Hayat-Aktüel

Yusuf Hemedani kimdir? Yusuf Hemedani talebeleri

Yusuf Hemedani kimdir? Yusuf Hemedani talebeleri
Hoca Hace Yusuf Hemedani (k.s) büyük Allah dostlarından biridir. Anadolu’nun Müslüman olmasına vesile olan Ahmet Yesevi’nin şeyhi olan Yusuf Hemedani Hazretleri, Nakşibendi Tarikatının büyüklerinden olan Abdulhalik-il Gücdavani Hazretlerinin de şeyhidir. Büyük alim Yusuf Hemedani (K. S) ömrünü Kur’an, sünnet ve insanları doğru yola iletmek için harcadı. Peki Yusuf Hemedani kimdir? Şeyh Yusuf Hemedani kimdir? Hace Yusuf Hemedani kimdir?
Abone OlGoogle News
Yusuf Hemedani kimdir? Yusuf Hemedani talebeleri
TRT 1’in sevilen dizilerinden Uyanış Büyük Selçuklu dizisinde Yusuf Hemedani Hazretlerine yer verilmesi ile birlikte Allah dostlarından Yusuf Hemedani’nin kim olduğu merak edilmeye başlandı. Yetiştirdiği talebeleri dünyanın dört bir köşesini aydınlatan Yusuf Hemedani, Anadolu’nun Müslümanlaşmasında ilmek ilmek dokuduğu talebelerinin katkısı çok ama çok büyüktür. Yusuf Hemedani Hazretleri, halifesi Ahmet Yesevi vesilesi ile Anadolu İslam’la müşerref oldu. Peki Yusuf Hemedani kimdir?
Abone OlGoogle News
Yusuf Hemedani kimdir? Yusuf Hemedani talebeleri
Nakşibendi Tarikatı'nın silsilesinde yer alan Yusuf Hemedani, Allah yolunda hizmet için Merv, Buhara, Herat, Semerkand gibi İslâm merkezlerini dolaşarak halkı irşâda çalışmaktaydı. Tarihi kaynaklarda kaydedildidine göre devrin Selçuklu Hanı Sultan Sencer, Yusuf Hemedani’ye bağlılığını her vesileyle göstermiştir. Dolayısıyla "Hocaların Hocası" olarak anılmaktadır. Evliyânin büyüklerinden. İsmi, "Yûsuf bin Yâkûb Hemedânî" olup, künyesi Ebû Yâkûb’dur. İmâm-ı A’zâm'ın neslindendir. İnsanları Hakk'a dâvet eden, onlara dogru yolu gösterip, hakîkî saâdete kavuşturan ve kendilerine “Silsile-i âlîyye” denilen büyük âlim ve velîlerin Peygamber Muhammed'den sonra gelen sekizincisidir. 1048 (H.440) senesinde Hemedan’da doğdu. 1140 (H.535) de Herat’tan Merv’e giderken yolda vefat etti.
Abone OlGoogle News
Yusuf Hemedani kimdir? Yusuf Hemedani talebeleri
On sekiz yaşında Bağdad’a gelip, fıkh îlmini Ebû İshâk-î Şîrâzî’den öğrendi. Yaşı küçük olmasına rağmen, Ebû İshâk kendisine husûsî ihtimâm gösterirdi. Bunun ve diğer fıkh âlimlerinin derslerine devâm etmekle, Hanefî mezhebinde fıkh ve münâzara alîmi oldu. İsfahan ve Semerkand’da, zamanın meşhûr hadîs alîmlerinden hadîs ilmini öğrendi. Tasavvufu Şeyh Ebû 'Ali el-Fermâdî'den ögrenip, onun sohbetinde yetişerek kemâle ulaştı. Abdullâh-ı Cûveynî, Hasan Simnânî ve birçok büyük zât ile görüıüp, sohbet etti. Kendilerinden ilîm öğrendi. Yaya olarak otuz yedi hac yaptı. Kur'ân-ı Kerîm'i sayısız defalar hatmetti. Gece namazlarında her rekâtta bir cüz okurdu. Tefsir, hadîs, kelâm ve fıkh ilminden yedi yüz cüz ezberindeydi. İki yüz on üç mürşîd-i kâmilden istifâde etti. Yedi bin kâfirin îmâna gelmesine sebeb oldu. Hızır aleyhisselâm ile çok sohbet etti.
Abone OlGoogle News
Yusuf Hemedani kimdir? Yusuf Hemedani talebeleri
Yusuf Hemedani Hazretlerinin talebeleri kimler? Altmış yıldan fazla, insanlara doğru yolu göstermekle meşgûl oldu. Yüzlerce talebe ondan ders aldı. Abdullâh-î Berkî, Hasan-î Endâkî, Ahmed Yesevî ve Abdülhâlik-i Goncdüvânî gibi büyük velîler yetiştirdi. Bunlardan Ahmed Yesevi, Türkistan tarafına göç edip, insanları irşâd ederek büyük hizmetlerde bulundu. Yûsuf-û Hemedânî, bütün dostlarına, talebesi Abdülhâlik-i Goncdüvânî’ye tâbi olmalarını söyledi. Kendisinden sonra, bu talebesi insanlara doğru yolu gösterdi.
Abone OlGoogle News