BIST9.645,02%-0,50
USD32.5656%0.14
EURO34,8581%0.63
ALTIN2.434,41%0.06
Gündem

Milli Muharip Uçağı ne zaman hazır olacak? İsmail Demir'den S-400 açıklaması!

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Rusya'dan satın alınan S-400’lerin ikinci partisinin alımının gündemde olduğunu açıkladı.

Abone OlGoogle News
26 Nisan 2022 22:51

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, TRT Haber'de soruları yanıtladı.

İsmail Demir'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Türkiye Savunma Sanayiinin sahaya verdiği ürünler, emsalleriyle boy ölçüşecek ve onlardan da daha iyi olacak seviyede ürünler. Operasyonlarda yerli silahlar, yerli savunma sistemleri kullanılıyor.

RUSYA'DAN S-400 ALIMI

Baştan beri planlanan alımın ikinci partisinin alımı söz konusu. Türkiye düşündü taşındı Amerika ne derse desin ben ikinci sistemi de alacağım diye inatlaşıyor manzarasından çok Türkiye baştan verdiği kararın aynısını uygulamaya devam ediyor.

YERLİ RADAR SİSTEMLERİ

Bugünün harekat sahasını şekillendiren en önemli unsurlardan biri elektronik harp sistemleri. Radarınızın kapasitesi, gücü, frekansları gibi çok çeşitli parametreler var. O konunun teknik olarak çok detaylarına girmek istemiyoruz şu anda. 

MİLLİ MUHARİP UÇAK PROJESİ

(Yapabilecek miyiz bu uçağı, inanıyor musunuz?) O soru kesinlikle geçerli bir soru değil. Yapabilecek mi sorusu tamamen anlamı olmayan, bizim açımızdan anlamsız, yeri olmayan bir soru. Çünkü elbet mutlaka kesinlikle şüphe yok. Milletimiz de gençlerimiz de emin olsunlar. Şu anda o işle ilgili gece gündüz çalışan mühendislerimiz var. 

Kesinlikle yapacağız. Süreyle ilgili belirli takvimler verdik. Takvimler ekibi motive etme açısından önemli. Bu proje çok iddialı bir proje. Tecrübemiz az ama inancımız çok. İdeallerimiz büyük, kararlıyız. Hiç adım atmazsanız gidemeyeceğinizi söyler durursunuz. Adımları attık, yolu gözümüz kesiyor. 

(Dünyadaki rakipleriyle denk mi?) Rakiplerinin süreçlerine baktığımızda bu iddia daha da büyüyor. Onların havacılık tecrübeleri bizden fersah fersah fazla. 2023'ü biz Milli Muharip Uçağımızın hangardan çıkacağı tarih olarak ortaya koyduk. 2025'te de ilk uçuşumuzu inşallah yapmayı planlıyoruz. HÜRJET'imizi de inşallah 2023'te görmeyi umuyoruz. 

ATAK HELİKOPTERLERİNİN BAŞARISI

ATAK-2 ağır. Yani taşıma kapasitesi hemen hemen iki katına çıkıyor. Helikopteri operasyona gönderdiğinizde onun etkinliği vurucu gücüyle alakalı. Hem kendini koruma sistemi hem vurucu sistemi olacak. Bunlar helikoptere epey ağırlık bindirirler. ATAK-2 ana hatlarıyla daha fazla yük taşıyabilen, daha fazla kabiliyeti olan bir helikopter olacak. ATAK'larımızın başarısı dünyada malum. Dünyada sınıfında en iyi bir iki helikopter arasında sayılıyor. ATAK helikopterlerimiz için dünyada önemli ölçüde talep var.  

ATAK ortak proje. Satılması durumunda Amerika izin veriyor ya da vermiyor. Böyle olduğunda hani yerliydi diyorlar. Bu da bir süreçtir. Gurur duymamız gerekirken aşağılamaya yönelik hareketler doğru değil. Motor sürecine biz ne zaman başladık? Soruları sorarken insaflı olmak gerekiyor. Bir müddet sonra motor nerede diyen arkadaşlarımızın alacağı cevapları da göreceğiz. 

TÜRK SİHA'LARA ARTAN TALEP 

Bu bir yolculuk. Savunma sanayii kendi başına bir yolculuk. Asla duramazsınız. İHA meselesinde ön alıp bu konuda Türkiye dünyada en iyilerden birisi oldu. Mevcut kullanılan İHA ve SİHA'larımızın alandan gelen tecrübelerle olgunlaştığı bir süreç de var.

MAVİ VATAN SAVUNMASI

Denizaltımızın biraz daha süresi var. Denize indirme kavramı gündeme geldi, bir seneyi biraz geçebilir.

Anadolu Gemisi bu sene içerisinde devreye alınacak. HÜRJET'in denize inişi için de arkadaşlarımız çalışmalarımızı yapıyorlar. 

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar