Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen "Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite 6. Toplantısı"na katılmak üzere Türkiye'ye gelen Katar Emiri El Sani'yi resmi törenle karşıladı.
Al Sani, Muhafız Alayı Tören Kıtası'nı "Merhaba asker" diyerek selamladı. Törende, tarihte kurulan 16 Türk devletini temsil eden bayraklar ve askerler de yer aldı.
Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite 6. Toplantısı Sonrası Anlaşmalar için imza töreni düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Katar emiri Şeyh Temim Bin Hamed el Sani’nin başkanlığında yapılan Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite 6’ncı toplantısının ardından iki ülke arasında askeri, ekonomik, sanayi, uluslararası ticaret, serbest bölgeler ve su kaynaklarının yönetimi alanlarında birçok anlaşma imzalandı.
Anlaşma sonrası dünya üzerinde son yıllarda ismini sıkça duyduğumuz ülkelerin başında gelen ve Türkiye ile yakın ilişkiler içerisinde bulunan Katar hakkında önemli bilgiler gündeme geldi.
Katar’da nüfusun büyük çoğunluğunu yabancılar oluşturuyor. Nüfusun 2 milyona yaklaşan Katar’da yerel halkın nüfusu 300.000 civarında. Katar-i denilen yerel halkın dışında Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Flipinler, Endonezya, Fas, Tunus, Mısır, İran, Ürdün, Filistin gibi ülkelerden ağırlıklı olmak üzere 1.7 milyonluk bir yabancı nüfusu bulunmaktadır. Katar’da yaşayan Türk nüfusu ise 8.000 civarındadır.
Ülkede yaşayan yerel halka başta barınma olmak üzere elektrik, su ve gaz ücretsiz veriliyor. Ülke içindeki telefon görüşmeleri de sınır olmadan ücretsizdir. Tüketim mallarında dolaylı vergiler yok. Birçok işletme vergiden muaftır. Ülkede vergiye tabi tek iş kolu otel sektörü. Zengin petrol ve doğalgaz yataklarına sahip olan ülkede önümüzdeki 30 yıl içerisinde petrolün tamamen biteceği öngörülse de Katar doğal gaz rezervinde dünyanın ilk 3 ülkesi arasındadır.
Katar’ın tarihi geçmişi 17. yüzyıla Osmanlı Dönemine uzanıyor. Bölgeyi egemenliği altına alan Osmanlı Devleti Katar ve çevresini yönetmek üzere Bahreynli bir vali atamıştır. 1868 yılında ayaklanmada vali gönderilmiştir. 18 Aralık Milli gün olarak kutlanıyor. 1910 yılında İngiliz hakimiyetinin başladığı coğrafyada 3 Eylül 1971 tarihinden buyana tam bağımsız devlet yönetimindedir.
Nüfus yapısını zenginliği Katar’da mutfak kültürünü de derinden etkilemiştir. Başta Orta Doğu lezzetleri olmak üzere, İtalyan, Türk, Akdeniz, Çin mutfağına ait her türlü yemeği ülkenin dört bir yanından bulabilirsiniz.
Katar’da trafiğe çıktığınızda en çok karşılaşacağınız marka Toyota. Binek arabadan kamyonete, jipten minibüse kadar farklı modelleri bulunan Toyota ülkede pazarın lideridir. Hangi marka olursa olsun arazide en sık tercih edilen renk ise beyaz. Beyaz rengin tercih edilmesinin sebebi yoğun çöl tozlarının beyaz araçlarda belli olmuyor oluşu.