BIST9.693,46%1,77
USD32.5355%0.02
EURO34,7190%0.09
ALTIN2.499,53%0.61
Ekonomi

Yatırımcılar dikkat: Bitcoin düşerken altcoinler rekora koşuyor

Bitcoin ve Ethereum geçtiğimiz yıldan bu yana gösterdikleri yükselişlerin ardından düşüşe geçti. Yatırımcılar ise kripto para piyasasında bulunan 10 binin üzerinde alternatif altcoinlere giderek daha fazla ilgi gösteriyor.

Abone OlGoogle News
17 Haziran 2021 11:53

Bitcoin ve Ethereum kripto dünyasının Coca Cola ve Pepsi’si gibi: İki kripto paranın toplam piyasa değeri yaklaşık 1 trilyon dolar ve bu rakam tüm dünyada değeri 1,6 trilyon dolara ulaşan kripto para piyasasının yaklaşık üçte ikisini oluşturuyor. Ancak kripto para piyasasında birçok alternatif de bulunuyor. Kripto para araştırma şirketi CoinMarketCap’e göre piyasada 10 binin üzerinde alternatif coin var.

Bu “altcoinlerin” büyük bir bölümünün bazı sektörlerde niş kullanım alanları var. Tesla’nın milyarder CEO’su Elon Musk’ın gözdesi Dogecoin’in aksine bu coinler bir şaka olarak başlamadı. Bu yıl çok daha iyi performans gösteren kripto paralar arasında birbiriyle bağlantılı olan iki coin bulunuyor: Theta ve Theta Fuel. Theta 2021 yılında yaklaşık %400 yükselirken Theta Fuel %1,700 yükselerek şaşırttı.

Her iki kripto para da Theta Network olarak bilinen bir blockchain üzerinde bulunuyor ve bilgisayar kullanıcılarının ağ üzerinde bulunan diğer kullanıcılarla video paylaşımına imkan tanıyor. Ödül olarak ise token madenciliği yapabiliyorlar. Theta’nın dijital medya dünyasında etkileyici destekçileri var. Bunlar arasında YouTube’un kurucularından Steve Chen ve Twich kurucularından Justin Kan bulunuyor.

İkili ise Theta danışmanları olarak görev alıyor. Bununla birlikte birçok diğer altcoin de kripto yatırım dünyasında giderek daha fazla dikkat çekiyor. Bu yatırımcıların büyük bir bölümü bunun yalnızca bir başlangıç olduğunu söylüyor. Kripto para yatırımları yapan Osprey Funds CEO’su Greg King CNN’e yaptığı açıklamada, “bu blockchain ağlarının henüz erken dönemleri. Birçok farklı blockchain ortaya çıkacak” dedi.

Açıklamasının devamında “bunların tamamı da Bitcoin’i taklit etmeye çalışmıyor” ifadesini kullandı.

King iki küçük coin üzerine yoğunlaşıyor: Polkadot ve Algorand. King Polkadot’u farklı networklerin birbirine bağlanmasına ve birbirleri arasında coin transferi yapmasına imkan tanıyan bir blockchain interneti olarak tanımıyor.

Aynı zamanda Algorand Bitcoin’den daha “yeşil” bir kripto para olarak öne çıkıyor. Bitcoin’in devasa serverlarda Bitcoin madenciliği yapan kişilerin tükettiği yüksek miktarda enerji Musk gibi birçok kişi tarafından eleştiriliyor. Algorand ise enerji açısından çok daha etkin bir şekilde dağıtılıyor çünkü bu coinler madencilik yapan kullanıcılara büyük miktarlarda coin ödülü vermek yerine, kullanıcılara dağıtım yapmak için rastgele seçimde bulunuyor.

King yatırımcıların bu ikili gibi yasal kullanım alanları olan kripto paralar ve tokenlara odaklanması ve Dogecoin gibi şaka olarak tasarlanmış coinlerden uzak durması gerektiğini düşünüyor. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre Dogecoin bu yıl Musk’ın tweetleri sayesinde, bir şaka olmasına rağmen %6,000’in üzerinde yükseliş gösterdi.

King, “sosyal medya üzerinden popülerlik kazanan coinler dikkat dağıtıcı olabilir. Ancak sanırım bu da kriptonun özgürlükçü yanlarından bir tanesi” diyerek hükümetler tarafından desteklenen para birimlerine şüpheyle yaklaşanların dijital coinlere yöneldiğine dikkat çekti. Açıklamasının devamında, “birçok aptalca ve ciddi coin var, bununla birlikte ikisi arasında olanlar da var” ifadesini kullandı.

Copja Wealth Studios Başkanı Michael Sikorsky de King ile aynı fikirde. Sikorsky şirketinin Ethereum ve Bitcoin yatırımları bulunduğunu ancak yaygın olarak bilinmeyen diğer altcoinlere de yatırım yapıldığını açıkladı. Sikorsky ve Copja Weath Studios’un Cardano ve Polygon gibi altcoinlerde de yatırımları bulunuyor.

Bu iki kripto para da yüksek enerji tüketimi yapan madenciler tarafından üretilmiyor ve bu açıdan Algorand ile benzerlik taşıyor. Yine de Sikorsky yatırımcıları kripto paralarda volatilitenin devam edeceği konusunda uyardı. Kripto para yatırımcısı olmak için çelik gibi sinirlere sahip olmak gerekiyor. Ancak kripto paralar kalıcı olacak.

E-ticaret reklamcılarına yönelik ASK isimli bir tokenı bulunan permission.io'nun CEO’su Charlie Silver, kripto paraların “gerçek bir varlık sınıfı” haline geldiğini söyledi. Ancak başarılı olma potansiyeli olan altcoinlerin “gerçek bir kullanım alanı olması gerektiğini” ifade etti. Açıklamasında “yalnızca kumar olan coinler sektör için iyi değil. Ancak kripto paraların yatırım alanında yeni büyük dalga olacağını düşünüyoruz” dedi.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar