BIST8.809,34%1,05
USD32.3404%0.09
EURO35,0986%-0.19
ALTIN2.239,34%-0.19
Gündem

İstanbul'daki anlaşma sonrası Rusya Odessa'yı vurdu

Rusya'nın Ukrayna işgalinin ardından yaşanan küresel gıda krizinin çözümüne yönelik Tahıl Sevkiyatı Anlaşması'nın dün İstanbul'da imzalanmasının ardından, bugün Ukrayna'nın Karadeniz'deki ana ticaret limanlarından Odessa bombalandı.

Abone OlGoogle News
23 Temmuz 2022 15:08

Ukrayna ordusu, Rusya'nın bu sabah füzelerle Karadeniz'deki liman kenti Odessa'yı vurduğunu duyurdu.

Ukrayna Güney Komutanlıığı'ndan yapılan açıklamada, "Düşman Kalibr seyir füzeleri ile Odessa deniz ticaret limanına saldırdı. Füzelerde 2'si hava savunma sistemleri tarafından düşürüldü, 2'si limanın altyapısına isabet etti" denildi.

Ukraynalı yetkililer Reuters'a; bu saldırının dün İstanbul'da imzalanan tahıl koridoru anlaşmasına darbe vurduğunu aktardı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Rusya'nın Odessa limanına füze saldırısı, verdiği sözleri tutmaması ve İstanbul anlaşması kapsamında BM ve Türkiye nezdindeki taahhütlerine uymaması 24 saatten az sürdü. Yerine getirmemesi durumunda Rusya, küresel gıda krizinin tüm sorumluluğunu üstlenecektir" ifadelerini kullandı.

ABD'nin Kiev Büyükelçisi Bridget Brink de, saldırı nedeniyle Rusya'nın sorumlu tutulması gerektiğini söyledi.

ANLAŞMA, TÜRKİYE'NİN ARABULUCULUĞUNDA İMZALANDI

Rusya'nın Ukrayna işgalinin ardından tonlarca tahıl Ukrayna limanlarında mahsur kalmış, dünyada gıda krizine yol açan bu soruna çözüm için Tahıl Sevkiyatı Anlaşması, Türkiye'nin ve Birleşmiş Milletler'in arabuluculuğunda dün imzalanmıştı. İmza törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Küresel gıda krizinin çözümünde büyük rol oynayacak girişime vesile olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Tüm dünyada milyarlarca insanı bekleyen açlık tehlikesinin önünün alınmasına katkı sağlayacağız" demişti.

Dünyanın başlıca tahıl üreticilerinden Ukrayna'nın Karadeniz'deki Odessa limanı, ülkenin ana ticaret rotalarından biri. Kente yönelik saldırının İstanbul'daki anlaşmanın ardından gelmesi dikkat çekti.

BM yetkilileri, dün yaptıkları açıklamalarda anlaşmanın birkaç hafta içinde tamamen yürülüğe gireceğini açıklamıştı. Plana göre Ukrayna Karadeniz'de tahıl taşıyacak gemilere eşlik edecek, Rusya da sevkiyat sırasında limanları hedef almayacak.

UKRAYNA'DAN UYARI

Ukrayna Devlet Başkanlığı Danışmanı Mykhailo Podolyak, dünkü tören öncesinde yaptığı açıklamada Ukrayna limanlarını tahıl ihracatı için yeniden açma anlaşmasına yönelik Rusya'nın herhangi bir provokasyonuna askeri karşılık vereceklerini söylemişti.

Son olarak Ukrayna, Birleşmiş Milletler ve Türkiye'ye Karadeniz'de tahıl koridorunun güvenli olarak açılması için yükümlülüklerini yerine getirmesi için Rusya'yı zorlama çağrısı yaptı. Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasil Bodnar ise, İstanbul’da imzalanan anlaşmaya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Rusya ile olan anlaşmanın imzalanan kağıda bile değmez olduğu aşikardır. Rusya'nın BM ve Türkiye'ye verdiği taahhütlerin sorgulanması için 24 saat bile geçmedi. Rusya devletten çok terör devletidir" ifadelerini kullandı.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar