanklarının İskeçe Kayalar'da ortak tatbikata başlayacağını bildiriyor. Bugün başlayan tatbikat 18 Eylül'e kadar devam edecek.

Tatbikatta ABD ordusuna ait M1A2 Abrams tankları ve Yunan ordusuna ait LEO2HEL ile LEO2A4 tankları hareket halinde sabit hedeflere yönelik atışlar gerçekleştirecek.

Geçen haftaki tatbikatı ABD savaş uçağına binerek Yunan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros'la birlikte izleyen ABD Büyükelçisi Jeffrey Payat'ın Batı Trakya'daki gösteriyi de yerinde izleyeceği bildiriliyor.

Görüntüleri hem Büyükelçi Payat hem de Yunan Savunma Bakanlığı tarafından paylaşılan Stolen Cerberus tatbikatı, 20 Eylül'e kadar sürecek. ABD Büyükelçisi Payat, son dönemde sürekli Atina yönetimine destek açıklamaları yapan bir isim ve Yunan medyasında sıklıkla yer buluyor.

Meis Adası'nı Pazar günü ziyaret eden Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu ise, CNN International'a bir röportaj verdi ve "Tehditlere, şantajlara boyun eğmiyoruz, Yunanistan kimseyi tehdit etmiyor, iyi komşuluk ve uluslararası hukuğa saygı şartıyla diyaloğa açığız. Mantığın ve bölge halklarının çıkarlarının üstün çıkacağını ümit ediyoruz" dedi.

"Buraya gelmemin bir mesajı var mı diye sordunuz, evet, mesajım sınırlarımızı koruyoruz ve bu da desteğimizin bir göstergesi" ifadesini kullanan Yunan Cumhurbaşkanı'na, "Bu gergin dönemde adayı ziyaret etmeniz provokatif bir hareket olarak görülebilir mi?" sorusu da yöneltildi. Katerina Sakelaropulu bu soruya, "Yunan Cumhurbaşkanı'nın barışçıl ziyaretinin provokatif olarak değerlendirilemeyeceğini düşünüyorum" cevabını verdi.

Fransız Le Figaro gazetesi, Yunanistan'ın Türkiye korkusuyla büyük bir silahlanma programı ilan ettiğini sayfasına taşıdı. Habere göre, Yunanistan Fransa'dan 18 Rafale jeti satın alacak, bunların altısı yeni ve 12'si ise ikinci el.

Le Figaro, Fransız hava kuvvetlerinin ilk etapta ikinci el Rafale jetlerini Mirage 2000'lerin yerini alması içni göndereceğini, ardından yeni üretim jetlerin teslim edileceğini yazdı. Fransız gazetesinde yer alan bir başka analizde ise, Yunanistan'ın alacağı Rafale jetlerinin Doğu Akdeniz'deki güç dengesini değiştireceği ileri sürüldü.

Doğu Akdeniz'de müttefikleri Fransa, İtalya ve Güney Kıbrıs'la Ağustos ayında tatbikat yapan Yunanistan, Türkiye'nin azılı düşmanı Birleşik Arap Emirlikleri ile de yine Girit semalarında tatbikata girişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 12 Ağustos tarihinde Doğu Akdeniz'e asker göndereceğini ilan etmesinin üzerinden 24 saat geçmeden, Yunanistan ve müttefiki Fransa Girit açıklarında ortak tatbikata girişmişti.

Tatbikatta birçok Yunan fırkateyninin yanı sıra Fransız filosunda helikopterlerin havalanabildiği FS Tonnerre tipi bir savaş gemisi de vardı. Tatbikatta ayrıca Girit'teki Suda'ya inen iki Fransız Rafale jeti de yer aldı. 

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar