BIST9.717,10%0,75
USD32.5243%-0.09
EURO34,7979%-0.19
ALTIN2.423,25%-0.28
Gündem

BAE-Hafter kanlı ortaklığı belgelendi

Libya'da Hafter'in BAE tarafından finanse edildiği bilinse de Abu Dabi yönetimi bu kirli iş birliğini her fırsatta reddediyordu. BBC Hafter'in İnsansız hava araçlarıyla yaptığı saldırılardaki BAE ortaklığını deşifre eden kanıtlar ortaya çıkardı.

Abone OlGoogle News
28 Ağustos 2020 22:05

Libya'da darbeci Hafter, sivillerin ölümlerine neden olan saldırılar gerçekleştirmiş, henüz ateşkes yapılmış olsa da bu ateşkesi pek çok kez ihlal ettiği ortaya çıkmıştı. Hafter'in barışçıl yapıdan uzak bu tavrı Libya'daki istikrarın bozulmasındaki en önemli etkenlerden biri olurken, bu durum Hafter'e destek veren ve finanse eden yapıların da sorgulanmasına neden oluyor.

 

Darbeci yapıya en çok katkı sağlayan devletlerden biri olan BAE bu noktada birlikteliği inkar etse de, İngiliz BBC bu birlikteliği ortaya çıkaran kanıtlara ulaştı.

HAFTER İHA'LARLA OKUL VURMUŞTU

 

BAE- Hafter birlikteliğinin en güçlü kanıtlarından biri 4 Ocak tarihinde darbecilerin askeri bir okulu hedef alması oldu. Saldırıda 26 öğrenci yaşamını yitirirken, ölenlerin tamamı da silahsızdı.

Saldırı sırasında, darbeci Hafter'in komutasındaki Libya Ulusal Ordusu, Trablus'u kuşatmıştı. Libya Ulusal Ordusu, saldırıyla bağlantısı inkar ederek, askeri öğrencilerin yerel güçlerce düzenlenen bir saldırı sonucu öldüklerini açıklamıştı. 

HAVA SALDIRILARINA DESTEK

BBC saldırıda kullanılan füze ve İHA uydu fotoğraflarını inceleyerek saldırıya ışık tuttu. Saldırının BAE'ye ait bir İHA'yla düzenlendiğine ve Mısır'ın BAE'ye Libya sınırı yakınlarındaki iki üssü kullanma izni verdiğine dair kanıtlara ulaşıldı. Bunun yanı sıra Çin'den tedarik edilen Blue Arrow isimli füzelerin de yine bu saldırıda kullanıldığı belirlendi.

Birleşmiş Milletler, BAE'nin geçen yıl Libya'ya uygulanan silah ambargosunu ihlal ettiğini açıklamıştı. BAE ise Libya'daki iç savaşa müdahil olduğu yönündeki haberleri defalarca yalanlamıştı.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar